Чи шкідлива соняшникова олія: дослідження поставило крапку в питанні

Здоров'я
698
0
Чи шкідлива соняшникова олія: дослідження поставило крапку в питанні

Насіннєві олії, такі як канола та соняшникова, останнім часом привертають увагу через суперечливі твердження про їхні шкідливі наслідки. Чи є в цьому правда?

Про це пише NV.



Без соняшникової олії, яка стоїть у шафці на кухні, буде нелегко посмажити яєчню, приготувати м’ясо чи заправити салат. Цей продукт надзвичайно популярний в Україні, адже є частиною щоденного раціону багатьох навіть попри свою калорійність. Загалом, насіннєві олії популярні у всьому світі. Однак, разом із ріпаковою олією, соняшникова стала центром гарячої дискусії в інтернеті. За останні роки насіннєві олії стали мішенню численних постів у соцмережах, де їх називають "токсичними", "отруйними" і стверджують, що вони шкодять здоров’ю. Критики нав’язали деяким з цих олій прізвисько "зловісна вісімка" — маючи на увазі вісім популярних насіннєвих олій: канола, кукурудзяна, бавовняна, виноградних кісточок, соєва, рисових висівок, соняшникова та сафлорова — і звинувачують їх у спричиненні серцевих захворювань та діабету 2 типу.

Чи пов’язані насіннєві олії зі здоров’ям серця

Більшість останніх критичних зауважень, як повідомляє BBC, стосується високого вмісту омега-6 жирних кислот у насіннєвих оліях. Омега-6 жирні кислоти є незамінними жирними кислотами, тобто нам вони необхідні, але організм сам їх не виробляє. Останнім часом деякі науковці стверджують, що омега-6 може спричиняти хронічне запалення (що збільшує ризик розвитку захворювань, зокрема серцевих хвороб і раку).

Проте контрольовані дослідження показали, що омега-6 жирні кислоти не підвищують рівень запалення, як розповів Даріуш Мозаффаріан, професор і директор Інституту харчування в медицині в США. "Нові дослідження свідчать, що омега-6 жирні кислоти дають початок унікальним природним молекулам, таким як ліпоксини, які мають потужні протизапальні властивості в організмі", — пояснює Мозаффаріан.

Нещодавнє дослідження проаналізувало харчування і здоров’я понад 200 000 людей у США протягом приблизно 30 років. Дослідники виявили, що ті, хто споживав більше рослинних олій (включно з насіннєвими), мали менший ризик померти від серцево-судинних захворювань чи раку за період дослідження. Натомість ті, хто більше вживав вершкового масла, мали вищий ризик смерті в той же час. Існує багато спостережних досліджень, що вивчають вплив омега-6 на здоров’я серця — де вчені аналізують дані про харчування та здоров’я і шукають зв’язки між ними.

Утім, деякі спостережні з них базуються на звітах самих людей про їхнє харчування, зауважує Метті Марклунд, доцент харчування людини у Школі громадської охорони здоров’я Джонса Гопкінса у США. І це, додає він, може бути проблемою, оскільки люди можуть неточно згадувати або навіть навмисно недооцінювати свої харчові звички. Іншим способом визначення кількості споживання омега-6 є вимірювання середнього вмісту жирних кислот в окремих компонентах та інгредієнтах раціону людини. Однак, за словами Марклунда, важко точно перерахувати, скільки людина фактично спожила.

Ще одним поширеним звинуваченням проти насіннєвих олій є те, що надмірне споживання омега-6 у порівнянні з омега-3 є шкідливим. Щодо омега-6 і здоров’я серця існує певна плутанина, розповів Крістофер Гарднер, директор досліджень харчування у Центрі профілактики Стенфордського університету в США. Це частково пов’язано з роллю омега-6 у процесі згортання крові, який, за словами Гарднера, люди помилково асоціюють виключно з інсультами й інфарктами. Омега-3, натомість, є більш кроворідким. "Якщо у вас була б рана на руці, хотілось би, щоб кров швидко згорнулася", — каже він. "Потрібен баланс". Водночас в огляді 2019 року, що охопив 30 досліджень, науковці дійшли висновку, що люди з вищим рівнем лінолевої кислоти в крові були на 7% менш схильні до серцевих захворювань.

У західних країнах омега-6 жирні кислоти становлять близько 15% загального енергетичного споживання. Середнє співвідношення омега-3 до омега-6 у людей може сягати 1:50. Проте воно має бути ближче до 1:4 для зменшення ризику серцево-судинних захворювань, згідно з одним із досліджень.

Огляд і метааналіз ВООЗ 2022 року показали, що вищий коефіцієнт омега-6 до омега-3 пов’язаний із більшим ризиком когнітивного зниження та виразкового коліту, хронічного запального захворювання кишечника. З іншого боку, вищий коефіцієнт омега-3 до омега-6 асоціювався зі зниженням ризику депресії на 26%. Загалом учасники дослідження ВООЗ дійшли висновку, що високе споживання омега-6 жирних кислот із насіннєвих олій малоймовірно підвищує ризик смерті або захворювання, але зауважили, що потрібні додаткові високоякісні дослідження. Хоча деякі вчені радять не зловживати омега-6 порівняно з омега-3, Марклунд каже, що краще збільшити споживання омега-3, ніж зменшувати омега-6, адже обидві корисні для здоров’я.

Чи можуть насіннєві олії прискорювати ріст пухлин

Попри численні дослідження, які вказують на потенційну користь омега-6 для здоров’я, нещодавно було виявлено, що ця жирна кислота може стимулювати ріст певного типу раку молочної залози. Ці результати можуть мати значення і для впливу омега-6 на інші захворювання. Ракові клітини використовують поживні речовини як паливо для росту і розмноження, але до цього моменту було недостатньо досліджень ролі омега-6 жирних кислот.

Проте у березні цього року було опубліковане дослідження, яке описало механізм, за допомогою якого лінолева кислота, омега-6 жирна кислота, допомагає раковим клітинам зростати і розмножуватися у пацієнтів із тринегативним раком молочної залози (TNBC). Це найагресивніший підтип захворювання, який погано реагує на таргетні терапії.

"Попередні дослідження свідчили про відсутність зв’язку омега-6 з розвитком раку чи незначне підвищення ризику", — ділиться Ніколаос Кундурос, постдокторант у дослідницькому центрі медицини Уелл Корнелл у Нью-Йорку. Водночас він зазначає, що ці дослідження не враховували різноманітність підтипів раку молочної залози, які відрізняються виживаністю, прогнозом і реакцією на лікування. "Важливо пам’ятати, що омега-6 жири є незамінними з певної причини; повне виключення може мати шкідливі наслідки", — наголошує він.

Яка насіннєва олія краща

Деякі насіннєві олії - зокрема канолова та соєва — досліджували значно краще, тому в них є більш ґрунтовна доказова база. "Кожна з них забезпечує збалансоване поєднання корисних жирів, включно з мононенасиченими, омега-6 поліненасиченими і омега-3 поліненасиченими жирами", — зазначає Мозаффаріан. Канолова олія, додає він, має подібні протизапальні властивості та дає покращення рівня холестерину в крові, ніж оливкова олія, яку давно вважають найкориснішою серед усіх олій.

Один метааналіз 27 досліджень показав, що канолова олія суттєво знижує рівень ЛПНЩ холестерину порівняно з соняшниковою олією та насиченими жирами, тоді як інше дослідження встановило, що вона значно знижує вагу тіла, особливо у хворих на діабет 2 типу. "Канолова олія чудово впливає на рівень холестерину в крові, а також помірно знижує масу тіла. Корисні жири в каноловій олії, особливо омега-6 поліненасичені, покращують глікемію, інсулінорезистентність і секрецію інсуліну", — розповів Мозаффаріан.

Соєва олія також покращує рівень холестерину порівняно з насиченими жирами. В одному дослідженні виявили, що люди, які споживали більше соєвої олії, мали нижчий ризик смерті з будь-яких причин; ризик знижувався на 6% за кожні додаткові 5 г олії, які людина вживала щодня.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
На Буковині перевіряють перевізників: оштрафували водія автобуса «Чернівці — Ужгород»
20 386
На Буковині жінка мчала з хворою дитиною: поліція супроводила авто до лікарні
18 099
Подаровані Чернівцям автобуси із Чехії використають під час ремонту Головної
16 925
До Чернівців прибули міністри закордонних справ України, Румунії та Молдови
11 521
Нові мости та пункти пропуску: що обговорювали у Чернівцях міністри закордонних справ України, Румунії та Молдови
10 756
Град, грози, шквали. Завтра на Буковині різко погіршиться погода
10 608
Не ремонтували майже 70 років: на Буковині відновили міст на трасі Чернівці – Хотин
8 516
На Буковину прибув потяг із переселенцями із Донбасу - фото
6 385
Рівень алкоголю перевищував норму у 13 разів: у Чернівцях п'яний водій вчинив ДТП
6 313
Допомога Чернівцям на мільйони: в якому стані подаровані чехами автобуси - фото
5 950


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.