Здорове серце та обмін речовин: п’ять причин їсти лісовий горіх щодня

Здоров'я
1 298
0
Здорове серце та обмін речовин: п’ять причин їсти лісовий горіх щодня


Фундук — це поживний горіх, який можна їсти як у сирому, так і в обсмаженому вигляді, з лушпинням або без нього.

Він багатий на цінні мінерали, такі як кальцій, магній і калій, і може позитивно впливати на організм, пише NV.



1. Корисні властивості та поживна цінність

Фундук — це не тільки смачний, а й дуже поживний горіх. Він містить безліч вітамінів, мінералів і антиоксидантів, які підтримують здоров’я організму. У ньому є кальцій, що зміцнює кістки і зуби, магній, необхідний для роботи нервової системи, калій, який регулює водно-сольовий баланс, а також залізо, що бере участь у кровотворенні.

Крім того, фундук багатий на білок, клітковину і корисні жири. Усього 21 ядро (приблизно 28 г) забезпечить організм енергією, вітамінами групи B, вітаміном Е, необхідним для шкіри та волосся, та іншими цінними речовинами. Завдяки такому складу цей горіх сприяє підтримці здоров’я серця, травлення та загального самопочуття.

2. Допомога в контролі ваги

Регулярне вживання горіхів може сприяти підтримці здорової ваги завдяки:

Тривалому почуттю ситості, спричиненому високим вмістом білка та клітковини.

Активізації жирового обміну, завдяки ненасиченим жирам, які стимулюють окислення жирів.

Підвищенню термогенезу (тепловиробництва), що збільшує витрату калорій у стані спокою.

3. Здоров’я серця і судин

Фундук багатий на мононенасичені жири, які доброчинно впливають на серцево-судинну систему. Його вживання може знизити ризик:

Ішемічної хвороби серця

Дисліпідемії (порушення балансу ліпідів)

Діабету 2 типу

Метаболічного синдрому

Дослідження показують, що фундук також допомагає поліпшити ліпідний профіль, знижує запалення, підтримує нормальний артеріальний тиск і покращує роботу ендотелію судин.

4. Сприяє тривалому насиченню

Завдяки клітковині та білку фундук відмінно втамовує голод і може замінити шкідливі перекуси, такі як чіпси та солодощі, які викликають стрибки цукру в крові.

5. Підтримка травної системи

Нерозчинна клітковина у фундуку допомагає роботі кишківника, запобігає запорам і може знизити ризик деяких захворювань травного тракту.

Сирий чи смажений фундук?

Фундук можна вживати в сирому й обсмаженому вигляді. Обсмажування знижує вміст афлатоксинів (грибкових токсинів), робить горіх безпечнішим і змінює його склад:

Підвищується рівень антиоксидантів (галова кислота)

Знижується вміст валіну, кальцію та магнію

Зменшується кількість калію на 90%

Підвищується рівень натрію та хрому

Як зберегти максимальну користь?

Лушпиння фундука багате на антиоксиданти, але під час обсмажування воно відшаровується і часто викидається. За можливості намагайтеся вживати фундук із лушпинням.

Солоний фундук містить багато натрію, що може призвести до підвищення тиску і подразнення слизової. Краще обирати несолоний варіант.

Також слід уникати оброблених продуктів з фундуком (наприклад, паст і солодких спредів), оскільки вони можуть містити цукор, зайвий жир і сіль.

Кому варто бути обережним?

Фундук належить до горіхів, тому за наявності алергії на горіхи або арахіс важливо проконсультуватися з лікарем перед його вживанням.

Якщо ви пробуєте фундук уперше, почніть із невеликої порції, щоб перевірити реакцію організму. Надмірне вживання горіхів може призвести до розладу травлення.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Читайте також

Ви щодня додаєте це у напої. Названо продукт, який викликає сильний голод
Що робити із зів'ялими квітами: чотири способи, як створити з них декор для оселі
Чим вивести плями від кави: методи, від яких не залишиться навіть сліду
Ось що станеться з організмом, якщо взагалі не їсти овочі
Ці 5 кущів яскраво цвітуть навіть в тіні: ідеальні для темного саду
Чим відрізняється червона цибуля від звичайної: лікарка розкрила, що краще обирати
Які добрива збільшать урожай картоплі вдвічі: секрети від агрономів
Кожен бачить кіз, і тільки геній знайде метелика: підступна головоломка

Колонка

Читають Коментують
Українці масово скуповують нерухомість в одній із країн: які причини та скільки коштує там житло
197 866
На Буковині підприємець розвинув меблевий бізнес завдяки гранту
8 039
Крадуть світло в «сплячому» режимі: 3 прилади, які варто вимикати з розетки
7 004
Вимагали гроші з військових, онкохворих та їхніх родин: у Чернівцях викрили групу рекетирів
6 321
Зберігає у готівці шість мільйонів гривень: що задекларував мер Роман Клічук
4 333
Українці, у яких пенсія менш як 10 000 грн, отримають надбавку: як оформити
4 254
У житті 4 знаків Зодіаку скоро настануть зміни: на них чекають нові знайомства та фінансовий успіх
3 864
Квитки на історичний матч "Буковина" - "Вікторія" вже у продажу: де придбати і яка вартість
3 441
Півтора року тривало погодження: чому ЧТУ не змогло закупити нові тролейбуси
3 046
На Буковині засудили педофіла, який зґвалтував дитину
2 734

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм