RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Пити і курити – лише вдень


Нещодавно міський голова Олексій Каспрук виступив з ініціативою обмежити в місті продаж алкоголю та тютюну в нічні години. На своїй сторінці в одній із соцмереж він запропонував обговорити доцільність такого рішення. Журналісти "МБ" вислухали прихильників і противників такої ідеї.

– Впровадити обмеження на продаж тютюну та алкоголю в нічні години у Чернівцях реально, – розповідає міський голова Олексій Каспрук. – Бо законодавство це передбачає. У багатьох містах Західної України такі речі діють і доволі успішно. Статистика там говорить про суттєве зменшення кількості злочинів, які скоюються в нічний час. Я очікую спротив і підприємців, і деяких депутатів, бізнес яких зав'язаний саме на цьому. Але все це буде максимально прозоро. Ми побачимо хто і з якими аргументами виступає. Я цю ініціативу висунув не для того, щоб когось обмежити чи комусь щось заборонити. Ми маємо в місті створити клімат здорового способу життя.

Погоджується з мером і депутат міської ради, керівник фракції ВО "Свобода" Мар'яна Кривич. Проте вважає, що потрібно підходити зважено.

– У нас поки таку ініціативу не обговорювали на засіданні фракції, – розповідає депутат міськради Мар'яна Кривич. – Можливо на найближчому засіданні і будемо це обговорювати. Але як депутат я таку ініціативу повністю підтримую. Крім того, що я депутат, я ще і адвокат. Повірте мені, що у нас дуже багато, я б сказала більшість кримінальних проступків і злочинів відбувається через вживання алкоголю в нічний час. Потрібно разом із спеціалістами, громадськими організаціями, депутатами прийти до якогось розумного і виваженого рішення щодо цього питання. Щоб усім була зрозуміла позиція і, щоб не сильно постраждали підприємці.

Це боляче вдарить по підприємцях


Не розділяє оптимізму з цього питання голова міського центру захисту підприємців малого і середнього бізнесу Ігор Кухарчук:

– Більшість підприємців, які торгують в нічні години, заробляють основний прибуток тим, що у них купують алкоголь серед ночі. А ліцензія на продаж алкогольної продукції зараз коштує недешево – близько восьми тисяч на рік. На продаж тютюнових виробів теж сплачуються внески. Тому люди, які вже мають ці ліцензії, втратять дуже багато. Я вважаю, що таке обмеження боляче вдарить на інтересах малого підприємництва. Це якщо вони таке обмеження введуть зараз. Якщо ж міськрада буде діяти виважено, вона попередить усіх підприємців хоча б за півроку, що, допустимо, з першого січня буде введена така заборона, тому ліцензії на це видаватись не будуть. Тоді підприємці допрацюють дію нинішніх ліцензій і вже якось зможуть спланувати подальшу свою діяльність. Таке рішення я вважаю більш-менш справедливим. Думаю, що повинні бути проведення міськрадою громадські обговорення.

Як в інших містах

У Львові люди підтримали таку заборону
У міській раді Львова нам повідомили, що така заборона на продаж алкоголю в нічний час у них діє вже більше року, і за цей час суттєво скоротився відсоток злочинності у місті.

– У нас вже більше року діють обмеження на продаж алкоголю після десятої вечора і аж до десятої ранку, – розповідає секретар Львівської міськради Василь Павлюк. – На сигарети таке обмеження не розповсюджується, сигарети неповнолітнім не можна продавати. Підприємці, до речі, з розумінням поставились до такої ініціативи. Я б сказав, що 99,9 % підприємців виконує цю постанову. Є, звичайно, і такі, які намагаються продавати, всупереч рішенню міськради, але вони мають постійні проблеми із законом. Головне, не тільки ввести такі обмеження, а й встановити цілодобовий контроль за виконанням цього рішення. Для цього повинні чітко працювати правоохоронні органи.

У нас були громадські слухання з цього питання. Люди підтримали таку ініціативу. І зараз уже є результат. Злочинність скоротилась на великі відсотки. Менше стало грабунків, побоїв. Тому, що такі злочини, як правило, відбуваються у стані алкогольного сп’яніння. Обмеження стосуються суто продажу алкоголю. В ресторанах, барах, кафе дозволяється розлив спиртних напоїв. Деякі підприємці, які мають нічні магазини, ідуть на хитрість і перелаштовують свої торгові точки. Беруть дозволи на розлив, так ніби вони працюють як бари чи кафе. Але їх увесь час контролюють і перевіряють.
Віталій Олійник

Коментарі читачів сайту molbuk.ua:
Олександр:
Однозначно треба підтримати цю ініциативу. "Нічники" – це осередок розповсюдження алкоголізму серед дітей.
Алкаш со стажем:
И какой толк? в тех городах, в которых эта штука работает (Львов, Каменец–Подольский) это просто создает лишние проблемы "левым" людям, т.к. "своим" людям продавцы все прекрасно продают из под прилавка.

Майже чернівчанин:
А якщо ще заборонити роботу так званих "нічників", то взагалі було би чудово.

Николай Боднарюк:
Полностью поддерживаю. Я и моя семья живу на Ю-Окружной возле ночника, это какое то безумие просто кошмар, постоянные крики, драки, милиция с дубинками бегает кого то ищет, стоят машины с музыкой которая кричит на весь двор. Люди нормальные к нему бояться подходить там постоянные драки малолеток.
29-06-2014, 17:32
Коментарів 0 Переглядів 2 137

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.