Здорове серце та обмін речовин: п’ять причин їсти лісовий горіх щодня

Здоров'я
1 454
0
Здорове серце та обмін речовин: п’ять причин їсти лісовий горіх щодня


Фундук — це поживний горіх, який можна їсти як у сирому, так і в обсмаженому вигляді, з лушпинням або без нього.

Він багатий на цінні мінерали, такі як кальцій, магній і калій, і може позитивно впливати на організм, пише NV.



1. Корисні властивості та поживна цінність

Фундук — це не тільки смачний, а й дуже поживний горіх. Він містить безліч вітамінів, мінералів і антиоксидантів, які підтримують здоров’я організму. У ньому є кальцій, що зміцнює кістки і зуби, магній, необхідний для роботи нервової системи, калій, який регулює водно-сольовий баланс, а також залізо, що бере участь у кровотворенні.

Крім того, фундук багатий на білок, клітковину і корисні жири. Усього 21 ядро (приблизно 28 г) забезпечить організм енергією, вітамінами групи B, вітаміном Е, необхідним для шкіри та волосся, та іншими цінними речовинами. Завдяки такому складу цей горіх сприяє підтримці здоров’я серця, травлення та загального самопочуття.

2. Допомога в контролі ваги

Регулярне вживання горіхів може сприяти підтримці здорової ваги завдяки:

Тривалому почуттю ситості, спричиненому високим вмістом білка та клітковини.

Активізації жирового обміну, завдяки ненасиченим жирам, які стимулюють окислення жирів.

Підвищенню термогенезу (тепловиробництва), що збільшує витрату калорій у стані спокою.

3. Здоров’я серця і судин

Фундук багатий на мононенасичені жири, які доброчинно впливають на серцево-судинну систему. Його вживання може знизити ризик:

Ішемічної хвороби серця

Дисліпідемії (порушення балансу ліпідів)

Діабету 2 типу

Метаболічного синдрому

Дослідження показують, що фундук також допомагає поліпшити ліпідний профіль, знижує запалення, підтримує нормальний артеріальний тиск і покращує роботу ендотелію судин.

4. Сприяє тривалому насиченню

Завдяки клітковині та білку фундук відмінно втамовує голод і може замінити шкідливі перекуси, такі як чіпси та солодощі, які викликають стрибки цукру в крові.

5. Підтримка травної системи

Нерозчинна клітковина у фундуку допомагає роботі кишківника, запобігає запорам і може знизити ризик деяких захворювань травного тракту.

Сирий чи смажений фундук?

Фундук можна вживати в сирому й обсмаженому вигляді. Обсмажування знижує вміст афлатоксинів (грибкових токсинів), робить горіх безпечнішим і змінює його склад:

Підвищується рівень антиоксидантів (галова кислота)

Знижується вміст валіну, кальцію та магнію

Зменшується кількість калію на 90%

Підвищується рівень натрію та хрому

Як зберегти максимальну користь?

Лушпиння фундука багате на антиоксиданти, але під час обсмажування воно відшаровується і часто викидається. За можливості намагайтеся вживати фундук із лушпинням.

Солоний фундук містить багато натрію, що може призвести до підвищення тиску і подразнення слизової. Краще обирати несолоний варіант.

Також слід уникати оброблених продуктів з фундуком (наприклад, паст і солодких спредів), оскільки вони можуть містити цукор, зайвий жир і сіль.

Кому варто бути обережним?

Фундук належить до горіхів, тому за наявності алергії на горіхи або арахіс важливо проконсультуватися з лікарем перед його вживанням.

Якщо ви пробуєте фундук уперше, почніть із невеликої порції, щоб перевірити реакцію організму. Надмірне вживання горіхів може призвести до розладу травлення.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
У коледжі на Буковині розповіли про стан дітей, які потрапили в аварію у Франції
Уроки англійської та ресторанне меню: що пропонують літні табори на Буковині
Більше дронів – менше втрат. Воїни 80 бригади збирають на мавіки
Всі діти живі і скоро будуть на Буковині: що наразі відомо про трагічну ДТП у Франції
У Чернівцях у багатоповерхівці горіла квартира: з будинку евакуювали 28 людей - фото
Мріяв накрити стіл від Чернівців до Чорториї: сьогодні - день народження Івана Миколайчука
Сьогодні Буковина попрощається із захисником Євгенієм Людвіком
14 червня, 2025
Юна Сумська та фільм від Джолі: що можна побачити на Миколайчук OPEN, який стартував у Чернівцях
Четвертий обмін за тиждень: в Україну повернулися бійці, які у полоні з 2022 року
Поверталися з навчання: стали відомі нові подробиці трагічної ДТП у Франції, у якій постраждали буковинці
Поверталися з навчання: стали відомі нові подробиці трагічної ДТП у Франції, у якій постраждали буковинці
17 540
Всі діти живі і скоро будуть на Буковині: що наразі відомо про трагічну ДТП у Франції
6 232
ДТП на важливій трасі поблизу Чернівців: рух ускладнений
5 542
У коледжі на Буковині розповіли про стан дітей, які потрапили в аварію у Франції
4 200
"Готові платити 90 тис. грн, але знайти людину не можемо": за ким активно полюють на ринку праці
3 994
«Врожай місцевий, тому й удвічі дешевше»: у Чернівцях подешевшали сезонні овочі
3 796
Воював з 2014 та був командиром: що відомо про відважного воїна з Буковини Юрія Шимківа
3 709
У ДТП на кільці поблизу Чернівців травмувалися п'ятеро людей
3 680
Чому в річці на Буковині щоразу гине риба?
3 339
"Як назвали?": буковинець, який повернувся з полону, по телефону дізнався, що у нього народився син - відео
3 180