RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Наразі ще невідомо, чим закінчиться газова війна між Україною та Росією, але вже тепер можна констатувати, що газове питання засвідчило одну драматичну й водночас величну річ: боротьба за справжню незалежність України лише розпочинається. І тут перемогти справжній Україні буде значно важче, ніж у серпні-грудні 1991-го чи листопаді-грудні 2004 року. Бо нинішній етап вимагає максимальної концентрації зусиль усіх верств суспільства: політиків і підприємців, робітників і селян, інтелігентів і інтелектуалів, силовиків і слабаків, влади й опозиції, бомжів і олігархів… Від нас усіх залежить, чим залишиться ця боротьба в історії – великою енергетичною революцією чи остаточною поразкою української незалежності.

Те, що актуалізація Росією газового питання акурат на початку зими і виборчої кампанії має чітко виявлене політичне підгрунтя, знають усі. Як в Україні, так і в Росії. Це підтверджує і те, що президенти обох країн у телефонній розмові домовилися "не політизувати проблему", але ж ми з вами знаємо, що дипломатичну мову треба розшифровувати з точністю до навпаки. Тому є підстави говорити про газ у контексті геополітики. Мало для кого вже є таємницею, що Російська Федерація поволі позбувається решток єльцинських квазідемократичних декорацій і бере курс на розбудову нової євразійської імперії з центром у Москві. А головним стратегічним ресурсом у цьому імперському будівництві стає газ і нафта. Через цей, важливіший за ядерну зброю, ресурс Росія може втягнути в орбіту нової імперії не лише країни так званої СНД, а й деяких членів Євросоюзу, наприклад, балтійські держави, для яких ціна на газ ще не досягає європейської – 250 дол. за 1000 м куб., чи Німеччину, з якою Росія будує газогін дном Бальтійського моря, а комітет акціонерів цієї компанії має очолити особистий друг Путіна колишній канцлер ФРН

Г. Шредер.

За таких надзвичайно складних геополітичних умов в України з переходом на ринкові ціни на російський газ з’являється історичний шанс. Шанс – не потрапити у створювану російську імперію, відірватися від економічного, політичного, інформаційного, мовного і т. д. впливу Москви і здобути нарешті справжню, а не вдавану незалежність. Частково в цій нелегкій справі Україні допомагає і сама Росія, бо оголошенням газової війни провокує в Україні нову Тузлу (пам’ятаєте, той спалах українського патріотизму й антикремлівських настроїв?), але збільшену в 47 мільйонів разів. Бо питання ціни на газ стосується всього населення України.

Але чи вистачить в української влади політичної волі, твердості й енергії довести до переможного кінця це енергетичне протистояння? Адже для цього необхідно не лише заявляти, як цілком адекватно це зробив президент Ющенко, що перехід на світові ціни на енергоносії дозволить Україні здобути справжню незалежність, а й щось робити в цьому напрямку. Крім пошуків альтернативних джерел енергії та впровадження програм енергозбереження і зниження енергоємності продукції, найголовніше – це мобілізація всієї країни для вироблення ефективної колективної відповіді на цей енергетичний виклик. Йдеться про той самий загальнонаціональний солідаризм, про який говорять деякі політики і який передбачає те, що було обіцяно, але не зроблено президентом Ющенком – "багаті поділяться з бідними, сильні захистять слабших…". Приклад скромності й економії має подати влада всіх гілок і всіх рівнів, та сама влада, яка нині демонструє стандарти радянської номенклатури у справі самозабезпечення. Тому надія, що енергія нації здолає енергетичний ресурс імперії, поки що примарна.

Навіть якщо київський політико-владний істеблішмент таки відшукає в собі сили для впровадження ідей енергетичного солідаризму, в суспільстві ця ініціатива може не знайти розуміння на низових рівнях. Йдеться не про "маленьких українців". Саме вони небайдужі – коли нам вимикають на три-чотири години у вечірній час електрику, мені телефонують люди, обурюючись, що Росія, мовляв, тисне на Ющенка і помаранчевих зі Сходу, а ці чинять саботаж на Заході. Як на мене, справа значно простіша: просто помаранчева влада не контролює ситуацію.
Редактор: admin
22-12-2005, 17:47
Коментарів 0 Переглядів 1 647

Теги -
Через ремонт обладнання низка населених пунктів Залишаться без електрики
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Матч відбувся на стадіоні "Буковина" у Чернівцях


Україна не Ізраїль. Блог Ярослава Волощука
Наївності нашої влади немає меж.
Маленьких Парижів не існує. Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.
ВІДЕО Переглянути все відео


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Власний автомобіль не просто функціональна та дорога техніка, а необхідність – те, що приносить комфорт, відчуття стабільності, свободи, самодостатності та мобільності. Однак ставши власником авто кожен бере на себе відповідальність перед іншими учасниками руху.