Піст може бути смачним і поживним

Овочевий бульйон
На 1 л води: 100 г моркви, 100 г білокачанної капусти, 100 г цвітної капусти, 100 г селери або пастернаку, 20 г кореню петрушки, 20 г ріпчастої цибулі.
У холодну воду покласти помиті й почищені моркву, селеру, петрушку і варити на маленькому вогні під покришкою. Коли ці овочі стануть м’якими, додати капусту і цибулю й варити до готовності. Готовий бульйон процідити і ще раз довести до кипіння.
На цьому відварі можна готувати різні супи, каші, соуси, або просто подавати з макаронними виробами, сухариками чи пиріжками.
Картопляні кульки, фаршировані грибами
13 середніх картоплин, 1 склянка борошна, 1 ст. л. панірувальних сухарів, півсклянки олії.
Для фаршу: 40 г сухих грибів, цибулина, 1 ст. л. олії, перець.
Сухі гриби замочити на 2-3 години, промити, зварити, нарізати і підсмажити разом із дрібно нарізаною цибулею.
Натерти сиру картоплю на дрібній тертці і відтиснути. Додати борошно, сіль, добре перемішати і зробити з цієї маси невеликі кульки. Зробити в них заглиблення і начинити фаршем. Запанірувати кульки у сухарях, змішаних з борошном, і обсмажити на олії. Обсмажені кульки покласти в чавунну каструлю і поставити на півгодини в розігріту до 160°С духовку.
Рибні галушки
з бульйоном
400 г філе морської риби, 1 цибулина, 1 ст. л. вареного рису, 1 лавровий листок, 1,5 л рибного бульйону, зелень кропу, чорний мелений перець.
Філе перемолоти на м’ясорубці, додати цибулю і ще раз перемолоти. Посолити, поперчити, додати рис і перемішати. Сформувати із фаршу кульки завбільшки з волоський горіх і потушкувати їх до готовності в невеликій кількості бульйону із сіллю та спеціями.
Подавати по 5-6 галушок на порцію, заливши бульйоном і посипавши нарізаною зеленню.
Рисовий десерт
з курагою
та родзинками
250 г рису, 250 мл виноградного або абрикосового соку, 300 мл води, лимон, 125 г цукру, 8 г желатину, 250 г кураги.
Залити рис склянкою води, поварити до напівготовності, відцідити і покласти назад у каструлю. Додати сік, цукор, замочений желатин і варити, помішуючи, до випаровування рідини.
Охолодити отриману кашу, змішати її з розмоченими в теплій воді курагою та родзинками, посипати цукром, перекласти у форму і поставити в холодильник. Після повного застигання викласти з форми на плаский таріль.
Пісний торт
1 склянка дуже міцного чаю, склянка рідкого меду, 0,5 склянки цукру, 0,5 склянки олії, сода на кінчику ножа, 1 ст. л. оцту, жменя родзинок, борошно.
У чаї розчинити мед, цукор. Додати олію, погашену соду та родзинки. До цієї маси обережно всипати борошно. Тісто має бути досить твердим, щоб його можна було розкатати, але й не занадто твердим, не еластичним.
Розділити тісто на три частини. До однієї з них додати порошок какао. Розкатати три коржі, спекти їх і перекласти густим варенням або джемом. Корж із какао має бути посередині.
Повернутися назад