RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Декілька років тому Борис Фінкель переїхав із сім’єю на постійне місце проживання до Німеччини, де теж не залишився поза футболом. Тепер він – граючий тренер одного з аматорських колективів. Про це Борис розповів автору цих рядків під час останнього візиту до Чернівців.

– Що я роблю тут? Приїхав на декілька днів на Новий рік. Вирвалися, бо у дітей канікули, а у нас з дружиною – відпустка. Донька навчається у 5-му класі. Я треную команду міста Амберга, що за 50 кілометрів від Нюрнберга.

– І як успіхи на тренерській ниві?

– Після першого кола йдемо на першому місці у змаганнях, які можна порівняти з нашою першістю України серед аматорських колективів. У Німеччині всі футбольні ліги аматорські, крім двох.

– Як у екс-збірника, серце щемить, коли Україна грає?

– Звичайно. Особливо хвилювався, коли з Німеччиною грали у плей-оф. Давав тоді багато інтерв’ю. Всі підходили, як до колишнього гравця збірної, розпитували про нашу команду. Але я таємниць не видавав (сміється – Г. М.). Я тоді спрогнозував дві нічиї. На жаль, прогноз виявився точним лише наполовину.

– А що відчував, коли наші Туреччину розгромили в гостях?

– Радість і гордість за країну. Щоправда, тепер хвилювання все-таки не такі "гострі", як раніше, а вже "ветеранські".

– Активну кар’єру ще не завершив?

– Поки що граю. Але мав травму (меніск і хрестоподібна зв’язка), через яку рік не виступав. Лише два місяці тому почав знову грати. Після мого повернення ми виграли сім матчів поспіль і вибралися з дев’ятого на перше місце. Там команди щільно йдуть, дві-три гри виграв або програв – і турнірне становище змінюється кардинально.

– Як і раніше, перебуваєш на вістрі атак?

– Так. І забиваю, тьфу-тьфу, немало.

– А як опинився у ролі граючого тренера?

– У мене завершився контракт з попередньою командою. Подзвонили і сказали, що в Амбергу мають намір зробити "російську" команду (там 50 тисяч жителів, 10 тисяч – російськомовні), тому потрібний російськомовний тренер. Довго не роздумував. До речі, колись ми з "Буковиною" заїжджали у ті краї, де тепер живу.

– Відчуваєш особливу увагу, як до екс-збірника?

– Доволі часто допитуються про ті часи. Якби був молодшим, пограв би, гадаю, щонайменше у І дивізіоні... Часто запитують, чи я грав разом з Шевченком. Розповідаю, що коли я закінчував, він виступав ще у дублі київського "Динамо". Там дивуються, що я грав разом з Максимовим, Скрипником. Вони ще донедавна фігурували в елітному футболі, а я вже давненько з того рівня "зник".

– Як щодо ностальгії?

– Якби не мучила, не приїжджав би регулярно до Чернівців. Поки що німцем не почуваюся. А ось донька краще розмовляє німецькою, ніж російською – вже 5 років там живе. Коли треба, й батькам допомагає перекладати, буває, якесь слово не можемо згадати.

– А повернутися бажання є?

– Так, років на десять назад (сміється – Г. М.). Але жити тут вже бажання немає. Тут добре живеться поки що лише багатіям.

– Як пережили "помаранчеву революцію"?

– Нас там замучили запитаннями. Кожен другий цікавився, що тут коїться. У нас вдома є українське телебачення, тож ми були в курсі справ. Ще й телефонували сюди друзям. Знайомі німці інтуїтивно підтримували опозицію. Хоча ніяк не могли збагнути, у чому полягає проблема – як це не так порахували, докинули, "купили" голоси. Пояснював, що у нас таке буває. Ми теж були на боці народу. Хоча, живучи там, нам важко зрозуміти, який варіант кращий для України. Просто, як у футболі, одразу почали вболівати за "слабших". А потім зачепило, коли зрозуміли, що був обман.

– На домашній матч збірної України ніколи не збирався?

– Коли у Нюрнбергу зіграють, точно прийду (сміється – Г. М.).

– З батьківщини друзі навідуються у гості?

– Найчастіше – раз на місяць – заїжджає Андрій Гузієнко (екс-гравець "Буковини" – Г.М.) – у бізнесових справах. А загалом ми тут не відчуваємо відриву від Батьківщини. Наші телевізійні канали маємо можливість дивитися, навколо дуже багато російськомовних людей. Усе майже, як вдома, – лише життя інакше...
Редактор: admin
11-01-2005, 18:15
Коментарів 0 Переглядів 2 642

Теги -
Через ремонт обладнання низка населених пунктів Залишаться без електрики
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Матч відбувся на стадіоні "Буковина" у Чернівцях


Україна не Ізраїль. Блог Ярослава Волощука
Наївності нашої влади немає меж.
Маленьких Парижів не існує. Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.
ВІДЕО Переглянути все відео


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Власний автомобіль не просто функціональна та дорога техніка, а необхідність – те, що приносить комфорт, відчуття стабільності, свободи, самодостатності та мобільності. Однак ставши власником авто кожен бере на себе відповідальність перед іншими учасниками руху.