Під час пережовуванні їжі вона розпадається на маленькі шматочки, які легше перетравлюються. Якщо робити це не ретельно, то це може завдати серйозної шкоди шлунку.
РБК-Україна (проєкт Styler)
повідомляє, скільки разів потрібно пережовувати їжу.
Важливість жування для травленняПроцес травлення не починається в шлунку, а в ротовій порожнині.
За словами дієтолога Джоанни Салазар, першим етапом травлення є жування, яке одночасно зменшує розмір їжі та активує слинні залози, щоб вони більше виділялись.
Слина містить такі ферменти, як амілаза та ліпаза, які розщеплюють вуглеводи та жири. Також містить слиз, який допомагає зв’язувати частинки їжі разом і полегшуючи ковтання.
Крім того, слина запускає вироблення соляної кислоти в шлунку, допомагаючи підготуватися до надходження їжі.
Проте у сучасному світі через поспіх та відволікання від їжі багато людей схильні їсти швидко, бездумно або на ходу. У результаті ми не замислюємося про те, наскільки добре ми пережовуємо їжу, не кажучи вже про швидкість, з якою ми це робимо.
До чого може призвести недостатнє жування їжі
Виникає печіяЖування викликає вироблення соляної кислоти в шлунку, це готує шлунок до розщеплення їжі. Але якщо ви не пережовуєте їжу повністю, у шлунку не буде стільки кислоти, щоб сприяти правильному травленню.
Комбінація низької кислотності шлунка та не пережованої їжі може викликати бульбашки газу, які підіймаються до стравоходу та горла, що призводить до печії.
Проблеми з травленнямКоли їжа рухається зі шлунка в тонкий кишківник, то підшлункова залоза виділяє ферменти, а жовчний міхур виділяє жовч.
Обидва компоненти ще більше розщеплюють їжу. Отже, якщо частинки їжі занадто великі, тобто не були повністю пережовані, природні бактерії у кишківнику можуть ферментувати неперетравлену їжу та розмножуватися. Це може спричинити здуття живота, газоутворення та закрепу.
Не засвоїте вітаміниЖування допомагає організму розщеплювати вуглеводи, білки та жири, тобто макроелементи або основні поживні речовини, які потрібні в найбільшій кількості на молекули, які називаються моносахаридами та амінокислотами.
Ці молекули поглинаються тонким кишківником, де в основному відбувається всмоктування поживних речовин. Але коли їжа спочатку недостатньо пережована, вуглеводи, білки та жири не розщеплюються повністю, що ускладнює поглинання цих поживних речовин тонким кишківником.
Ризик переїданняЯкщо ви не пережовуєте їжу ретельно, то швидше за все, їсте занадто швидко, що може призвести до переїдання. Це може призвести до нудоти та млявості та збільшити ризик метаболічного синдрому. Цей стан характеризується ожирінням, високим рівнем холестерину та підняттям рівня глюкози.
Метаболічний синдром є серйозним захворюванням, оскільки він може підвищити ризик серцево-судинних захворювань.
Важче насолоджуватися їжею
Занадто швидке жування може перешкодити справжньому задоволенню від їжі. Коли ви їсте та жуєте уважно, ви залучаєте всі свої органи чуття. Це не тільки допоможе вам по-справжньому насолодитися їжею, але й полегшить шлунку визначення, коли ви задоволені та ситі.
Скільки разів пережовувати їжуПережовування 32 рази є середнім числом, яке застосовується до більшості шматків їжі. На страви, які важче жувати, наприклад стейк і горіхи, може знадобитися до 40 розжовувань на один ковток. Для розщеплення таких продуктів, як кавун, може знадобитися менше розжовування - всього 10-15 разів.
Найважливіше - намагатися жувати, доки їжа не стане практично рідкою - кашоподібною. Крім того, вам не повинно бути важко проковтнути її, і вам не потрібно робити ковтки рідини, щоб полегшити ковтання.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
6-12-2024, 01:45
0
816