Рис - один із найпопулярніших гарнірів. Його можна подавати до м'яса і риби, додавати в суп і готувати пиріжки з рисом. Щоправда, ті, хто сидять на дієтах, їсти рис побоюються, вважаючи крупу шкідливою і калорійною. І дуже даремно - розберімось, який рис буває, чим він корисний, як його вибрати, а кому слід відмовитися від рисової каші.
Про це
пише УНІАН.
Який рис найкориснішийРис буває круглий і довгий, білий і пропарений, а ще бурий, червоний і коричневий. Сама по собі крупа дуже поживна і, крім вуглеводів, містить також білки та мінерали - калій, кальцій, магній, фосфор, а ще - мало жирів. Але користь рису залежить від його обробки. Розглянемо кожен із видів.
Білий рисНайпопулярніший рис - білий шліфований. Він може бути круглим або довгим, залежно від сорту. Білий рис тому, що його очищають від верхнього шару - шліфують. Така обробка дає змогу крупу довше зберігати, і вона легко засвоюється. Але разом з тим такий рис втрачає частину корисних речовин - клітковину, частину вітамінів групи В, мінерали, антиоксиданти.
Якщо у вас немає протипоказань і ви не сидите на дієті, то шліфований рис можна сміливо вживати - у рисі найбільше вітамінів групи В (немає в жодній крупі), а також багато калію, необхідного для здоров'я серця. Крім цього, рідка рисова каша корисна в разі проблем із травленням - у неї хороші обволікальні властивості.
Якщо говорити про білий круглий і довгий рис, то круглий містить більше крохмалю, а після варіння стає м'яким і кремоподібним. Довгий рис помірно вбирає воду, тому не злипається і не розварюється. Є ще й середньозерні сорти рису - вони також містять досить багато крохмалю, але розварюються менше, ніж круглий.
Але білий рис при схудненні (будь-якого сорту) все-таки не радять вживати через високий глікемічний індекс. Також такий рис протипоказаний у разі цукрового діабету і склерозу, а ще він може провокувати утворення каменів у нирках і його не рекомендують у разі схильності до закрепів.
Пропарений рисЦе рис, який спочатку обробляють парою, а потім уже сушать і шліфують. Тобто, він теж шліфований, але після такої обробки зернятка стають злегка прозорими і отримують золотистий колір.
Пропарений рис вважається кориснішим за звичайний білий - у пропареному зберігається близько 80% корисних речовин з оболонки. Також такий рис - ідеальний як гарнір, він виходить розсипчастим.
Бурий рисЦе рис, який не шліфують - його ще називають коричневий рис. Він проходить обробку, але з нього не видаляється висівкова оболонка. Як результат - у ньому зберігаються корисні речовини - вітаміни В1, В6, РР, марганець, фосфор, магній, селен, мідь, амінокислоти, клітковина. Також це гарне джерело складних вуглеводів - тих, які повільно засвоюються організмом і не дають різкого стрибка цукру в крові.
Чим ще хороший бурий рис - користь для здоров'я:Він очищає судини і покращує кровообіг, підтримує рівень глюкози в крові;
нормалізує роботу травної системи;
покращує обмін речовин
корисний для серця, легенів, зору, нервової системи, а також шкіри та волосся;
підходить для діабетиків.
З мінусів - коричневий рис потрібно довше варити, його складніше жувати, а сама крупа не буде довго зберігатися, тому що рисова оболонка містить олію і з часом може згіркнути.
Червоний і чорний рисНайменш популярні види рису. Про це мало хто знає, але червоний рис - ще й найкалорійніший (навіть більше, ніж білий). Але є в ньому і користь: він знижує рівень поганого холестерину, покращує роботу серця і стан шкіри, і його можна їсти діабетикам.
Чорний рис популярний у прихильників здорового харчування - він містить максимум білка і корисних речовин, підвищує імунітет і покращує зір, також його радять їсти в разі анемії. Крім усього, в чорному рисі міститься дуже мало натрію, тому його рекомендують у разі хвороб нирок і серця.
Відповідаючи на запитання, який рис корисніший - шліфований чи нешліфований, - то, звісно, другий. Чим менш відшліфований рис - тим він корисніший.
Як вибрати рис при покупціЩоб вибрати хороший рис, дотримуйтесь таких правил:Беріть крупу в прозорій упаковці або на вагу - зернятка має бути видно;
дивіться, щоб крупа була цілісною, без шматочків зерен і домішок;
рис має бути одного розміру й одного кольору;
не беріть крупу, в якій багато білих, як крейда, зерен - це недозрілі зерна, які погіршують смак рису.
Якщо ж купуєте білий шліфований рис, то навпаки - у ньому не повинно бути жовтих зерен, це може свідчити про те, що рис зберігався за підвищеної вологості й у ньому може завестися грибок.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Сьогодні, 01:15
0
326