RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Об’єднуємо вузи не від великої радості - у нас мало студентів і мало грошей, - представник міносвіти

Студенти і колектив Буковинського державного фінансово-економічного університету негативно відреагували на звістку про приєднання вузу до Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. У понеділок понад тисячу студентів ходили пікетувати приміщення Чернівецької ОДА, міськради, дехто навіть, попри прохання міського голови Олексія Каспрука, вдався до перекриття дороги у центрі міста.

Водночас ректор БДФЕУ Володимир Прядко вважає "рейдерським захопленням" процес оптимізації вузів у Чернівцях, який передбачається розпорядженням Кабінету міністрів України від 20.01.2016 №44-р. Разом з тим керівник вузу публічно звинуватив у корупції прем’єр-міністра Арсенія Яценюка та свого колегу-ректора ЧНУ Степана Мельничука. Крім того Прядко звернувся за допомогою до понад десяти народних депутатів України.

Тим часом у міністерстві освіти і науки України запевняють, що реорганізація вузу неминуча, і реально розпочнеться вона уже найближчими днями. Про те, чому в уряді вирішили піти на такі кроки, у понеділок журналіст "МБ" поспілкувався з директором департаменту вищої освіти міністерства освіти і науки України Олегом ШАРОВИМ.


Об’єднуємо вузи не від великої радості - у нас мало студентів і мало грошей, - представник міносвіти


- Пане Олеже, у зв’язку з чим виникла необхідність приєднання БДФЕУ до ЧНУ?

- Упродовж багатьох років постійно ставиться питання про оптимізацію мережі вищих навчальних закладів. Зокрема, ця вимога і це завдання закріплена наразі у коаліційній угоді депутатських фракцій "Європейська Україна". Це необхідно для виконання цілої низки різних зобов’язань – як для збалансування внутрішніх процесів, так і перед зовнішніми партнерами. У зв’язку з цим міністерство послідовно проводить цю саму оптимізацію. І, ви знаєте, звичайно, жодна дія з оптимізацією ніде і ніколи не викликала бурхливого захоплення. Воно або викликає такі достатньо голосні протести, або проходить відносно тихо. Тим не менше, нікого це особливо не радує. З іншого боку – куди нам всім подітися?

Давайте поміркуємо: у нас вісім років тому було 2 мільйони 800 тисяч студентів. А зараз у нас студентів – 1 мільйон 600 тисяч. Тобто, у нас студентів стало ледь не удвічі менше. Звичайно, у зв’язку з цим має поступово скорочуватись і кількість навчальних закладів. Бо якщо буде зберігатися та сама кількість навчальних закладів, то у нас значно зростуть неефективні витрати на адміністрування цих навчальних закладів, на утримання приміщень, опалення, яке досить дорого сьогодні коштує. Тому кількість навчальних закладів повинна, в принципі, поступово зменшуватись – якщо не пропорційно кількості студентів, то, принаймні, з урахуванням цієї кількості. Ось із цього ми змушені виходити. Якщо ви спостерігаєте за сайтом Кабінету міністрів, то, мабуть, з інтервалом приблизно у місяць виходять рішення про реорганізацію якихось навчальних закладів. Це постійно відбувається. Наприклад, у грудні реорганізації була піддана Українська академія банківської справи у місті Сумах. До цього, у листопаді – Український державний університет фінансів і міжнародної торгівлі у місті Києві. На жаль, це не від великої радості. Це від великого суму, що в нас мало студентів і мало грошей. Було б більше, то, звичайно, із набагато більшим задоволенням цю мережу розширювали, і ніколи б її не звужували. На жаль, такий наш час, що нам випало робити цю справу з оптимізацією мережі. Ну, прийшов час приймати рішення і по вашому регіону.

Буковинський державний фінансово-економічний університет – в принципі, це невеличкий університет…

- Так-так, три тисячі…

- По наших офіційних даних – 1947 студентів. Я не хочу сказати, що це погано. Але погодьтеся – для гучного слова "університет" це небагато. Може, враховуючи коледж, назбирається три тисячі студентів, я цього не виключаю.

У зв’язку з цим було ухвалено рішення приєднати його до потужного, до престижного, визнаного і одного з найбільш рейтингового в Україні Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Я навіть взагалі собі дозволю сказати, що для студентів, які всі, без будь-яких проблем будуть переведені до ЧНУ, буде великим плюсом отримати диплом не Буковинського державного фінансово-економічного університету, яким би поважним він не був, а дуже солідного вузу, який входить у ТОПи, Чернівецького національного університету імені Федьковича. До якого, між іншим, їм, можливо, було важко вступити. Бо по переважній більшості спеціальностей конкурс в національному університеті вищий.

І якщо у студентів укладені контракти, і контракти за відповідними спеціальностями дорожчі в університеті, вони ж будуть за своїми контрактами вчитися – тими, які були раніше укладені з БДФЕУ.

- Чи знаходило міністерство освіти які-небудь факти порушень, які, можливо, були здійснені керівництвом БДФЕУ?

- Я зараз не уповноважений цю тему обговорювати, і чесно кажучи, не думаю, що воно має до даного рішення якесь серйозне значення.

- Чи очікують скорочення викладацького складу БДФЕУ після процесу оптимізації вузів?

- Всі студенти будуть переведені. По викладачах - як свідчить практика, гарного викладача ніхто на вулицю в житті ніколи не викине. Тому що гарних викладачів всім бракує. І, вибачте, особливо вашому, у порівнянні, невеликому місті, де, я думаю, кожен кандидат наук і кожен доктор наук перебуває на обліку. Їх у вас зайвих по Чернівцях немає. Тому, я думаю, що всякого викладача, який буде чогось вартий, обов’язково університет забере на роботу. Знову ж таки – я боюсь зарікатись абсолютно про всіх. Можливо хтось є такий, що його не варто забирати. Але зазвичай викладачами ніхто не розкидається. При цих зарплатах, які отримують сьогодні викладачі, відмовлятись від послуг гарного викладача – це, скажемо так, той неабиякий ризик, на який мало хто з ректорів іде. А ректор ЧНУ – дуже мудра і дуже далекоглядна людина.

- Яка доля очікує чинного ректора і проректорів БДФЕУ?

- Єдине, що я розумію, і про що я можу впевнено сказати, що та кількість посад ректорів і проректорів, яка є нині, не може залишитися. Тому що в Чернівецькому університеті тільки один ректор. Тому тут, я так розумію, що ректорів стане менше. Що стосується проректорів – це вже питання до керівництва ЧНУ. Буде воно вважати за потрібне збільшувати кількість посад проректорів, буде в них така можливість, не буде в них такої можливості… Як показує практика, якщо проректори, наприклад є гарними викладачами, то вони знайдуть своє місце як викладачі. А якщо вони є і гарними адміністраторами, то їх досить швидко висунуть на адміністративні посади в тому університеті.

- Як оцінюєте заяву ректора БДФЕУ Володимира Прядка про те, що об’єднання вузів є корупцією, і те, що прем’єр-міністр Арсеній Яценюк її здійснив?

- Відносно того, чи входить в його повноваження висловлення звинувачень у бік уряду, я не розумію, яке це має відношення до його повноважень. Те, що стосується права на свободу слова – його ніхто обмежувати не може. Ну а що стосується службової етики, то я думаю, що відповідь відносно того, як це виглядає з точки зору службової етики є цілком очевидною. На жаль, вона говорить не найкращим чином про того, хто такі оцінки дає. Службова етика залишається службовою етикою.

- Які ще вищі навчальні заклади в Україні планується об’єднати на прикладі Чернівців?

- Ви знаєте, я уникну цього запитання з того самого міркування, що кожен такий захід – це кожного разу драма. З одного боку, їх неможливо уникнути. І я хотів би, щоби всі чітко розуміли, що це – як з економічними реформами: чим більше відтягувати, тим більш боляче потім виходить. Так і тут: чим довше це тягнеться, тим гірше пізніше виникатимуть різноманітні наслідки. Тому, на жаль, це робити просто фізично необхідно.

Що стосується тих закладів - ми приєднуємо, як правило, заклади до більш сильних і більш потужних, до більш рейтингових, дипломи яких краще котуються у роботодавців. Так що найголовніше для нас – це захистити права студентів, дати їм можливість спокійно продовжити навчання. А що стосується емоцій, що стосується галасу – як на мене, вони не є найкращим виявленням того, що може бути. З іншого боку, певні емоції людей також важко не зрозуміти.

- Коли реально розпочнеться процес оптимізації двох університетів у Чернівцях?

- На цьому тижні буде видано наказ міністерства про реорганізацію, буде створена відповідна комісія. І ця комісія буде поступово проводити цей процес.

Також ми повинні чітко розуміти, і я просив би вас донести це до ваших читачів – такий процес не відбувається за один день. Такий процес займає кілька місяців. Тому що для нас найголовніше в цьому процесі – щоб спокійно проходив освітній процес, відбувались заняття, проходили сесії, захищалися дипломні роботи. Це – просто поступовий процес, і ніщо не повинно ламати. Це не процес, який стосується сильних студентів, це процес, який стосується в першу чергу цих юридичних осіб. І обидві ці юридичні особи – це вищі державні навчальні заклади, які знаходяться у сфері управління одного міністерства – Міністерства освіти і науки України. Тому маємо зробити так, щоб цей процес зробити максимально спокійним. Я розумію, що хтось буде казати, що хотів вступати в БДФЕУ… Але я хочу сказати, що ця людина вступала до державного вузу з наміром отримати економічну освіту за певним рівнем і за певною спеціальністю. І така можливість у неї, безумовно, є, і безумовно буде дотримана. А що стосується тих чи інших організаційних структур – погодьтесь, що вони час від часу повинні зазнавати певних змін для того, щоб система працювала краще.

Микола КОБИЛЮК

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Микола Кобилюк
1-02-2016, 21:39
Коментарів 0 Переглядів 4 811

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.