
Найстаріша у світі сім'я - дев'ять братів і сестер Меліс із віддаленого сардинського села, чий сукупний вік перевищив 800 років, - щодня їла один і той самий ситний суп. Тепер цей рецепт став відомим як один із ключів до довголіття.
Як приготувати першу страву розповідає РБК-Україна з посиланням на Daily Express.
Цей густий та корисний суп, рецепт якого поширили експерти з "Блакитних зон" (регіонів з найвищою концентрацією довгожителів), готується з доступних сезонних овочів, але його незмінною основою є бобові та особлива сардинська паста.
Інгредієнти:
½ склянки сушених очищених бобів
½ склянки сушеної квасолі (в оригіналі сорт "кренберрі", але підійде будь-яка ряба)
⅓ склянки сушеного нуту
7 ст. л. оливкової олії
1 цибулина, нарізана
2 морквини, нарізані
2 стебла селери, нарізані
2 ч. л. подрібненого часнику
1 банка консервованих томатів у власному соку (400 г)
3 картоплини, нарізані кубиками
1 ½ склянки нарізаного фенхелю
¼ склянки нарізаної петрушки
Декілька гілочок свіжого базиліку
⅔ склянки фрегули (сардинська паста; можна замінити на птітім, орзо або іншу дрібну пасту)
½ ч. л. солі та чорного перцю (до смаку)
¼ склянки тертого сиру Пекоріно Романо (або пармезану)
Спосіб приготування:
Замочіть боби, квасолю та нут у великій мисці з водою щонайменше на 8 годин (найкраще на ніч). Після цього злийте воду і промийте їх.
У великій каструлі розігрійте 3 ст. л. оливкової олії. Додайте цибулю, моркву та селеру і готуйте, часто помішуючи, близько 5 хвилин.
Додайте часник і готуйте ще хвилину, потім додайте консервовані томати, картоплю, фенхель, петрушку, базилік та замочені бобові.
Залийте водою так, щоб вона покривала всі інгредієнти приблизно на 2-3 см. Доведіть до сильного кипіння, потім зменште вогонь до мінімуму і варіть без кришки, доки бобові не стануть м'якими. Це займе від 1 до 1,5 години.
За потреби додавайте ще води. Коли бобові будуть готові, всипте пасту, додайте сіль та перець.
Продовжуйте варити без кришки, доки паста не приготується (близько 10 хвилин).
Перед подачею в кожну тарілку налийте по 1 ст. л. оливкової олії, розлийте суп і посипте тертим сиром.
До цього супу також можна додавати інші сезонні овочі: капусту, цвітну капусту, броколі або навіть кабачки.
Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram