RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

; – Я знаю історію першої спортшколи з перших днів, бо є представницею найпершого набору, – з гордістю розповідає Валентина Кисельова, яка свого часу цілих 15 років керувала ДЮСШ №1. – Ми переїхали із сім’єю з Києва після звільнення Чернівців від німецько-фашистських окупантів. Я пішла вчитися до другої жіночої школи у 5 клас. Згодом мама, яка сама була спортивною людиною, побачила оголошення про набір до групи спортивної гімнастики і вирішила віддати туди доньку для зміцнення здоров’я. Так наприкінці листопада 1944 року я стала ученицею майстра спорту Миколи Лебедєва. На той час ще не було самої спортшколи і навіть назви. Приміщення на Садового, 3 ДЮСШ №1 отримала у 1950 році, коли я закінчила школу і поїхала до Москви вступати до інституту фізкультури. Тоді й гадки не мала, що колись буду директором рідної спортшколи. Та ще найдовше з усіх колег. У 1970 році не без моєї участі було збудовано обласну ДЮСШ на вул. Стасюка. Я планувала переселитися туди зі своїм колективом. Але тодішній голова облспорткомітету Слободянюк вирішив зробити там спеціалізований зал гімнастики і залучив фахівців з цього виду спорту з різних товариств, які між собою, можна сказати, ворогували. Тому я відмовилася тоді від директорства в обласній спортшколі. Пізніше я таки була директором тієї ДЮСШ. Але першу спортшколу досі вважаю найріднішою.

До ювілею – стіл, комп’ютер та успіхи

Своє 60-ліття перша чернівецька спортшкола відсвяткувала у палаці дитячої творчості. Основний організаційний тягар взяли на себе новий директор ДЮСШ №1 Наталя Звенігородська та методист Борис Бітко. У гості до ювілярів завітали представники обласної і міської влади, керівники міського управління освіти, під крилом яких перебуває ДЮСШ №1, колеги з інших спортшкіл, випускники різних років, спонсори і, звісно, митці, серед яких був навіть народний артист України Павло Дворський, чиї сини Павло і В’ячеслав – пізнавали ази настільного тенісу у школі-ювілярі. Власне й сам Павло Ананійович, який 2003 року став майстром спорту, досі займається пінг-понгом разом з Дворськими-молодшими.

"Родинним" можна назвати і виступ талановитої співачки Ольги Іванової, тато і мама якої свого часу працювали у ДЮСШ №1.

Звісно, під час святкового вечора були не лише мистецькі подарунки. Спортшколі, зокрема, подарували комп’ютер, стіл до нього, футбольні м’ячі та інші речі, які можуть знадобитися для роботи. Проте чи не найдорожчими є подарунки від вихованців школи – у вигляді успішних виступів на змаганнях різного рівня.

У різні роки у ДЮСШ №1 функціонували відділення спортивної та художньої гімнастики, волейболу, баскетболу, настільного тенісу, шахів, боротьби, кульової стрільби, акробатики, боксу, а також секції плавання, стрибків у воду та водного поло. Зараз, за офіційними даними, у цій спортивній школі займаються близько шістсот юних спортсменів на п’яти відділеннях.

Бокс

Найбільш "розкрученим" представником відділення боксу можна вважати заслуженого тренера України Ільдара Шарафутдінова, під керівництвом якого збірна України успішно виступила на Олімпійських іграх у Сіднеї. Найбільшими досягненнями минулих років представники школи називають перемогу А. Бекермана на спартакіаді школярів СРСР та П. Варавка в юнацькій першості СРСР. Останнім часом успішними виступами на національній арені найбільше тішили вихованці Олега Малованюка Андрій Меленко та Андрій Дутчак, які перемагають на юнацьких та юніорських першостях України. Щоправда, незадовго до ювілею вони разом з наставником перейшли під прапори СК "Колізей" та ФСТ "Україна".

Баскетбол

Відділення було серед перших у спортшколі. Але потім, на жаль, тривалий час не функціонувало. Відродили його 2003 року. І вже наступного року юнацька команда на чолі з досвідченим тренером Юрієм Барабановим та дівоча, яку тренує Руслан Чехімський, виграли першість області. Дівчата беруть участь і у Всеукраїнській шкільній лізі. Щодо відомих учнів, школа пишається тим, що свого часу займався баскетболом у ДЮСШ №1 нині знаний бізнесмен та депутат міської ради Ілля Хочь, якого колись запрошували до шкільної збірної УРСР.

Гімнастика художня

Перший тренер цього відділення, яке відкрилося 1947 року – Марія Івлева – підготувала першого на Буковині майстра спорту з художньої гімнастики – Галину Городецьку. Уже за наших часів Наталя Шарафутдінова підготувала десять майстрів спорту. Цікаво, що серед тренерів відділення є й вихованка відомої школи Дерюгіних Людмила Гедз (Петей), яка була бронзовим призером чемпіонату СРСР у групових вправах.

Настільний теніс

Найуспішніше на цьому відділенні працює тренер-фанат з великої літери Оксана Шкурей. Серед найвідоміших вихованців, крім династії Дворських, можна назвати Павла Наливайка, Олену Смереку, Катерину Баранецьку та інших майстрів малої ракетки, які втручаються у боротьбу за нагороди національних змагань. Цікаво, що випускники відділення успішно виступають і за кордоном (Дмитро Паламарчук – у Чехії, Діана Ройф – у Німеччині та ін.).

Шахи

Відділення працює з 1960 року. Найбільші надії зараз подають Віталій Бернадський та Максим Кришмару. А в середині 70-х представники школи посіли високе третє місце на престижних всесоюзних змаганнях "Біла тура".
Редактор: admin
15-02-2005, 17:19
Коментарів 0 Переглядів 2 405

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Односторонні дороги чи парковки? Блог Людмили Осадчук
У Чернівцях останнім часом з’являється дедалі більше доріг з одностороннім рухом.
«Це якесь варварство!» Блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця
ВІДЕО Переглянути все відео

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Не так давно в самому серці Чернівців відчинив двері сучасний Центр естетичної медицини “KARDI’“, де буковинці й гості міста можуть скористатися цілим спектром доглядових процедур і отримати якісне лікування. Які ж послуги там можна отримати і чим особливий заклад — далі.