
Насіннєві олії, такі як канола та соняшникова, останнім часом привертають увагу через суперечливі твердження про їхні шкідливі наслідки. Чи є в цьому правда?
Про це пише NV.
Без соняшникової олії, яка стоїть у шафці на кухні, буде нелегко посмажити яєчню, приготувати м’ясо чи заправити салат. Цей продукт надзвичайно популярний в Україні, адже є частиною щоденного раціону багатьох навіть попри свою калорійність. Загалом, насіннєві олії популярні у всьому світі. Однак, разом із ріпаковою олією, соняшникова стала центром гарячої дискусії в інтернеті. За останні роки насіннєві олії стали мішенню численних постів у соцмережах, де їх називають "токсичними", "отруйними" і стверджують, що вони шкодять здоров’ю. Критики нав’язали деяким з цих олій прізвисько "зловісна вісімка" — маючи на увазі вісім популярних насіннєвих олій: канола, кукурудзяна, бавовняна, виноградних кісточок, соєва, рисових висівок, соняшникова та сафлорова — і звинувачують їх у спричиненні серцевих захворювань та діабету 2 типу.
Чи пов’язані насіннєві олії зі здоров’ям серця
Більшість останніх критичних зауважень, як повідомляє BBC, стосується високого вмісту омега-6 жирних кислот у насіннєвих оліях. Омега-6 жирні кислоти є незамінними жирними кислотами, тобто нам вони необхідні, але організм сам їх не виробляє. Останнім часом деякі науковці стверджують, що омега-6 може спричиняти хронічне запалення (що збільшує ризик розвитку захворювань, зокрема серцевих хвороб і раку).
Проте контрольовані дослідження показали, що омега-6 жирні кислоти не підвищують рівень запалення, як розповів Даріуш Мозаффаріан, професор і директор Інституту харчування в медицині в США. "Нові дослідження свідчать, що омега-6 жирні кислоти дають початок унікальним природним молекулам, таким як ліпоксини, які мають потужні протизапальні властивості в організмі", — пояснює Мозаффаріан.
Нещодавнє дослідження проаналізувало харчування і здоров’я понад 200 000 людей у США протягом приблизно 30 років. Дослідники виявили, що ті, хто споживав більше рослинних олій (включно з насіннєвими), мали менший ризик померти від серцево-судинних захворювань чи раку за період дослідження. Натомість ті, хто більше вживав вершкового масла, мали вищий ризик смерті в той же час. Існує багато спостережних досліджень, що вивчають вплив омега-6 на здоров’я серця — де вчені аналізують дані про харчування та здоров’я і шукають зв’язки між ними.
Утім, деякі спостережні з них базуються на звітах самих людей про їхнє харчування, зауважує Метті Марклунд, доцент харчування людини у Школі громадської охорони здоров’я Джонса Гопкінса у США. І це, додає він, може бути проблемою, оскільки люди можуть неточно згадувати або навіть навмисно недооцінювати свої харчові звички. Іншим способом визначення кількості споживання омега-6 є вимірювання середнього вмісту жирних кислот в окремих компонентах та інгредієнтах раціону людини. Однак, за словами Марклунда, важко точно перерахувати, скільки людина фактично спожила.
Ще одним поширеним звинуваченням проти насіннєвих олій є те, що надмірне споживання омега-6 у порівнянні з омега-3 є шкідливим. Щодо омега-6 і здоров’я серця існує певна плутанина, розповів Крістофер Гарднер, директор досліджень харчування у Центрі профілактики Стенфордського університету в США. Це частково пов’язано з роллю омега-6 у процесі згортання крові, який, за словами Гарднера, люди помилково асоціюють виключно з інсультами й інфарктами. Омега-3, натомість, є більш кроворідким. "Якщо у вас була б рана на руці, хотілось би, щоб кров швидко згорнулася", — каже він. "Потрібен баланс". Водночас в огляді 2019 року, що охопив 30 досліджень, науковці дійшли висновку, що люди з вищим рівнем лінолевої кислоти в крові були на 7% менш схильні до серцевих захворювань.
