RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Здоров'я » Ці 5 олій не можна використовувати для смаження: ось у чому причина


Більшість господинь готують на соняшниковій олії - вона найдоступніша і до неї всі звикли. На жаль, іноді цей продукт може нести в собі загрозу для здоров'я - втім, як і низка інших рослинних і тваринних жирів.

Розповідаємо, на що потрібно звертати увагу під час їхнього вибору і на якій олії найкраще смажити.



На якій олії не можна смажити і чому


Перш ніж використовувати продукт для приготування їжі, слід звернути увагу на два такі показники:

– точка димлення - тобто, верхній поріг температури, за якої відбувається задимлення й утворюються канцерогени, небезпечні для здоров'я, та такі, що псують смак їжі;
– окислювальна стабільність - як продукт зберігає показники якості, коли піддається високій температурі, а також при контакті з повітрям.

Тобто, кожен жир - як рослинний, так і тваринний - має температурну межу, за якої продукт можна використовувати без побоювання. Тому на деяких жирах можна смажити, а інші - використовувати тільки сирими.

У процесі приготування, всі жири піддаються таким температурам:

– під час смаження - 120-160°C;
– при готуванні у фритюрі - 160-180°C;
– при запіканні - 180°C.

Що більше продукт містить жирних кислот і що менше домішок - то вищою у нього буде точка димлення.

Ось які показники у найбільш популярних олій:

у соняшникової - 107°C;
у соняшникової рафінованої - 227°C;
у кукурудзяної - 178°C;
у кукурудзяної рафінованої - 232°C;
у оливкової extra virgin (першого холодного віджиму) - 160°C;
у оливкової virgin - 210°C;
у рафінованої оливкової - 200-243°C;
у кунжутної - 107°C;
у лляної - 107°C;
у гарбузової - 107°C;
у ріпакової - 107°C;
у пальмової - 235°C;
у кокосової - 177°C;
у кокосової рафінованої - 204°C.

Якщо говорити про тваринні жири, то цифри тут такі:

у вершкового масла - 150-177°C;
у маргарину - 182°C;
у свинячого сала і смальцю - 190°C;
у гусячого і яловичого жиру - 215°C.

Виходячи з цього, а також з урахуванням другого критерію, можна визначити, на якій олії корисно смажити, це:

– рафінована соняшникова;
– оливкова ;
– кокосова;
– а також вершкове масло;
– свиняче сало (або смалець), гусячий жир, яловичий.

Краще не смажити на:

– нерафінованій соняшниковій олії;
– рапсовій;
– кунжутній;
– гарбузовій;
– лляній.

Слід пам'ятати, що всі олії холодного віджиму краще вживати в їжу якраз у сирому вигляді - тільки тоді вони будуть корисні.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
1-09-2024, 01:30
Коментарів 0 Переглядів 47 594


Дівчина вчора, 23 листопада, пішла з дому та досі не повернулася
Врятував десятки побратимів: буковинець під обстрілами вивозив товаришів із передової


Андрій Дробко служить водієм батальйону буковинської тероборони
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.