RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Сир камамбер, який ферментується за допомогою білої цвілі, позитивно впливає на функціонування мозку. Вчені з Японії провели дослідження, щоб з’ясувати механізми цього впливу та які саме когнітивні процеси залучені.

Спеціалісти з Університету Кіото досліджували вплив камамберу на пам'ять та здатність до навчання, а також порівняли його ефекти з миристамідом – речовиною, що утворюється в процесі ферментації сиру з білою цвіллю, повідомляє 24 Канал з посиланням на Neuroscience Research.



Нове дослідження сиру

Камамбер вирізняється серед інших сирів своїм унікальним біохімічним складом, оскільки деякі сири не підлягають ферментації, а інші ферментуються інакше.

У процесі ферментації з білою цвіллю утворюються аміди жирних кислот, зокрема миристамід, які, згідно з попередніми дослідженнями, можуть позитивно впливати на здоров’я мозку, сприяючи підвищенню рівня нейротрофічних факторів – білків, відповідальних за ріст, відновлення та пам'ять клітин мозку.

У рамках нового дослідження автори провели семиденний експеримент з самцями мишей, розділивши їх на дві групи: перша група харчувалася тільки високожировою їжею, тоді як друга додатково отримувала камамбер або аміди жирних кислот, отримані з цього сиру.

Сир з пліснявою покращує памʼять

Вміст жирів у раціоні був таким, щоб у мишей спостерігалося зниження когнітивних функцій, аналогічне станам, пов’язаним з підвищеним ризиком нейродегенерації у людей. Результати показали, що у мишей, які отримували камамбер або миристамід, покращилися як пам'ять на предмети, так і просторове сприйняття у порівнянні з іншими групами.

На молекулярному рівні вчені встановили, що камамбер і миристамід сприяли підвищеному виділенню нейротрофічного фактора мозку в гіпокампі. Цей фактор необхідний для росту синаптичних зв’язків і формування спогадів.

Дослідники також відзначили, що ефект від споживання камамберу аналогічний впливу миристаміда, що дозволяє припустити, що саме миристамід може бути ключовим активним компонентом сиру.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
31-12-2024, 07:15
Коментарів 0 Переглядів 523

Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.