Чому квашена капуста кисла, гірчить і пліснявіє: як цього уникнути

Новини України / Їжа
1 589
0

Квашена капуста — смачна та корисна зимова страва, яка містить чимало вітамінів, мінералів та корисних речовин. Заготовляється вона просто, але інколи без проблем не обійтися.

Про це пише ТСН.



Чому квашена капуста має кислий смак

Кислою квашена капуста стає завдяки процесу ферментації (молочнокисле бродіння). Бактерії, які присутні на поверхні капусти, переробляють цукор у молочну кислоту. Саме вона й надає страві приємного кислого смаку. Додатково молочна кислота є природним консервантом, який запобігає розвитку шкідливих мікроорганізмів. Тому цей продукт може довго зберігатися і не втрачати своїх властивостей.

Навіщо під час заквашування капусти додають сіль

Сіль — дуже важливий інгредієнт під час заквашування капусти, тому що вона допомагає вирішити одразу кілька важливих задач:

Завдяки солі створюються ідеальні умови для зростання молочнокислих бактерій, які і відповідають за весь процес ферментації.
Сіль витягує з капусти сік, утворюючи розсіл, в якому й відбувається процес квашення.
Сіль є природним консервантом, вона пригнічує зростання шкідливих бактерій і плісняви.
Завдяки солі капуста залишається хрумкою та набуває характерного смаку.
Однак, надзвичайно важливо не переборщити з сіллю. Зазвичай беруть 2-3% солі від ваги капусти.

Чому квашена капуста виходить надто кислою — як виправити

Іноді так трапляється, що квашена капуста виходить дуже кислою, такою, що її не хочеться їсти. Причин може бути декілька:

тривалий час ферментації — чим довше капуста буде ферментуватися, тим більше в ній накопичиться молочної кислоти, а, отже, тим кислішою вона буде. Якщо ви не хочете, щоб капуста вийшла надто кислою, спробуйте раніше завершити процес ферментації.
висока температура за ферментації — в такому разі процес буде проходити швидше, оптимальною температурою є від 18 до 22 градусів.
використання надто великої кількості солі — через сіль уповільнюється розвиток молочнокислих бактерій, натомість починають формуватися інші — маслянокислі, які роблять капусту надто кислою.

Як виправити квашену капусту, коли вона надто кисла


Не поспішайте засмучуватися, якщо ваша квашена капуста вийшла надто кислою. Все ще можна виправити:

промийте капусту в холодній воді перед подаванням на стіл;
змішайте страву з тертою морквою чи яблуком, що пом'якшить смак;
додайте дрібку цукру;
використовуйте її в тих стравах, де її кислота буде перевагою, наприклад, рагу чи супах;
змішайте кислу капусту зі свіжою шаткованою в пропорції 1:1.

Чому квашена капуста починає гірчити

Причин для появи гіркоти в квашеній капусті може бути декілька:

Ви підібрали неправильний сорт — для квашення найкраще підходять середньопізні і пізні сорти з солодкуватим присмаком.
Капуста перебродила — якщо її надто довго ферментувати чи зберігати, то бактерії встигнуть "з'їсти" весь цукор і почнуть виробляти сполуки, що надають страві гіркого смаку.
Ви погано помили капусту перед квашенням — в бруді міститься інша мікрофлора, яка може перемогти і викликати гіркоту.
Попадання качанів чи великих прожилок з листя.

Анаеробне бродіння — відбувається, коли під час сквашування ви недостатньо насичуєте капусту киснем.

Чи можна квасити молоду капусту

Не варто. В молодій капусті міститься замало цукрів, ніж в зрілій. А саме вони потрібні бактеріям для ферментації.

Також в молодій капусті більше води. А це означає, що замість хрумкої страви ви отримаєте неприємну на вигляд кашу. Також в ній менше тих ферментів, які необхідні для квашення. Листя молодої капусти надто ніжне, під час квашення воно втрачає свою форму.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

18:59
В Україні запустили платформу для працевлаштування ветеранів «Назустріч»
18:47
"Буковина" зіграла два контрольні матчі
18:33
Вірші, покладені на музику: у Чернівцях проведуть підсумковий захід, присвячений Шевченківським дням
18:15
Захотіли облаштувати двір: у Чернівцях сусіди багатоповерхівки посварилися через зрізання дерев
ексклюзив
17:55
Найкраща каша для українців, яку треба їсти всім: коштує всього 15 гривень
17:43
Шахрайські повідомлення у Telegram стають переконливішими завдяки ШІ – дослідження Nadiyno
17:24
На фронті за добу вже було 76 боєзіткнень, найгарячіший - Курський напрямок
17:05
10 продуктів, які можуть виявитися найгіршими для серця
16:45
Виставка книг та театралізоване свято: у Чернівцях пройде Всеукраїнський тиждень дитячого читання
16:22
Стало відомо, коли у школах Буковини почнуться весняні канікули
16:02
На Буковині через чадний газ померла жінка, чоловік і син у важкому стані
15:43
Як зіграли баскетболісти Буковини у першій лізі України
15:25
Чому ви не можете наїстись: тренер пояснив, як приборкати голод
15:00
У Чернівцях провели благодійний аукціон на підтримку військових: зібрано кошти на сучасне протезування
14:40
На одній з ділянок фронту ЗСУ виводять з позицій: деталі
14:30
Обладнання для ресторану: що варто купити до літнього сезону?*
14:20
Кардіологи назвали 6 продуктів, які завдають шкоди серцю
14:15
Жителі Буковини можуть перевірити печінку всього за 1 гривню*
14:00
Зберігав вдома цілий арсенал: на Буковині судитимуть порушника
13:40
Рятувальники Буковини розповіли, скільки горіло житла та загинуло мешканців
13:20
Пенсії в Україні перерахують з 1 квітня: кого зачепить та якою буде виплата
13:00
Курс валют у Чернівцях 18 березня
12:40
Хотіла отримати грошову допомогу: на Буковині аферисти ошукали пенсіонерку
12:20
В Чернівцях вулиці у центрі міста будуть без води: адреси
12:04
У Києві вранці на територію школи впав уламок безпілотника
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм