RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Молода картопля користується популярністю у багатьох завдяки особливому відтінку смаку овочів у "ранньому" вигляді, особливо якщо коренеплід приправлений олією та свіжою зеленню. Проте побалувати себе такою картоплею рекомендується не всім.

Кому вживання ранньої картоплі не принесе користі, та навіть бути протипоказаним - читайте у матеріалі нижче.



Чому картопля може стати "шкідливою"
Слід враховувати, що у молодій картоплі, якщо її вирощували прискореними темпами, може бути чимало нітратів. Такі небезпечні речовини, як правило, у найбільшій кількості накопичуються у шкірці.

Втім, деякі вважають за краще відправляти картоплю в каструлі для варіння саме в ній, очікуючи, що овоч "родом" з городу, і виробники підходили до вирощування відповідально.

Нагадаємо, що молодою вважається картопля, яку збирають за два тижні після закінчення цвітіння до повного дозрівання.

Загалом, від умов вирощування багато в чому залежить енергетична цінність молодої картоплі та її хімічний склад, і в молодому коренеплоді, вирощеному прискореним способом, містяться різноманітні токсичні складові, отримані внаслідок надлишку добрив.

На що звертати увагу
Вибираючи картоплю, слід уважно оглянути овоч і переконатися, що він міцний і без сліду пошкодження.

Не радять набирати молоду картоплю у великих кількостях, тому що вона погано зберігається, а якщо ви вже взяли чимало, то найкраще загорнути картоплю в пергамент і покласти в камеру холодильника для овочів - у такому вигляді вона пролежить три доби, пише профільне видання про здорове. харчуванні Medfond.

Медики попереджають, що у разі надлишку нітратів у молодій картоплі всі корисні якості коренеплоду, яких величезна кількість, ці шкідливі речовини здатні просто перекреслити.

Що стосується картоплі з м'якоттю зеленого кольору, то такі овочі небезпечні для здоров'я через отруйну речовину соланін, здатну викликати інтоксикацію організму, передає Cook.net.

Кому молоду картоплю їсти не бажано
Картоплю у великих кількостях не рекомендують вживати людям і серйозними формами діабету, вагітним і годуючим мамам, а також дітям.

Також молоду картоплю не можна вживати при схильності до діареї, оскільки такий коренеплід прискорює обмінні процеси у кишечнику, провокуючи погіршення стану.

У людей з непереносимістю сімейства пасльонових на молоду картоплю може виникнути алергія.

Корисні властивості картоплі
Загалом цей коренеплід багатий на окремі мікроелементи, особливо вітамін С, - з'їдена зі шкіркою одна середня картопляна бульба вагою в 150 г забезпечує близько половини добової потреби у вітаміні С для дорослих (100 мг).

Також картопля є гарним джерелом вітамінів В1, В3, В6 та мінералів, таких як залізо, калій, фосфор та магній, містить фолат, пантотенову кислоту та рибофлавін.

Такий овоч містить харчові антиоксиданти, які відіграють важливу роль у профілактиці захворювань, пов'язаних зі старінням.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
22-05-2023, 01:15
Коментарів 0 Переглядів 5 535

Теги -
З 1 вересня 2025 року уряд не фінансуватиме коштом освітньої субвенції зарплату вчителів у школах із кількістю учнів менш ніж 45 осіб

Військові отримали нагрудні знаки "Золотий хрест" та "Срібний хрест"


Медики госпіталізували потерпілу до лікарні
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Втрачені хвилини можуть коштувати життя». Блог Аліни Книжник
Днями чергувала з бригадою швидкої медичної допомоги.
Бити чи не бити? Блог Ярослава Волощука
Хто цікавиться класичною літературою, той впізнав перефразовану дилему Гамлета