Можуть бути небезпечними. Поширені продукти, які не варто вживати, щоб запобігти харчовому отруєнню

Здоров'я / Їжа
574
0

Якщо є якась навичка, яка потрібна кожному домашньому кухарю, так це знання основних правил безпеки харчових продуктів.

Це стосується того, як ви готуєте та зберігаєте, але і конкретної їжі, яку ви їсте. Деякі інгредієнти становлять такий високий ризик харчового отруєння, що ви не знайдете їх на кухні експерта з харчової безпеки. Дізнайтеся, які продукти є високим ризиком, і що ви можете зробити, щоб уникнути проблем із ними вдома. Про це пише NV.



Сирі яйця

Хоча багато людей споживають їжу, приготовану з сирих яєць, або їдять яйця з рідкими жовтками, сирі або недоварені яйця є забороною для професіоналів безпеки харчових продуктів. Вони є джерелом сальмонели, бактерії, яка може викликати харчові захворювання. Бактерії можуть забруднити яєчну шкаралупу в репродуктивному тракті курки, але іноді вони можуть інфікувати внутрішню частину яйця під час його формування (до того, як шкаралупа розвинеться). Крім того, якщо яйце неправильно вимити, сальмонела на шкаралупі може забруднити їстівну частину, коли яйце розбите.

Ризик також стосується рідких жовтків, тож пам’ятайте про це, якщо віддаєте перевагу яйцям, які трохи недоварені. Те ж саме стосується страв, що містять сирі яйця або яєчні білки, включаючи деякі заправки для салатів, майонез, соуси, напої, такі як яєчний лікер і коктейлі з піною з яєчного білка, а також десерти, такі як меренги та морозиво.

Як уникнути проблем із сирими яйцями

Завжди варіть яйця при мінімальній внутрішній температурі 62 градуси. Це ефективно знищить сальмонелу. Крім того, якщо ви готуєте рецепт, який вимагає сирих яєць або білків, використовуйте пастеризовані рідкі яйця, щоб забезпечити безпеку кінцевої страви.

Недоварене м’ясо, птиця та риба

Незалежно від того, чи віддаєте ви перевагу червоному м’ясу, птиці чи морепродуктам, вживання недостатньо прожареного м’яса чи риби створює ризик. Такі продукти потенційно можуть переносити численні харчові захворювання, включаючи Campylobacter (у домашньої птиці), кишкову паличку, лістерію, сальмонелу та токсоплазму (особливо у свинині, баранині та оленині). Симптоми цих харчових захворювань включають діарею, судоми, біль у животі та лихоманку, але в деяких випадках можуть виникнути ускладнення, що загрожують життю.

Як уникнути проблем із м’ясом, птицею та рибою

Щоб мінімізувати ризик харчового отруєння, завжди готуйте м’ясо та рибу до температури, рекомендованої USDA:

Яловичина, свинина, телятина та баранина: 62 градуси.
Фарш: 71 градус.
Уся птиця: 73 градуси.
Риба та молюски: 62 градуси.

Сире тісто для печива

Ще одна їжа, яку експерти уникають, — сире тісто для печива — як домашнє, так і куплене в магазині. Це тому, що воно містить сире борошно та сирі яйця, які можуть містити E.coli та Salmonella відповідно. Зокрема, кишкова паличка є одним із найпоширеніших типів бактерій, які викликають харчові отруєння у будь-кого, але діти, люди похилого віку та люди з ослабленою імунною системою мають вищий ризик.

Як уникнути проблем із сирим тістом для печива

Найкраще дочекатися, поки воно повністю спечеться. Під час випікання тісто піддається впливу температур вище 62 градусів, що ефективно вбиває шкідливі патогени. В іншому випадку, якщо ви хочете безпечно насолоджуватися сирим тістом для печива, використовуйте термічно оброблене борошно та виключіть яйця з рецепту. Вони, як правило, додаються, щоб забезпечити структуру випеченого печива, тому не потрібні для сирого тіста.

Їжа в роздутих банках

Якщо у вас роздуті або опуклі консерви, краще уникати їх вживання. Роздування є ознакою зараження Clostridium botulinum, бактерією, яка зазвичай пов’язана з консервованими продуктами, оскільки вона процвітає в середовищах з низьким вмістом кисню (тобто в банках) при кімнатній температурі. По суті, бактерії ростуть і виділяють газ, який займає місце всередині герметичної ємності та змушує верхню частину або боки розширюватися.

Як уникнути проблем із консервами

Коли банка розширюється, це означає, що їжа не була оброблена належним чином. Це чіткий показник потенційного ризику ботулізму, і його не слід ігнорувати. Найкраще викинути її. Не використовуйте для приготування їжі та уникайте споживання.

Немита листова зелень

Хоча всі продукти можуть бути заражені шкідливими мікробами, листова зелень особливо сприйнятлива. Зелене листя росте близько до ґрунту, тому більше шансів підхопити бактерії. Її також зазвичай їдять без варіння, процесу, який вбиває зазначені бактерії. Таким чином, якщо листову зелень не вимити або промити забрудненою водою, вона може становити ризик захворювання.

