RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |



Яке свято 16 вересня
Цього дня світ відзначає Свято пиття і Міжнародний день охорони озонового шару.

В Україні - День HR-менеджера, у США - День працюючих батьків, День корабля "Мейфлауер", День "Тримайтеся подалі від Сіетла", День гуакамоле, День пластиліну "Плей-До", День шкільного рюкзака, День хліба з корицею і родзинками, в Італії - День народження Джульєтти, в Мексиці - День незалежності, у Папуа-Нова Гвінея - День незалежності, в Малайзії - День малайзійської федерації, у Киргизстані - День працівників служби державної охорони, в Лівії - День мучеників.

Пам'ятні дати 16 вересня, річниці та події

У 1492 році під час першої експедиції Колумба було відкрито Саргасове море.



У 1782 році була вперше використана "Велика печатка" уряду США - нею проштампували підписану генералом Джорджем Вашингтоном, який у 1789 році стане першим президентом США, угоду з Англією про обмін полоненими і поліпшення поводження з ними. Історія така: 4 липня 1776 року перед Бенджаміном Франкліном, Джоном Адамсом і Томасом Джефферсоном - засновниками США - було поставлене ​​завдання створити печатку США, саме тоді конгресмени схвалили "Декларацію незалежності". Велика печатка була завершена й затверджена шість років потому, вона відображає переконання та ідеали, які батьки-засновники хотіли передати своїм нащадкам. Печатка незвичайна тим, що має два боки. Аверс з гербом - білоголовий орлан, що розпростер крила - використовується для скріплення найважливіших державних документів, а реверс із символічним малюнком - піраміда, що уособлює міцність держави, - як власне печатка не застосовується, але зображення за розпорядженням Франкліна Рузвельта у 1935 році було поміщено на однодоларову банкноту . Там воно і перебуває до наших днів. Державний секретар США вважається офіційним хранителем печатки. Вона прикладається тільки до строго певних документів, таким, як міжнародні договори й президентські звернення. Побачити Велику печатку можна в виставковому залі Державного департаменту у Вашингтоні.

У 1857 році Джейн Пірпонт із Бостона отримала авторські права на пісню "One Horse Open Sleigh", більш відому як "Jingle Bells". Ця різдвяна пісенька була написана для вистави у недільній школі, і нині без неї не обходиться жодне різдвяне свято.

У 1859 році англійський дослідник Давид Лівінгстон відкрив в Африці озеро Ньяса.

У 1966 році в Нью-Йорку оперою "Антоній і Клеопатра" було відкрито нову будівлю "Метрополітен Опера".

У 1976 році багаторазовий рекордсмен та чемпіон світу з підводного плавання Шаварш Карапетян врятував з 10-метрової глибини 20 осіб, коли переповнений тролейбус упав з мосту в Єреванське водосховище.

У 1996 році в США був заарештований хакер Кевін Митник, який зламав комп'ютерну мережу Пентагону. Кевіну було висунуто 23 обвинувачення в шахрайстві з використанням комп'ютерних систем. Прокурор заявив, що Митник винен у заподіянні збитку на суму, що перевищує 80 мільйонів доларів. Після обвинувальної промови прокурора Митник не сподівався на виправдувальний вирок, тим не менш, зусиллями адвокатів більшість звинувачень було знято: Кевін мусив відсидіти близько 11 місяців. Покарання, проте, затягнулося на чотири роки: постійно знаходилися всі нові й нові факти, які дозволяли позбавляти хакера свободи. Хакерське співтовариство було обурене його арештом, стверджувалося, що засудили його незаконно, адже все зломи Митник здійснював "з інтересу". Після звільнення Митник до хакерства не повернувся, в усякому разі офіційного підтвердження цьому немає. З 2003 року йому офіційно дозволено користуватися мережею й телефонами. У 2010 році Кевін Митник займався питаннями захисту комп'ютерних систем. Він є засновником компанії Defensive Thinking Inc., що спеціалізується на комп'ютерній та мережевій безпеці. Митник є автором ряду книг, про нього знято кінофільм.

У 1998 році відбулася прем'єра мюзиклу "Нотр-Дам де Парі".

У 2011 році під час авіашоу в штаті Невада літак упав прямо на глядачів. Три людини загинули, 56 - постраждали.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 16 вересня вшановує пам'ять святої Домни Никомидійської. За народним календарем, відзначається свято Домна Доброродна, в яке слов'яни влаштовували у своїх будинках генеральне прибирання. У народі щиро вірили, що для того, щоб осінь і зима в будинку пройшли благополучно, ніхто не хворів, усім вистачило їжі та тепла, потрібно обов'язково в день Домни ретельно прибрати у житлових приміщеннях, господарських сараях, коморах й інших прибудовах. Усе непотрібне краще спалити.

Що сьогодні не можна робити

Не можна ледарювати й залишати в будинку сміття.

Прикмети на 16 вересня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- червоний захід - скоро прийдуть холоди та заморозки;

- дощ - осінь буде сухою і без опадів.

16 вересня іменини

Іменини у Василини, Домни, Євфимія, Іоанна, Петра, Феоктиста, Олексія, Іллі, Андрія, Миколая, Сергія і Володимира.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
16-09-2021, 08:30
Коментарів 0 Переглядів 2 020

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.