У західних країнах омега-6 жирні кислоти становлять близько 15% загального енергетичного споживання. Середнє співвідношення омега-3 до омега-6 у людей може сягати 1:50. Проте воно має бути ближче до 1:4 для зменшення ризику серцево-судинних захворювань, згідно з одним із досліджень.
Огляд і метааналіз ВООЗ 2022 року показали, що вищий коефіцієнт омега-6 до омега-3 пов’язаний із більшим ризиком когнітивного зниження та виразкового коліту, хронічного запального захворювання кишечника. З іншого боку, вищий коефіцієнт омега-3 до омега-6 асоціювався зі зниженням ризику депресії на 26%. Загалом учасники дослідження ВООЗ дійшли висновку, що високе споживання омега-6 жирних кислот із насіннєвих олій малоймовірно підвищує ризик смерті або захворювання, але зауважили, що потрібні додаткові високоякісні дослідження. Хоча деякі вчені радять не зловживати омега-6 порівняно з омега-3, Марклунд каже, що краще збільшити споживання омега-3, ніж зменшувати омега-6, адже обидві корисні для здоров’я.
Чи можуть насіннєві олії прискорювати ріст пухлин
Попри численні дослідження, які вказують на потенційну користь омега-6 для здоров’я, нещодавно було виявлено, що ця жирна кислота може стимулювати ріст певного типу раку молочної залози. Ці результати можуть мати значення і для впливу омега-6 на інші захворювання. Ракові клітини використовують поживні речовини як паливо для росту і розмноження, але до цього моменту було недостатньо досліджень ролі омега-6 жирних кислот.
Проте у березні цього року було опубліковане дослідження, яке описало механізм, за допомогою якого лінолева кислота, омега-6 жирна кислота, допомагає раковим клітинам зростати і розмножуватися у пацієнтів із тринегативним раком молочної залози (TNBC). Це найагресивніший підтип захворювання, який погано реагує на таргетні терапії.
"Попередні дослідження свідчили про відсутність зв’язку омега-6 з розвитком раку чи незначне підвищення ризику", — ділиться Ніколаос Кундурос, постдокторант у дослідницькому центрі медицини Уелл Корнелл у Нью-Йорку. Водночас він зазначає, що ці дослідження не враховували різноманітність підтипів раку молочної залози, які відрізняються виживаністю, прогнозом і реакцією на лікування. "Важливо пам’ятати, що омега-6 жири є незамінними з певної причини; повне виключення може мати шкідливі наслідки", — наголошує він.
Яка насіннєва олія краща
Деякі насіннєві олії - зокрема канолова та соєва — досліджували значно краще, тому в них є більш ґрунтовна доказова база. "Кожна з них забезпечує збалансоване поєднання корисних жирів, включно з мононенасиченими, омега-6 поліненасиченими і омега-3 поліненасиченими жирами", — зазначає Мозаффаріан. Канолова олія, додає він, має подібні протизапальні властивості та дає покращення рівня холестерину в крові, ніж оливкова олія, яку давно вважають найкориснішою серед усіх олій.
Один метааналіз 27 досліджень показав, що канолова олія суттєво знижує рівень ЛПНЩ холестерину порівняно з соняшниковою олією та насиченими жирами, тоді як інше дослідження встановило, що вона значно знижує вагу тіла, особливо у хворих на діабет 2 типу. "Канолова олія чудово впливає на рівень холестерину в крові, а також помірно знижує масу тіла. Корисні жири в каноловій олії, особливо омега-6 поліненасичені, покращують глікемію, інсулінорезистентність і секрецію інсуліну", — розповів Мозаффаріан.
Соєва олія також покращує рівень холестерину порівняно з насиченими жирами. В одному дослідженні виявили, що люди, які споживали більше соєвої олії, мали нижчий ризик смерті з будь-яких причин; ризик знижувався на 6% за кожні додаткові 5 г олії, які людина вживала щодня.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram