Квашену капусту можна назвати суперфудом, бо вона дуже доступна і має багато корисних властивостей. Містить лише 23 ккал на 100 грамів, і завдяки цьому майже не сприяє набору ваги. У квашеній капусті є багато різних мінеральних речовин, зокрема калій, кальцій, залізо, марганець, вітаміни групи В, вітаміни А та К і дуже багато вітаміну С. Також там є багато пребіотиків – це речовини для розвитку корисної мікрофлори, їжа для корисних бактерій, пробіотиків – лакто- і біфідобактерій. Вони здатні стимулювати активність захисної мікрофлори кишківника.
У квашеній капусті міститься молочна і трохи оцтової кислоти. Завдяки ферментації сирої капусти бактерії змінюють її властивості, і вона стає кориснішою від сирої.
Вітаміни групи В, вітамін К, мінеральні речовини, бактерії – усе це потрібне для нормального функціонування шлунково-кишкового тракту та імунної системи.
Якщо в людини знижена секреторна активність щодо вироблення шлункового соку, то корисні речовини, які є в капусті, можуть допомогти роботі шлунку. Якщо секреторна активність надто висока, варто обмежити споживання цього продукту. Треба спиратися на своє самопочуття, це найголовніший критерій під час формування раціону.
Квашена капуста дуже корисна для кишківника, оскільки внаслідок її споживання посилюється перистальтика, тобто людина не буде мати закрепів.
Квашена капуста містить велику кількість клітковини, частина якої не перетравлюється. Вона дуже корисна, адже здатна, як віник, вимітати все зайве з нашого кишківника. Вона також допомагає перетравлювати вуглеводи, особливо цукор, який може бути природним чи доданим. Завдяки такій властивості цей продукт допомагає підшлунковій залозі і запобігає розвитку діабету другого типу.
Молочнокислі бактерії сприяють роботі печінки, допомагають їй боротися з токсинами. Крім того, вона містить компоненти, які запобігають утворенню атеросклеротичних бляшок. Якщо люди їдять продукти, в яких є "погані" жири, то саме компоненти квашеної капусти можуть сприяти їхньому виведенню з організму.
Вітаміни групи В, які є у цьому продукті, необхідні для здоров’я шкіри, волосся і нормального функціонування нервової системи.
Водночас квашена капуста протипоказана хронічним гіпертонікам. Їм не варто споживати понад 100 грамів квашеної капусти на добу і вживати варто вдень, бо у ній є сіль, яка затримує рідину в організмі, і якщо споживати її у вечірній час, зранку може бути набряклість.
За загострень гастритів, виразкової хвороби шлунка, гострого панкреатиту, постійної печії, синдрому подразненого кишківника за наявності больових відчуттів варто відмовитися від споживання цього продукту. Якщо у людини після споживання продукту виникає метеоризм або є відчуття роздування, то теж бажано припинити вживати квашену капусту чи зменшити її кількість у раціоні. Загалом на день можна споживати до 200 грамів цього продукту.