Етнографи і досі сперечаються, що саме давні українці готували на Масляну - млинці чи вареники. Поки вони ведуть дискусії, пропонуємо вам посмакувати ніжними, м'якенькими варениками з сиром. Тим паче, що своїм хітовим рецептом поділився гуру кулінарії Євген Клопотенко.
Як саме місити, ліпити, варити і їсти український делікатес, шеф розповів на своїй YouTube-сторінці.
Інгредієнти
Для тіста:
500 г борошна 250 г гарячої води 4 ст. л. соняшникової олії 1/2 ч. л. солі 1 дрібка цукру
Для начинки:
500 г домашнього сиру 1 яйце 5 ст. л. маку (+1 ст. л. цукру) 2 ст. л. цукру
Для соусу:
2-3 ст. л. сметани 2-3 ст. л. згущеного молока цедра при подачі за бажанням
Покрокове приготування
Прогрійте в сотейнику 250 мл води до появи пари, до 70-80 градусів. У миску висипте 500 г борошна, додайте гарячу воду, 1/2 ч. л. солі і дрібку цукру, 4 ст. л. соняшникової олії. Перемішуйте інгредієнти ложкою, а коли тісто трохи охолоне, продовжте руками.
Готове тісто трохи підмішайте руками, оберніть харчовою плівкою і поставте в холодильник на 20-30 хвилин.
Для начинки змішайте 5 ст. л. маку з 1 ст. л. цукру. Перемеліть у подрібнювачі, кавомолці або просто в ступці. Так мак краще розітреться.
З'єднайте перетертий мак з 500 г сиру. Додайте до начинки 2 ст. ложки цукру і вбийте 1 яйце. Добре перетріть начинку виделкою до однорідної консистенції.
Дістаньте тісто з холодильника і розкачайте його в пласт товщиною 1-2 мм.
За допомогою склянки чи будь-якого іншого предмета зробіть кружечки з тіста. На один край викладіть начинку, загорніть другим краєм. Сформуйте таким чином всі вареники.
Варіть вареники з сиром в киплячій воді 3-5 хвилин після закипання.
Для соусу з'єднайте 2-3 ст. л. сметани і 2-3 ст. л. згущеного молока. Трохи перемішайте і полийте готові вареники. Або можна залишити соус в мисці та вмочати вареники.
Натріть зверху трохи лимонної цедри для свіжості і цитрусового аромату. Але це за бажанням.
22 січня компанія Samsung представила свій новий флагманський смартфон Samsung S25 Plus — модель, яка здатна задовольнити вибагливих клієнтів, що знаходяться у пошуку передових технологій та стильного дизайну.
Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.