6 кулінарних помилок, які зроблять вашу страву небезпечною для здоров'я

Здоров'я / Їжа
1 000
0
6 кулінарних помилок, які зроблять вашу страву небезпечною для здоров'я

Часто люди під час приготування їжі вдома контролюють якість продуктів, але все одно допускаються кулінарних помилок. Це може призвести до того, що страва стане шкідливою для здоров'я.

Про це повідомляє РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на сайт Eat This, Not That!



Надмірне використання олії

Вершкове масло та олія можуть підсилити смак і допомогти запобігти прилипанню, але це збільшує калораж страви та призводить до виникнення нездорових жирів.

Дієтолог Мінді Рот розповіла, що найкраще обрати варіанти олії, як-от оливкова або авокадо.

Одна столова ложка олії дає приблизно 120 калорій і 14 грамів жиру. Споживання жиру більше, ніж потрібно, може збільшити ризик таких станів, як високий рівень холестерину або серцево-судинні проблеми.

Щоб скоротити використання олії, варто дотримуватись таких порад:

для смаження або запікання використовуйте силіконовий килимок або пергаментний папір
використовуйте пляшки з розпилювачем. Це дозволить контролювати кількість олії, яку ви використовуєте. Вони забезпечують ті самі переваги для здоров’я, але з меншою кількістю калорій на порцію (приблизно 5-10 калорій на розпилення). Це хороший варіант для легкого покриття сковорідок або додавання тонкого шару до смажених овочів
використовуйте більш здорові методи приготування. Для приготування страв на грилі та запікання використовується менше олії, ніж для смаження

Використання антипригарних сковорідок з тефлоном

Тефлонові сковорідки з антипригарним покриттям можуть фактично спричинити потрапляння хімікатів, відомих як PFAS, у разі тривалого нагрівання при високій температурі або подряпин на покритті.

PFAS відомі як хімічні речовини, які потенційно можуть бути пов’язані з численними проблемами зі здоров’ям, включаючи порушення гормонального фону, рак і серцево-судинні захворювання.

Більш безпечною альтернативою антипригарному посуду є каструлі та сковорідки з чавуну, керамічного покриття або нержавіючої сталі.

Використання неякісних інгредієнтів

Приготування вдома дає вам свободу використовувати якісні інгредієнти, щоб зробити страву корисною.

Використання низькоякісних жирів і високооброблених олій насіння для пасерування, смаження, приготування вінегретів є типовою кулінарною помилкою.

У таких продуктах немає жиророзчинних вітамінів і вони майже не мають смаку чи текстури. Краще використовувати оливкову олію, високоякісне вершкове масло, топлені тваринні жири, олію авокадо та кокосову.

Неправильне чищення чавунного посуду

Приготування їжі на чавунному посуді має такі переваги, як високий рівень збереження тепла, що забезпечує відмінне обсмажування та підрум’янювання.

Крім того, такий посуд довговічний, але якщо його не чистити належним чином і не доглядати, чавун стає шкідливим для здоров’я.

Щоб скористатися всіма перевагами чавуну, його потрібно ретельно вимити й очистити.

Переварювання овочів

Вживання овочів - це хороший спосіб отримати необхідні вітаміни та поживні речовини, яких прагне наше тіло. Однак, переварювання їх - помилка, якої слід уникати.

Це зменшує вміст вітамінів і мінералів у овочах. Переконайтеся, що овочі зберігають свій яскравий колір. Якщо вони починають темніти, то, швидше за все, вони переварилися.

Додавання занадто багато солі

Легко споживати надмірну кількість солі, адже вона є практично у всіх продуктах.

У американській кардіологічній асоціації йдеться, що варто вживати не більше 2300 міліграмів на день.

Занадто велика кількість солі у раціоні може збільшити ризик виникнення високого кров’яного тиску та інших захворювань. Надмірна кількість солі може завдати шкоди здоров’ю і призведе до здуття живота та затримки рідини, а також створити навантаження на нирки, щоб фільтрувати сіль.

Крім того, надмірна кількість солі в їжі може призвести до зневоднення, оскільки сіль витягує воду з клітин. Коли організм зневоднених, це впливає на роботу органів і може викликати втому, головний біль і погане травлення.

Щоб покращити смак страв та утриматись від використання солі, необхідно:

використовувати трави та спеції: свіжі або сушені трави (базилік, чебрець, розмарин, кінза) і спеції (кмин, куркума, часниковий порошок, паприка). Вони можуть надати насиченого смаку без надто великої кількості солі
спробуйте кислі інгредієнти: кілька крапель лимонного соку або оцту може підсилити смак і зменшити потребу в додатковій солі
додайте ароматизовані інгредієнти, такі як цибуля, часник, цибуля-порей. Спробуйте карамелізувати цибулю або обсмажити часник для ще більшого смаку
використовуйте овочевий чи курячий бульйон із низьким вмістом солі, коли готуєте супи, рагу, різотто чи підливи

Варто поступово зменшувати кількість споживаної солі, дозволяючи смаковим рецепторам пристосуватися та допомагаючи насолоджуватися більш природними смаками страв.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Читайте також

Ви щодня додаєте це у напої. Названо продукт, який викликає сильний голод
Що робити із зів'ялими квітами: чотири способи, як створити з них декор для оселі
Чим вивести плями від кави: методи, від яких не залишиться навіть сліду
Ось що станеться з організмом, якщо взагалі не їсти овочі
Ці 5 кущів яскраво цвітуть навіть в тіні: ідеальні для темного саду
Чим відрізняється червона цибуля від звичайної: лікарка розкрила, що краще обирати
Які добрива збільшать урожай картоплі вдвічі: секрети від агрономів
Кожен бачить кіз, і тільки геній знайде метелика: підступна головоломка

Колонка

Читають Коментують
Українці масово скуповують нерухомість в одній із країн: які причини та скільки коштує там житло
197 866
На Буковині підприємець розвинув меблевий бізнес завдяки гранту
8 039
Крадуть світло в «сплячому» режимі: 3 прилади, які варто вимикати з розетки
7 004
Вимагали гроші з військових, онкохворих та їхніх родин: у Чернівцях викрили групу рекетирів
6 321
Зберігає у готівці шість мільйонів гривень: що задекларував мер Роман Клічук
4 333
Українці, у яких пенсія менш як 10 000 грн, отримають надбавку: як оформити
4 254
У житті 4 знаків Зодіаку скоро настануть зміни: на них чекають нові знайомства та фінансовий успіх
3 864
Квитки на історичний матч "Буковина" - "Вікторія" вже у продажу: де придбати і яка вартість
3 441
Півтора року тривало погодження: чому ЧТУ не змогло закупити нові тролейбуси
3 046
На Буковині засудили педофіла, який зґвалтував дитину
2 734

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм