![Як чорний чай впливає на мозок: названо переваги напою, про які ви могли не знати](/uploads/posts/2025-02/shutterstock_519547102-750x400-3.webp)
Якщо вживати три або більше чашки чорного чаю щодня, можна зменшити ризик деяких хронічних захворювань. Також цей напій у складі збалансованої дієти може стати ефективним засобом покращити загальне самопочуття, пише УНІАН з посиланням на Verywell Health.
Видання назвало кілька переваг чорного чаю, які підтверджені науковими дослідженнями.
1. Чай поживний
Харчова цінність чорного чаю залежить від конкретного типу чаю, способу заварювання, а також від того, чи він свіжозварений. Зокрема, як свідчить дослідження, свіжозварена чашка напою містить 47 мг кофеїну.
Також у ньому є шість груп поліфенолів, рослинні сполуки, корисні для здоров’я. Вміст поліфенолів залежить від способу заварювання чаю. Як правило, вони становлять приблизно 3-10% сполук у чорному чаї.
Ще чорний чай багатий на амінокислоту L-теанін, що допомагає розслабитися. У чашці чорного чаю є від 20 до 40 мг L-теаніну. Також у чашці напою міститься 0,5 мг марганцю (32% добової норми) - незамінного мікроелементу, який підтримує метаболізм і має антиоксидантні властивості.
2. Чай має антиоксидантні властивості
Антиоксиданти у чорному чаї, потрапляючи в організм, нейтралізують шкідливі вільні радикали. Останні пошкоджують клітини та сприяють розвитку хронічних захворювань.
Вживання трьох чашок чорного чаю щодня підвищує рівень антиоксидантів в організмі. Деякі дослідження показують, що антиоксидантна здатність організму збільшується протягом 30-60 хвилин після випитої склянки чорного чаю.
3. Чай покращує увагу і когнітивні функції
Теафлавіни в чорному чаї обмежують вироблення запальних молекул і запобігають ослабленню та руйнуванню нервових клітин. Деякі дослідження показують, що чорний чай запобігає утворенню амілоїдних білків, які впливають на когнітивні функції та сприяють зниженню когнітивних здібностей.
Інше дослідження показало, що при регулярному вживанні чаю знижується ризик загальної деменції на 29%. Однак дослідники не розрізняли різні типи чаю. Додаткові дослідження показали менший ризик когнітивних розладів внаслідок вживання чаю, особливо серед жінок.
4. Чай допомагає травленню
Користь чорного чаю для здоров’я пов’язана з його можливістю взаємодіяти з мікробіомом кишечника під час метаболізму. Чорний чай потенційно сприяє колонізації корисних бактерій і пригнічує ріст шкідливих.
Також цей напій є протимікробним засобом, адже може запобігти діареї. Однак, зазначається, необхідні додаткові дослідження, щоб зрозуміти його вплив на кишковий мікробім та його роль у профілактиці й одужанні від діареї.
5. Чай може допомогти контролювати рівень цукру у крові
Поліфеноли в чорному чаї можуть допомогти знизити рівень цукру у крові. Одне дослідження виявило потенційний зв’язок між регулярним вживанням принаймні однієї чашки чорного чаю щодня та зниженням ризику розвитку діабету другого типу.
В іншому дослідженні було зазначено, що вживання чорного чаю після їжі, багатої на цукор, мінімізує подальше підвищення рівня цукру в крові у здорових людей і людей з переддіабетом.
6. Чай може бути корисним для серця
Вживання чорного чаю може захистити від хвороб серця. Цей напій впливає на рівень холестерину і кров'яний тиск, що важливі для здоров'я серця. Флавоноїди в чаї покращують кровообіг, можливо, знижуючи ризик серцевих захворювань, кажуть вчені.
Одне дослідження показало тенденцію до зниження артеріального тиску за допомогою трьох чашок чорного чаю щодня протягом принаймні шести місяців. Інше виявило зниження артеріального тиску лише при вживанні двох чашок чаю щодня, але дослідження не розділяло чорний і зелений чай.
У матеріалі є застереження: кофеїн у чорному чаї все ж може негативно впливати на артеріальний тиск, незважаючи на сприятливий вплив флавоноїдів.
7. Чай може допомогти боротися із зубним нальотом
Карієс виникає внаслідок скупчення нальоту на зубах. Останній утворюється зі слини та бактерій і руйнує зубну емаль. Теафлавіни ж у чорному чаї мають антибактеріальні властивості, які пошкоджують клітинні мембрани бактерій.
Попередні дослідження на щурах показують, що чорний чай зменшує розвиток карієсу. Однак, наголошується, дослідження на людях менш переконливі.
8. Чай може зменшити стрес
L-теанін - природна сполука, що міститься в чорному чаї і може покращити увагу та зменшити стрес. У здорових дорослих прийом 200 мг L-теаніну щодня, які містяться у восьми чашках чорного чаю, протягом чотирьох тижнів покращує симптоми, пов’язані зі стресом, такі як тривога та сон.
Спожити 200 мг L-теаніну з чорного чаю, ймовірно, важко, проте L-теанін у чорному чаї може забезпечити заспокійливу дію, переконують дослідники.
Деякі дослідження показують, що споживання кофеїну та L-теаніну, які є в чорному чаї, може призвести до кращої розумової активності та відчуття спокою. Як правило, кофеїн і L-теанін дають протилежні ефекти, проте при спільному споживанні, особливо під час стресових моментів, ці дві сполуки можуть протидіяти одна одній.
9. Чай має протизапальну дію
Регулярне вживання чорного чаю зменшує маркери пошкодження клітин і запалення. Зокрема, вживання чаю пов’язане зі зниженням рівня С-реактивного білка - маркера запалення, кажуть учені.
10. Чай покращує здоров’я шкіри
Старіння та фактори навколишнього середовища - сонячне світло, забруднене повітря - негативно впливають на здоров’я шкіри. Поліфеноли в чорному чаї містять антиоксидантні властивості, які зменшують пошкодження шкіри та запалення.
Дослідження на тваринах показують потенційну дію екстракту чорного чаю проти зморшок при нанесенні безпосередньо на шкіру. Екстракт чорного чаю зменшив пошкодження шкіри та покращив процеси проти зморшок у мишей, які зазнали впливу ультрафіолетового випромінювання.
Щодо людей, усе ж необхідні додаткові дослідження, йдеться у публікації.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram