Давно відомо, що вживання чорносливу сприяє регулярним відвідуванням туалету, але вчені знайшли ще одну користь цих сухофруктів. Так, за даними Osteoporosis International, чорнослив пов’язаний із покращенням структури та міцності кісток у жінок у постменопаузі, пише Newsweek.
Тому вживання чорносливу щодня може уповільнити вікову втрату кісткової маси та зменшити ризик переломів кісток, кажуть дослідники.
"Щоденне споживання чорносливу впливає на фактори, пов’язані з ризиком переломів. Це клінічно неоціненне", - сказала співавтор дослідження Мері Джейн Де Соуза, провідний професор кінезіології та фізіології Пенсільванського університету (США).
Зазначається, що з віком щільність кісткової тканини має тенденцію до зменшення. Частково це пов’язано з природним зниженням здатності організму регенерувати кісткову тканину.
"Баланс між резорбцією кісткової тканини (процесом, під час якого кістка руйнується, а її мінерали потрапляють у кров) і формуванням кісткової тканини змінюється, що призводить до більшої втрати кісткової маси, ніж формування", - йдеться у матеріалі.
Так, зниження рівня естрогену під час менопаузи значно прискорює втрату кісткової маси, а це означає, що жінки в постменопаузі піддаються особливому ризику. Естроген допомагає захистити щільність кісток, тому низькі рівні призводять до посиленого розсмоктування кісток. У чоловіків поступове зниження рівня тестостерону також може сприяти ослабленню кісток.
"Збільшення втрати кісткової маси може призвести до остеопорозу, коли кістка стає пористою, менш щільною та більш схильною до переломів. У США понад 10 мільйонів людей страждають на остеопороз, більшість з яких - жінки в постменопаузі. ... Чорнослив містить багато хімічних речовин, таких як поліфеноли, які гальмують процес втрати кісткової маси", - зазначають експерти.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
3-07-2024, 01:15
0
1 086