Піст може бути смачним і поживним

---
2 288
0
Скільки б не говорили священики, що піст – це насамперед духовна справа, що стриманість у думках і почуттях важливіша за стриманість у їжі, – кулінарний піст усе ж таки ніхто не відміняв. Переконайтеся з наших рецептів, що він може бути досить смачним.


Овочевий бульйон
На 1 л води: 100 г моркви, 100 г білокачанної капусти, 100 г цвітної капусти, 100 г селери або пастернаку, 20 г кореню петрушки, 20 г ріпчастої цибулі.


У холодну воду покласти помиті й почищені моркву, селеру, петрушку і варити на маленькому вогні під покришкою. Коли ці овочі стануть м’якими, додати капусту і цибулю й варити до готовності. Готовий бульйон процідити і ще раз довести до кипіння.
На цьому відварі можна готувати різні супи, каші, соуси, або просто подавати з макаронними виробами, сухариками чи пиріжками.
Картопляні кульки, фаршировані грибами
13 середніх картоплин, 1 склянка борошна, 1 ст. л. панірувальних сухарів, півсклянки олії.
Для фаршу: 40 г сухих грибів, цибулина, 1 ст. л. олії, перець.


Сухі гриби замочити на 2-3 години, промити, зварити, нарізати і підсмажити разом із дрібно нарізаною цибулею.
Натерти сиру картоплю на дрібній тертці і відтиснути. Додати борошно, сіль, добре перемішати і зробити з цієї маси невеликі кульки. Зробити в них заглиблення і начинити фаршем. Запанірувати кульки у сухарях, змішаних з борошном, і обсмажити на олії. Обсмажені кульки покласти в чавунну каструлю і поставити на півгодини в розігріту до 160°С духовку.
Рибні галушки
з бульйоном
400 г філе морської риби, 1 цибулина, 1 ст. л. вареного рису, 1 лавровий листок, 1,5 л рибного бульйону, зелень кропу, чорний мелений перець.


Філе перемолоти на м’ясорубці, додати цибулю і ще раз перемолоти. Посолити, поперчити, додати рис і перемішати. Сформувати із фаршу кульки завбільшки з волоський горіх і потушкувати їх до готовності в невеликій кількості бульйону із сіллю та спеціями.
Подавати по 5-6 галушок на порцію, заливши бульйоном і посипавши нарізаною зеленню.
Рисовий десерт
з курагою
та родзинками
250 г рису, 250 мл виноградного або абрикосового соку, 300 мл води, лимон, 125 г цукру, 8 г желатину, 250 г кураги.


Залити рис склянкою води, поварити до напівготовності, відцідити і покласти назад у каструлю. Додати сік, цукор, замочений желатин і варити, помішуючи, до випаровування рідини.
Охолодити отриману кашу, змішати її з розмоченими в теплій воді курагою та родзинками, посипати цукром, перекласти у форму і поставити в холодильник. Після повного застигання викласти з форми на плаский таріль.
Пісний торт
1 склянка дуже міцного чаю, склянка рідкого меду, 0,5 склянки цукру, 0,5 склянки олії, сода на кінчику ножа, 1 ст. л. оцту, жменя родзинок, борошно.


У чаї розчинити мед, цукор. Додати олію, погашену соду та родзинки. До цієї маси обережно всипати борошно. Тісто має бути досить твердим, щоб його можна було розкатати, але й не занадто твердим, не еластичним.
Розділити тісто на три частини. До однієї з них додати порошок какао. Розкатати три коржі, спекти їх і перекласти густим варенням або джемом. Корж із какао має бути посередині.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код: