Користь часнику для здоров’я знали та використовували китайська, єгипетська та римська цивілізації. Його вживання має численні переваги для здоров’я організму.
За тисячі років до того, як цією спецією почали приправляти улюблені страви, її використовували як лікувальний засіб, пише
NV.
Сім переваг вживання часнику
Часник допоможе зміцнити імунітетІмунітет — це те, що в першу чергу захищає організм від хвороб, а також допомагає боротися з ними, коли цього вимагає ситуація. Часник зміцнює імунну систему, допомагаючи запобігти застуді та грипу. Діти хворіють на застуду від шести до восьми разів на рік, тоді як дорослі — від двох до чотирьох. Вживання сирого часнику може захистити від кашлю, лихоманки та застуди. З'їдати по два подрібнених зубчики часнику щодня — найкращий спосіб отримати користь від нього.
Часник сприяє зниженню високого кров’яного тискуІнсульти та інфаркти є двома найбільш серйозними проблемами охорони здоров’я в усьому світі. Високий кров’яний тиск є значним фактором ризику серцевих захворювань. Вважається, що він є причиною близько 70% інсультів, інфарктів та хронічної серцевої недостатності. Високий кров’яний тиск є причиною 13,5% смертей у всьому світі. Оскільки це одна з найважливіших причин смерті. Надзвичайно важливо боротися з однією з її основних причин — високим кров’яним тиском.
Часник допоможе знизити рівень холестеринуХолестерин — це жировий компонент крові. Існує його два види холестерину: ЛПНЩ і ЛПВЩ. Занадто багато холестерину ЛПНЩ і недостатня кількість ЛПВЩ може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям. Доведено, що часник знижує рівень загального холестерину і ЛПНЩ на 10−15%. Крім того, вживання часнику не впливає на рівень холестерину ЛПВЩ або хорошого холестерину. Якщо у вас є сімейна історія серцевих захворювань або ви самі страждаєте на серцеві захворювання, вам слід розглянути можливість додавання часнику до свого раціону.
Часник може допомогти у профілактиці ракуЗгідно з дослідженнями, споживання свіжого часнику може допомогти зменшити ризик раку товстої кишки. За даними дослідження здоров’я жінок в Айові, США, жінки, які регулярно їли часник разом з іншими овочами та фруктами, мали на 35% менше шансів захворіти на рак товстої кишки. Однак дослідники сходяться на думці, що в цій галузі все ще потрібні додаткові дослідження.
Часник має властивості, наближені до дії антибіотиківЧасник містить аліцин — це біоактивний антибіотик, який може допомогти боротися з інфекціями та бактеріями в нарізаних, роздавлених або нарізаних кубиками зубчиках. Доведено, що екстракти часнику пригнічують ріст грибкових елементів, найпростіших мікроорганізмів, вірусних інфекцій, численних бактерій, наприклад, сальмонели
Часник може допомогти запобігти хворобі Альцгеймера та деменціїЧасник має високий вміст антиоксидантів, які допомагають запобігти будь-яким окислювальним пошкодженням в організмі. Ці антиоксидантні властивості можуть допомогти запобігти певним когнітивним захворюванням, таким як деменція та хвороба Альцгеймера. Однак лікувальні властивості часнику можуть покращити здоров’я лише до певної межі.
Як краще їсти часникЩодо того, як правильно вживати часник, то краще їсти його в сирому вигляді. Його можна навіть злегка підсмажити, але не відварювати, оскільки висока температура може вбити антиоксидантну сполуку, яка міститься в цьому продуктові. Вона відповідає за зміцнення імунітету. Тому не готуйте його при температурі вище 60 градусів за Цельсієм, якщо хочете повністю насолодитися його користю.
Кому краще відмовитися від часникуДля тих, хто має проблеми з кислотністю, вживання часнику може призвести до печії. Тому їм слід уникати його. Ще гірше, коли люди з підвищеною кислотністю їдять його натщесерце.
Людям із проблемами шлунку також варто уникати часнику, адже він може спровокувати його розлади, зокрема діарею. Якщо у вас проблеми з диханням і запахом тіла, то теж краще утримуйтеся від цього продукту. Утриматися від вживання часнику також потрібно людям, що вживають препарати для розрідження крові.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
15-01-2025, 14:57
0
537