RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Під час пережовуванні їжі вона розпадається на маленькі шматочки, які легше перетравлюються. Якщо робити це не ретельно, то це може завдати серйозної шкоди шлунку.

РБК-Україна (проєкт Styler) повідомляє, скільки разів потрібно пережовувати їжу.



Важливість жування для травлення

Процес травлення не починається в шлунку, а в ротовій порожнині.

За словами дієтолога Джоанни Салазар, першим етапом травлення є жування, яке одночасно зменшує розмір їжі та активує слинні залози, щоб вони більше виділялись.

Слина містить такі ферменти, як амілаза та ліпаза, які розщеплюють вуглеводи та жири. Також містить слиз, який допомагає зв’язувати частинки їжі разом і полегшуючи ковтання.

Крім того, слина запускає вироблення соляної кислоти в шлунку, допомагаючи підготуватися до надходження їжі.

Проте у сучасному світі через поспіх та відволікання від їжі багато людей схильні їсти швидко, бездумно або на ходу. У результаті ми не замислюємося про те, наскільки добре ми пережовуємо їжу, не кажучи вже про швидкість, з якою ми це робимо.

До чого може призвести недостатнє жування їжі



Виникає печія

Жування викликає вироблення соляної кислоти в шлунку, це готує шлунок до розщеплення їжі. Але якщо ви не пережовуєте їжу повністю, у шлунку не буде стільки кислоти, щоб сприяти правильному травленню.

Комбінація низької кислотності шлунка та не пережованої їжі може викликати бульбашки газу, які підіймаються до стравоходу та горла, що призводить до печії.

Проблеми з травленням

Коли їжа рухається зі шлунка в тонкий кишківник, то підшлункова залоза виділяє ферменти, а жовчний міхур виділяє жовч.

Обидва компоненти ще більше розщеплюють їжу. Отже, якщо частинки їжі занадто великі, тобто не були повністю пережовані, природні бактерії у кишківнику можуть ферментувати неперетравлену їжу та розмножуватися. Це може спричинити здуття живота, газоутворення та закрепу.

Не засвоїте вітаміни

Жування допомагає організму розщеплювати вуглеводи, білки та жири, тобто макроелементи або основні поживні речовини, які потрібні в найбільшій кількості на молекули, які називаються моносахаридами та амінокислотами.

Ці молекули поглинаються тонким кишківником, де в основному відбувається всмоктування поживних речовин. Але коли їжа спочатку недостатньо пережована, вуглеводи, білки та жири не розщеплюються повністю, що ускладнює поглинання цих поживних речовин тонким кишківником.

Ризик переїдання

Якщо ви не пережовуєте їжу ретельно, то швидше за все, їсте занадто швидко, що може призвести до переїдання. Це може призвести до нудоти та млявості та збільшити ризик метаболічного синдрому. Цей стан характеризується ожирінням, високим рівнем холестерину та підняттям рівня глюкози.

Метаболічний синдром є серйозним захворюванням, оскільки він може підвищити ризик серцево-судинних захворювань.

Важче насолоджуватися їжею


Занадто швидке жування може перешкодити справжньому задоволенню від їжі. Коли ви їсте та жуєте уважно, ви залучаєте всі свої органи чуття. Це не тільки допоможе вам по-справжньому насолодитися їжею, але й полегшить шлунку визначення, коли ви задоволені та ситі.

Скільки разів пережовувати їжу

Пережовування 32 рази є середнім числом, яке застосовується до більшості шматків їжі. На страви, які важче жувати, наприклад стейк і горіхи, може знадобитися до 40 розжовувань на один ковток. Для розщеплення таких продуктів, як кавун, може знадобитися менше розжовування - всього 10-15 разів.

Найважливіше - намагатися жувати, доки їжа не стане практично рідкою - кашоподібною. Крім того, вам не повинно бути важко проковтнути її, і вам не потрібно робити ковтки рідини, щоб полегшити ковтання.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
6-12-2024, 01:45
Коментарів 0 Переглядів 816

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.