RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Ідея про користь темного шоколаду для здоров’я давно відома. Поліфеноли, що містяться в какао, допомагають організму боротися із запаленням, знижувати тиск і покращувати настрій.

Нове дослідження показало, що у людей, які вживають близько 30 г темного шоколаду щодня, ризик розвитку діабету другого типу знижено на 21% порівняно з тими, хто уникає цього продукту. Провідний дослідник, доктор Ці Сан з Гарвардської школи громадської охорони здоров’я, зазначив, що такий ефект став несподіваним відкриттям. Про це пише NV.



Дані для дослідження збирали у 192 000 дорослих, які роками документували свої харчові звички, включно зі споживанням шоколаду. Результати опубліковані в The British Medical Journal. Цікаво, що любителі молочного шоколаду, багатого цукром, не продемонстрували зниження ризику діабету, а, навпаки, частіше набирали вагу, що збільшує ймовірність хвороби. Однак вживання темного шоколаду не призводило до збільшення маси тіла.

Давні дослідження також підтверджують, що сполуки в какао корисні для серця. Наприклад, дані журналу Heart вказують на те, що споживачі шоколаду мають менший ризик серцево-судинних захворювань. Вчені пов’язують це з флаванолами — рослинними речовинами з какао-бобів, які стимулюють вироблення оксиду азоту, що розширює судини і сприяє зниженню тиску.

"Розширення судин — ключовий механізм зниження тиску", — пояснює доктор Джоанн Менсон. Вона вивчала добавки на основі какао і брала участь у дослідженнях про зв’язок шоколаду і діабету.

Раніше дослідження показали, що темний шоколад покращує чутливість до інсуліну, яка впливає на здатність клітин регулювати рівень цукру в крові. Темний шоколад містить більше какао, ніж молочний, а флаваноли, такі як епікатехіни, відомі своїми антиоксидантними властивостями.

Дослідник Джеффрі Тессем з Університету Брігама Янга наголосив, що продукти з епікатехінами корисні в разі діабету 2 типу і метаболічного синдрому. Його команда виявила, що ці речовини стимулюють бета-клітини — ключові для вироблення інсуліну. У лабораторних експериментах вони продемонстрували, що епікатехіни посилюють здатність клітин виводити цукор із крові. Однак ще належить з’ясувати, чи працює цей механізм в організмі людини.

Вчені також попереджають, що любителі темного шоколаду можуть вести більш здоровий спосіб життя в цілому, що могло вплинути на результати дослідження. Важливо пам’ятати, що користь шоколаду проявляється тільки за помірного вживання. Експерти рекомендують обмежуватися однією унцією (близько 30 г) темного шоколаду на день, щоб отримати позитивний ефект без ризику переїдання.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
10-12-2024, 02:00
Коментарів 0 Переглядів 1 110



Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми

Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.