RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Більшість господинь готують на соняшниковій олії - вона найдоступніша і до неї всі звикли. На жаль, іноді цей продукт може нести в собі загрозу для здоров'я - втім, як і низка інших рослинних і тваринних жирів.

Розповідаємо, на що потрібно звертати увагу під час їхнього вибору і на якій олії найкраще смажити.



На якій олії не можна смажити і чому


Перш ніж використовувати продукт для приготування їжі, слід звернути увагу на два такі показники:

– точка димлення - тобто, верхній поріг температури, за якої відбувається задимлення й утворюються канцерогени, небезпечні для здоров'я, та такі, що псують смак їжі;
– окислювальна стабільність - як продукт зберігає показники якості, коли піддається високій температурі, а також при контакті з повітрям.

Тобто, кожен жир - як рослинний, так і тваринний - має температурну межу, за якої продукт можна використовувати без побоювання. Тому на деяких жирах можна смажити, а інші - використовувати тільки сирими.

У процесі приготування, всі жири піддаються таким температурам:

– під час смаження - 120-160°C;
– при готуванні у фритюрі - 160-180°C;
– при запіканні - 180°C.

Що більше продукт містить жирних кислот і що менше домішок - то вищою у нього буде точка димлення.

Ось які показники у найбільш популярних олій:

у соняшникової - 107°C;
у соняшникової рафінованої - 227°C;
у кукурудзяної - 178°C;
у кукурудзяної рафінованої - 232°C;
у оливкової extra virgin (першого холодного віджиму) - 160°C;
у оливкової virgin - 210°C;
у рафінованої оливкової - 200-243°C;
у кунжутної - 107°C;
у лляної - 107°C;
у гарбузової - 107°C;
у ріпакової - 107°C;
у пальмової - 235°C;
у кокосової - 177°C;
у кокосової рафінованої - 204°C.

Якщо говорити про тваринні жири, то цифри тут такі:

у вершкового масла - 150-177°C;
у маргарину - 182°C;
у свинячого сала і смальцю - 190°C;
у гусячого і яловичого жиру - 215°C.

Виходячи з цього, а також з урахуванням другого критерію, можна визначити, на якій олії корисно смажити, це:

– рафінована соняшникова;
– оливкова ;
– кокосова;
– а також вершкове масло;
– свиняче сало (або смалець), гусячий жир, яловичий.

Краще не смажити на:

– нерафінованій соняшниковій олії;
– рапсовій;
– кунжутній;
– гарбузовій;
– лляній.

Слід пам'ятати, що всі олії холодного віджиму краще вживати в їжу якраз у сирому вигляді - тільки тоді вони будуть корисні.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
1-09-2024, 01:30
Коментарів 0 Переглядів 47 052


Фестиваль проходитиме на Центральній площі міста

Коли будуть осінні канікули у школах Чернівців
При ремонті доріжок орієнтувалися на ескізні рішення переможців конкурсу.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час зустрічі обговорювали, як почати заробляти гроші з обраної професії, як подолати страх осуду


Зміни  клімату? Та це ж вигадка. Блог Ярослава Волощука
Не впевнений, що ви із першого разу вгадаєте, кому належить фраза, що винесена у заголовок блогу.
На «Червоній руті» вперше прозвучав гімн України. Блог Надії Будної
35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута"

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Збираєтеся укласти договір страхування? Це важливе рішення, яке потребує ретельної підготовки. Маємо кілька простих та ефективних порад, які допоможуть вам краще зорієнтуватися у виборі страхових продуктів і послуг.

Двоколісний та триколісний транспорт на електродвигунах все більше набирає популярності серед водіїв і водійок. Електромопед характеризується достатньо високим запасом ходу, оптимальною швидкістю руху та зручністю в управлінні.

Одна з найдосвідченіших українських страхових компаній – ОРАНТА оновила умови страхування КАСКО. Страховка для транспортних засобів стала ще більш гнучкою, різноплановою та вигідною. Такий страховий захист підходить як для приватних власників авто, так і для бізнесу, адже має цілий комплекс переваг.