Люди, занепокоєні своє вагою, здебільшого цікавляться калорійністю продуктів. Але є ще одна важлива характеристика їжі, яка має чимале значення для підтримання стрункої фігури. Це глікемічний індекс (ГІ).
Глікемічний індекс – величина, що показує, з якою швидкістю вуглеводи засвоюються організмом. Індекс визначається у порівнянні з чистою глюкозою, яка має індекс 100. Продукти з низьким глікемічним індексом повільно підвищують рівень цукру в крові, з високим – швидко.
Досить популярну у світі дієту Монтиньяка якраз і засновано на понятті глікемічного індексу. Дієтолог радить уникати продуктів з високим ГІ. Не йдеться про те, що ці продукти сприяють утворенню жирових відкладень. Річ у тому, що швидке надходження глюкози у кров викликає шалений апетит. Яскравий приклад – пиво. Його глікемічний індекс за Монтиньяком – аж 110, і відомо, що після вживання цього напою хочеться їсти. Недаремно існує така велика кількість висококалорійних пивних закусок, і саме від них, а не самого напою з’являється так званий "пивний животик".
Натомість продукти з низьким ГІ дають тривале відчуття ситості і не викликають потреби у перекусах, добавках тощо. Саме тому дієтологи радять починати день не з солодкої випічки, а з каш, йогуртів, яєць тощо.
Низький або нульовий глікемічний індекс мають більшість м’ясних та рибних страв, якщо тільки до них не додаються жирні соуси на основі борошна, з додаванням цукру, крохмалю тощо.
Глікемічний індекс деяких продуктів
Продукт ГІ
Пиво 110
Фініки сушені 103
Тост із білого хліба 100
Печена картопля 95
Картопляне пюре 90
Мед 90
Поп-корн 85
Картопляні чіпси 80
Кавун 75
Кабачок 75
Кока-кола, фанта, спрайт 70
Пельмені 70
Білий рис 70
Молочний шоколад 70
Ананас 66
Банан 65
Картопля "в мундирі" 65
Апельсиновий сік 65
Чорний хліб 65
Макарони з сиром 64
Піца з помідорами і сиром 60
Йогурт солодкий 53
Гречка 50
Виноград 40
Мамалига 40
Йогурт без цукру 35
Сосиски 28
Вишні 22
Грейпфрут 22
Перловка 22
Чорний шоколад 22
Грецькі горіхи 15
Помідори 10
Насіння соняшника 8
12-06-2008, 11:17
0
3 797