Людям літнього віку варто замислитися про включення до свого раціону яєць, бо в них містяться деякі ключові поживні речовини, які важливі для здорового старіння, зазначає в ексклюзивному інтерв'ю Health Digest спортивний дієтолог Elite Sports Тоні Кастільйо, пише УНІАН.
"Яйця - це хороше джерело високоякісного білка і чудове джерело вітаміну B12, а також поживних речовин, включно з холіном (25% денної норми у великому яйці) і вітаміном D (6% денної норми у великому яйці), - підкреслює Кастільо.
У дослідженні 2018 року, опублікованому в Journal of the American College of Nutrition йдеться, що холін і лютеїн сприяють розвитку мозку в ранньому віці, а також можуть запобігти зниженню когнітивних здібностей у майбутньому.
Дієтолог пояснює, що холін має вирішальне значення для структурної цілісності клітин і передачі сигналів.
Дослідження, проведене 2024 року в журналі Nutrients, показало, що люди, які їли яйця в середньому віці, мали вищі когнітивні функції в більш зрілому віці. Навіть чоловіки старше 60 років, які їли більше яєць, через 16 років показали кращі результати в тестах на пам'ять порівняно з тими, хто їв менше яєць.
Крім того, яйця є одними з небагатьох натуральних харчових джерел вітаміну D, який, разом із кальцієм та особливими каротиноїдами, допомагає підтримувати здоров'я кісток. Згідно з дослідженням, проведеним 2021 року в журналі Journal of Mid-life Health, у літніх людей, які їли більше яєць, щільність кісток була вищою.
Також Кастільо наголошує на необхідності вживання яєць, особливо літнім людям, щоб компенсувати зміни в білковому обміні.
"Яйця дають вам усі незамінні амінокислоти в легкозасвоюваній і біодоступній формі", - каже він. До того ж, яйця не підвищують рівень холестерину, як вважалося раніше.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram