RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Для початку – низький уклін першому і останньому президентові СРСР Михайлові Горбачову за внесок, який він свого часу зробив у політологічну лексику, маються на увазі – "перебудова", "процес пішов", "революція триває"… Якщо з цього ряду вичленити уже неактуальний для України термін "революція", залишиться щось на кшталт того, що процес перебудови, який одного разу "пішов", ніяк не завершиться, скорочено – те, що ви бачите в заголовку.
Не раз, за давньою українською традицією, почухають потилиці ті з колишніх "помаранчевих", які у грудні 2004 року голосували за конституційну реформу з надією, що новий "наш" президент Ющенко, ставши до роботи, відмахнеться від тих поправок до Конституції, як від набридливих пересічних учасників Майдану. Та й сам Гарант, мабуть, теж… Але є це страшне слово "але". Що сталося далі, відомо: владу взяв Янукович і поступово, але неухильно зміцнює її, обмежуючи при цьому крок за кроком повноваження (не так номінальні, як реальні) президента. З цього ніхто не дивується, бо такий розвиток подій не важко було спрогнозувати. Інша річ – передбачення щодо можливої, хай буде ситуативної, співпраці Партії регіонів і Блоку Юлії Тимошенко у процесі подальшої перебудови державної машини. Коли ми кілька місяців тому розглядали можливість спільного (а це понад 300 голосів) голосування ПР і БЮТ з питань перерозподілу влади, на нас дивилися мало не як на таємних агентів Ахметова, заангажованих із середини західного бютівського краю підривати біло-сердечну ідею. Все набагато простіше, панове-конспірологи. Просто ПР і БЮТ вкупі володіють конституційною більшістю депутатських кнопок, і було би дивно, якби на якомусь етапі вони не скористалися цим колосальним ресурсом. Що вони і успішно зробили, подолавши президентське вето на закони про земельний мораторій і про Кабінет Міністрів.
І не треба дивуватися, бо, як засвідчує реальність, ПР і БЮТ мають одну спільну велику мету, досягнути якої, щоправда, може лише одна зі згаданих політичних сил, – це влада без необхідності ділитися з іншими, гілками і персонами. ПР йде до цієї мети просто і ясно, як бульдозер по пам’ятках культури, або як асфальтоукладач – проти правил дорожнього руху. Тут усе конкретно і реально, аби не повторювати ще раз "просто і ясно". Інша справа БЮТ. Опозиційний статус вимагає значно вишуканішої, підступнішої і – що головне – багатоваріантної стратегії. Так, БЮТ, як зізналися його лідери, не проти скористатися – в майбутньому – законом про Кабмін, який остаточно опускає президентську владу до декоративного стану, але є в БЮТу, на думку деяких оглядачів, й інша хитромудра багатоходова схема. Нібито, подолавши разом із "антикризами" кілька разів вето, БЮТ дав президентові зрозуміти, що без нього його вето ніц не варте, це – по-перше, по-друге, загроза втратити владу має спровокувати Ющенка на розпуск парламенту, по-третє, така реалізація конституційної реформи повинна би стимулювати рештки пропрезидентських сил і самого президента до скасування поправок до Конституції. Хоча уже важко сказати, що тепер більше влаштовує Юлію Тимошенко – скасування конституційної реформи чи набуття чинності закону про Кабмін і розпуск Верховної Ради.
Що би там не говорила лідерка БЮТ про "одночасне", а не "сумісне" голосування з "антикризами", можна припустити, що в питаннях подальшої перебудови механізму державного управління вони й надалі будуть співпрацювати. А й справді, чому б не створити чисту парламентську республіку з двопартійною системою та високим прохідним бар’єром і щоби не плуталися попід ноги різні там карликові партії, дрібні союзники, нерішучі президенти…
Редактор: admin
18-01-2007, 13:44
Коментарів 0 Переглядів 1 570

Теги -

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До збірки увійшли вірші, написані впродовж багатьох років.


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.