Цим людям краще не їсти кутю з маком: кому може нашкодити така страва

Здоров'я / Їжа
3 960
0


Мак є невіддільною частиною різдвяного меню багатьох українців. Його додають до куті, завиванців чи різдвяних кексів. Хоча цей продукт має численні корисні властивості, однак є категорії людей, яким слід обмежити або уникати споживання маку. До цього списку входять діти та люди з хворобами серця.

Корисні властивості маку

Мак багатий на білок — у 100 г міститься 23,7 г. Також мак має велику кількість клітковини та таких мікроелементів, як калій, кальцій, магній, залізо та вітаміни групи B. Він також містить ненасичені жирні кислоти, що позитивно впливають на серцево-судинну систему. Завдяки такому складу мак підтримує травлення, регулює рівень цукру в крові та сприяє загальному зміцненню організму.

Попри всі ці поживні цінності, мак і продукти, що його містять, рекомендовані не всім.

Кому не варто їсти мак

Дітям до 2 років: через наявність алкалоїдів, які можуть бути шкідливими у великих кількостях, малюкам краще уникати продуктів із маком.
Хоча строгих протипоказань немає, вагітним варто вживати мак з обережністю, щоб уникнути потенційного впливу алкалоїдів.

Варто бути обережним людям із серцевими захворюваннями, адже насіння маку може взаємодіяти з певними серцевими препаратами. Перед споживанням таких страв варто проконсультуватися з лікарем.

Людям із проблемами травлення: макова начинка, яка часто містить мед, горіхи, цукор та інші інгредієнти, може бути складною для перетравлення. Тому людям із хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту краще утриматися від макових пирогів чи куті.

Хворим на цукровий діабет: сам мак рекомендований діабетикам через низький глікемічний індекс. Однак солодка макова начинка може значно підвищити рівень цукру в крові, тому такі страви краще уникати.

Людям із алергією: алергія на мак зустрічається рідко, але якщо у вас є схильність до алергічних реакцій, будь-які страви з маком слід вживати з обережністю.

Мак залишається цінним і корисним продуктом, якщо його споживати у помірних кількостях. Проте деякі групи людей мають враховувати потенційні ризики, пов’язані зі споживанням маку чи страв із ним. Якщо у вас є сумніви щодо безпечності цього продукту, краще звернутися за порадою до лікаря.

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
Буковину накриють заморозки: синоптики попереджають про похолодання
7 450
Затримання забудовника-афериста і перехід громад до ПЦУ. Новини Буковини минулої доби
7 264
"Непоправна втрата": не стало головного диригента драмтеатру Чернівців Володимира Шнайдера
6 278
"Не побачив" бронювання лікаря: на Буковині на працівника ТЦК склали протокол через порушення
5 957
"Молимося за мир": до Чернівців завітав предстоятель ПЦУ Епіфаній - фото
5 239
Залишаються ще два старі кіоски: у Чернівцях розібрали радіоринок
4 159
На Буковині розслідують справу щодо працівників ТЦК, які переправляли ухилянтів за кордон
3 439
Що буде на місці будинку в центрі Чернівців, який обвалився два роки тому: у мерії відповіли
3 174
Поблизу Чернівців встановили міст, який з'єднує дві частини села - фото
2 065
Казав, що готовий "стріляти в українців": силовики Буковини викрили зрадника
1 955


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.