Як уникнути проблем із листовою зеленню

Перш ніж їсти, нарізати або готувати листову зелень, промийте її під чистою проточною водою. Для качанів зелені, таких як салат і капуста, спочатку видаліть зовнішній шар листя, радить FDA. Виняток становить попередньо вимита зелень у коробках або пакетах, які можуть бути позначені як "готові до вживання" або "тричі промиті". Миття може збільшити ризик зараження, тому рекомендується використовувати їх як є.

Неохолоджені залишки їжі

У таких продуктах ідеальне середовище для розвитку шкідливих мікробів. Фактично, за правильних умов бактерії можуть подвоюватися кожні 20 хвилин. Наприклад, при кімнатній температурі одна бактеріальна клітина може розмножитися до 64 лише за дві години та вибухнути до 4096 за чотири години. Це особливо ризиковано для людей з ослабленою імунною системою, оскільки вживання навіть однієї бактеріальної клітини може спричинити харчове отруєння.

Як уникнути проблем із залишками їжі

Щоб зберегти залишки, охолодіть або заморозьте їх протягом двох годин після приготування. Зберігайте в герметичних контейнерах, пакетах, що закриваються, або в надійно загорнутих матеріалах, таких як алюмінієва фольга чи пластикова плівка. Це запобігає забрудненню та витоку на інші продукти. Варто з'їсти залишки протягом трьох-чотирьох днів.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

07:30
Планові знеструмлення: де на Буковині 30 січня не буде світла
07:15
Забудете про фітофтору: у чому замочити насіння помідорів перед посівом
07:00
Погода на Буковині 30 січня
02:00
Легко засвоюються: п'ять груп продуктів, які варто їсти при проблемах зі шлунком
01:45
Дев'ять причин додати яйця до раціону: які зміни відчує ваш організм
01:30
Можна їсти ложками: рецепт домашнього плавленого сиру за 15 хвилин
01:15
Страшенно цікаво: п'ять фільмів жахів, від яких неможливо відірватися
01:00
Що таке трансжири та як вони впливають на здоровʼя
00:45
Овочі будуть свіжими набагато довше: способи зберігання, які знають не всі
00:30
Сухість шкіри та постійне відчуття голоду можуть бути сигналами певних дефіцитів
00:15
Як уповільнити погіршення зору: не пропускайте ці поради
29 січня, 2025
23:54
Гороскоп Таро на молодик 29 січня: на кого чекає роман, а на кого - великі гроші
23:39
Лікарка назвала непримітні ознаки проблем із серцем
23:18
Ілона Маска номінували на Нобелівську премію за «захист свободи слова»
23:00
Зима в Україні продовжує бити рекорди
22:36
Ці знаки Зодіаку скупаються в удачі. Таро-гороскоп обіцяє їм радісні новини
22:15
На Буковині митники вилучили контрабандних ліків на мільйон гривень
21:54
Вийдіть з машини: водіїв закликають гідно вшановувати полеглих Героїв на хвилині мовчання у Чернівцях
21:38
"Стежки війни, стежки любові": у Чернівцях презентували збірку віршів про війну
21:18
Зробити фото було досить дорого: хто фотографував чернівчан понад століття тому
20:59
У Чернівцях на автомийці викрали позашляховик: поліція розшукали злочинця
20:40
Герої Буковини: на війні загинув 31-річний солдат Андрій Мошак
20:21
Не варто їх купувати: ці дрова майже не горять і тільки засмічують пічку
20:00
Оформлюють фальшиві довідки і відмовляються від щеплень: чому на Буковині різко зросла кількість хворих на кір
19:40
Часто гублять у горах та лісах: рятувальники Буковини закликають туристів реєструватися перед походами
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують
На Буковині загинула чотирирічна дитина, яка впала у 20-метровий колодязь
34 723
У Чернівцях через обстріли ворога зупинялася робота насосних станцій водоканалу
11 098
Оформлюють фальшиві довідки і відмовляються від щеплень: чому на Буковині різко зросла кількість хворих на кір
10 229
Після важкої хвороби не стало викладача педколеджу ЧНУ
9 703
Горіло 600 квадратних метрів: на Буковині ліквідували масштабну пожежу на складі
9 208
На Буковині повідомили про підозру держреєстратору, який перереєстрував понад 100 гектарів землі
8 907
Герої Буковини: на війні загинув 31-річний солдат Андрій Мошак
8 609
У Чернівцях дві школи перейшли на дистанційне навчання через ріст захворюваності на ГРВІ
7 762
"Ганьба та сором!": священник обурився тим, як у Чернівцях зустрічали траурний кортеж із захисником
7 189
Прощання з Героями та подорожчання проїзду у маршрутках: головні новини Буковини
6 333

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм