Куркума, ягоди і чай: як знизити біологічний вік природним шляхом

Здоров'я / Їжа
769
0
Куркума, ягоди і чай: як знизити біологічний вік природним шляхом

Рослинна дієта, збагачена натуральними сполуками, відомими як метиладаптогени, здатна впливати на темпи біологічного старіння організму. Біологічний вік, на відміну від паспортного, свідчить реальний стан клітин і тканин. Він формується під впливом генетики, стилю життя, рівня стресу, якості сну та харчування.

Дослідники з Університету Вашингтона та інших установ вивчали, як зміни в раціоні впливають на процес метилювання ДНК – ключовий механізм, який регулює активність генів. Порушення цього процесу може пришвидшувати старіння. Дослідження опубліковане в журналі Aging, передає 24 Канал.



У дослідженні взяли участь 43 здорових чоловіки середнього віку з Портленда, які впродовж 8 тижнів дотримувалися спеціальної програми: рослинна дієта з високим вмістом поживних речовин, фізична активність, якісний сон та робота зі стресом.

Які продукти продовжують життя

У результаті в учасників, які споживали багато куркуми, розмарину, часнику, ягід, а також пили зелений або улунський чай, спостерігалося зниження біологічного віку. Ці продукти багаті на поліфеноли – антиоксидантні й протизапальні речовини, здатні впливати на метилювання ДНК і сповільнювати клітинне старіння. Особливо цікавим стало те, що найпомітніший ефект виявили у тих, чий біологічний вік на початку дослідження перевищував хронологічний.

Учасники також втрачали вагу, проте науковці вважають, що саме зміна дієти, а не схуднення, стала ключовим чинником уповільнення старіння.

Автори наголосили, що через невелику вибірку результати слід розглядати як попередні. Вони вважають, що потрібні масштабніші дослідження із різноманітнішими учасниками та сучасними біомаркерами старіння.

Як харчуватись, щоб жити довше

На основі отриманих даних сформовано рекомендації для так званої "дієти метилювання". До щоденного раціону радять включати:

темно-зелені листові овочі,
броколі, капусту, буряк,
насіння гарбуза та соняшника,
фрукти з низьким глікемічним індексом (яблука, грейпфрут, вишня),
нежирне м'ясо,
а також хоча б одну порцію продуктів із метиладаптогенами.
З раціону виключали молочні продукти, злаки, бобові та алкоголь – задля мінімізації можливих короткочасних розладів травлення, попри їхню загальну користь.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
Відкриття ТРЦ «Bukovyna Mall» та скандал у Чернівецькій ОВА: головне за добу
73 874
«Тут культура кави вища»: у Чернівцях подружжя з Курахового відновило власний бізнес
41 758
Сьогодні у Чернівцях відкриють ТРЦ Bukovyna Mall: які маршрутки туди везуть
32 764
У Чернівцях маршрут №13 стане комунальним: розрахунок за проїзд лише безготівковий
31 205
Віддали життя у боях за Україну: у громадах Буковини попрощаються із загиблими воїнами
25 613
«Доводилося виходити вночі»: як бізнес у Чернівцях працював під час тривалих знеструмлень
24 508
Колядували та отримували подарунки: у Чернівцях відкрили найбільший ТРЦ «Bukovyna Mall» – фото
20 455
«Там життя може обірватися будь-якої миті»: прикордонник із Буковини з перших днів на війні — відео
16 037
"Йому би жити й жити": загинув захисник із Буковини Степан Татарин
11 369
"Був цілеспрямованим і сильним духом": загинув воїн із Буковини Андрій Кривий
10 395