
Лікарі-кардіологи пояснили, яких продуктів потрібно уникати у своєму щоденному раціоні, аби зменшити ризик серцево-судинних захворювань та інсульту.
Про це пише видання "Букви" з посиланням на Brown University Health.
Директор Центру здоров’я та профілактики серцево-судинних захворювань при Інституті здоров’я серцево-судинних захворювань Браунського університету доктор Вень-Чі Ву, який спеціалізується на профілактиці серцево-судинних захворювань та діабету, розповів чого варто їсти менше і чим ці продукти замінити.
Червоне м’ясо
Червоне м’ясо, таке як яловичина, телятина і баранина, містить багато холестерину і насичених жирів. Тваринний жир, який міститься в червоному м’ясі, особливо шкідливий для серця і артерій, і його слід обмежити до невеликого відсотка у загальному раціоні.
Доктор Вень-Чі Ву наголошує, що свинина також входить до категорії червоного м’яса. Хоча її можуть позиціонувати як здорову альтернативу м’ясу птиці, це не так.
Замість червоного м’яса краще обирати більш корисні для серця джерела білка, включаючи курку, індичку, рибу та морепродукти. Також варто спробувати рослинні білки, такі як тофу, сочевиця, нут або чорна квасоля.
Бекон, хот-доги та інші перероблені м’ясні продукти
Бекон не тільки багатий на насичені жири, але й містить велику кількість натрію, а обидва ці фактори пов’язані з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань. Те ж саме стосується сосисок і м’ясних делікатесів, таких як салямі, шинка і бастурма.
Картопля фрі та інші смажені продукти
Картопля фрі, як і вся смажена їжа, містить високий рівень насичених жирів і трансжирів — двох типів жирів, які особливо шкідливі для здоров’я серця. Але картопля фрі також містить сіль — ще одну загрозу для здоров’я серцево-судинної системи.
Доктор радить натомість нарізати картоплю шматочками і запекти в духовці на сильному вогні з оливковою олією, а не смажити у фритюрі.
Солодкі напої та каші
“Миска пластівців і сік на сніданок. Газована вода в обід. Енергетичний напій перед тренуванням. Ви будете здивовані, скільки цукру міститься в багатьох продуктах і напоях, які ми регулярно вживаємо!”, – наголошує автор.
Цукор є причиною збільшення ваги, що може призвести до високого кров’яного тиску, діабету та ожиріння, які шкідливі для вашого серця.
Крім того, він також може впливати на артерії, підвищуючи рівень тригліцеридів і типу холестерину, відомого як ЛПНЩ (ліпопротеїди низької щільності). Надлишок цукру також пов’язаний із запаленням в організмі.
Картопляні чипси та снеки
Картопляні чипси та їхні аналоги — це продукти високого ступеня переробки, які смажать і наповнюють добавками, а також великою кількістю натрію. Вони можуть сприяти збільшенню ваги, серцевим захворюванням і підвищенню ризику інсульту. Натомість для перекусу краще з’їсти горіхи, насіння, чипси з фруктів.
Повножирні молочні продукти
Кардіологи радять обирати нежирне молоко, йогурт і сир, щоб зменшити загальне споживання жирів і водночас отримати користь від цих молочних продуктів. Що стосується молока, можна спробувати немолочні альтернативи, такі як мигдальне або вівсяне молоко. Ці продукти не містять тваринних жирів, які можуть підвищити ризик серцевих захворювань.
Хлібобулочні вироби, печиво та тістечка
Хоча хліб, печиво та випічка містять велику кількість цукру та жиру. Хоча ними можна насолоджуватися час від часу, краще не робити їх постійним продуктом у своєму раціоні. Замість цього, коли вам хочеться солодкого, обирайте більш здорові продукти, такі як фрукти та горіхи.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram