Перевірте себе: 5 ознак організму, що ви неправильно жуєте їжу

Здоров'я
937
0

Під час пережовуванні їжі вона розпадається на маленькі шматочки, які легше перетравлюються. Якщо робити це не ретельно, то це може завдати серйозної шкоди шлунку.

РБК-Україна (проєкт Styler) повідомляє, скільки разів потрібно пережовувати їжу.



Важливість жування для травлення

Процес травлення не починається в шлунку, а в ротовій порожнині.

За словами дієтолога Джоанни Салазар, першим етапом травлення є жування, яке одночасно зменшує розмір їжі та активує слинні залози, щоб вони більше виділялись.

Слина містить такі ферменти, як амілаза та ліпаза, які розщеплюють вуглеводи та жири. Також містить слиз, який допомагає зв’язувати частинки їжі разом і полегшуючи ковтання.

Крім того, слина запускає вироблення соляної кислоти в шлунку, допомагаючи підготуватися до надходження їжі.

Проте у сучасному світі через поспіх та відволікання від їжі багато людей схильні їсти швидко, бездумно або на ходу. У результаті ми не замислюємося про те, наскільки добре ми пережовуємо їжу, не кажучи вже про швидкість, з якою ми це робимо.

До чого може призвести недостатнє жування їжі



Виникає печія

Жування викликає вироблення соляної кислоти в шлунку, це готує шлунок до розщеплення їжі. Але якщо ви не пережовуєте їжу повністю, у шлунку не буде стільки кислоти, щоб сприяти правильному травленню.

Комбінація низької кислотності шлунка та не пережованої їжі може викликати бульбашки газу, які підіймаються до стравоходу та горла, що призводить до печії.

Проблеми з травленням

Коли їжа рухається зі шлунка в тонкий кишківник, то підшлункова залоза виділяє ферменти, а жовчний міхур виділяє жовч.

Обидва компоненти ще більше розщеплюють їжу. Отже, якщо частинки їжі занадто великі, тобто не були повністю пережовані, природні бактерії у кишківнику можуть ферментувати неперетравлену їжу та розмножуватися. Це може спричинити здуття живота, газоутворення та закрепу.

Не засвоїте вітаміни

Жування допомагає організму розщеплювати вуглеводи, білки та жири, тобто макроелементи або основні поживні речовини, які потрібні в найбільшій кількості на молекули, які називаються моносахаридами та амінокислотами.

Ці молекули поглинаються тонким кишківником, де в основному відбувається всмоктування поживних речовин. Але коли їжа спочатку недостатньо пережована, вуглеводи, білки та жири не розщеплюються повністю, що ускладнює поглинання цих поживних речовин тонким кишківником.

Ризик переїдання

Якщо ви не пережовуєте їжу ретельно, то швидше за все, їсте занадто швидко, що може призвести до переїдання. Це може призвести до нудоти та млявості та збільшити ризик метаболічного синдрому. Цей стан характеризується ожирінням, високим рівнем холестерину та підняттям рівня глюкози.

Метаболічний синдром є серйозним захворюванням, оскільки він може підвищити ризик серцево-судинних захворювань.

Важче насолоджуватися їжею


Занадто швидке жування може перешкодити справжньому задоволенню від їжі. Коли ви їсте та жуєте уважно, ви залучаєте всі свої органи чуття. Це не тільки допоможе вам по-справжньому насолодитися їжею, але й полегшить шлунку визначення, коли ви задоволені та ситі.

Скільки разів пережовувати їжу

Пережовування 32 рази є середнім числом, яке застосовується до більшості шматків їжі. На страви, які важче жувати, наприклад стейк і горіхи, може знадобитися до 40 розжовувань на один ковток. Для розщеплення таких продуктів, як кавун, може знадобитися менше розжовування - всього 10-15 разів.

Найважливіше - намагатися жувати, доки їжа не стане практично рідкою - кашоподібною. Крім того, вам не повинно бути важко проковтнути її, і вам не потрібно робити ковтки рідини, щоб полегшити ковтання.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

01:15
Лікарі порадили людям за 65 не їсти ці продукти
01:00
Щоб покращити смак. Сім причин, чому ваша кава гірка — і як її правильно заварити
00:45
Що приклеїти на підошву – лайфхаки, щоб взуття не ковзало
00:30
Кому не можна пити кефір? Дізнайтесь, чи входите ви в групу ризику
00:15
Є у кожному домі: чотири продукти, які часто їдять довгожителі світу
22 лютого, 2025
23:45
5 знаків Зодіаку, яким навесні загрожує небезпека: будьте обережні, якщо ви у списку
23:15
Не тільки м'ясо: 12 найкращих продуктів із високим вмістом заліза
22:58
Орбан зробив цинічну заяву про "те, що залишиться" від України
22:34
Папа Римський переніс астматичний криз, його стан критичний, - Ватикан
22:10
"Так несподівано": померла багаторічна завідувачка терапевтичного відділення лікарні на Буковині
22:00
У 4 знаків Зодіаку починається нове життя. Вони відродяться з попелу
21:36
Правила без винятків: 7 речей, які ніколи не варто прати в гарячій воді
21:15
«Раджу всім не вішати носа». Професору ЧНУ Юрію Макару – 90 років, а він досі викладає
ексклюзив
20:59
У Генштабі підтвердили ураження нафтоперекачувальної станції у Краснодарському краї
20:36
Снайпери ліквідували морпіхів РФ, які просувались через річку - відео
20:13
Українська ракета "Трембіта": експерт оцінив, чи зможе вона прорвати ППО Москви
19:58
Що робити, якщо домашній Wi-Fi погано працює: зверніть увагу на деякі предмети
19:38
Трамп погрожує Україні "проблемами" за відмову від угоди з ресурсами
19:16
Герої Буковини: на війні загинув молодий воїн Василь Беслюбняк
18:58
Чому каву п'ють з холодною водою: просте пояснення, що з нею потрібно робити
18:34
ЄС не може погодити 20 мільярдів євро для України
18:11
Українські біатлоністи - восьмі в естафеті ЧС-2025
17:59
Ця консерва - найкращий продукт для здоров’я людей похилого віку: зміцнить серце та кістки
17:40
Як правильно рахувати зарплату: скільки реально отримуємо на руки та чи вигідніше працювати через ФОП
17:20
Україна очікує на нові постачання F-16 цього року, - Зеленський
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм