Вчені назвали продукти, які прискорюють біологічне старіння

Здоров'я / Їжа
1 797
0

Фото: Freepik

Нещодавнє дослідження показало, що люди, які регулярно споживають ультраоброблені продукти, можуть бути біологічно старшими, ніж їхній хронологічний вік.

Це означає, що їхній організм старіє швидше на клітинному рівні, що може підвищувати ризик розвитку серйозних захворювань, як-от рак, діабет, хвороби легенів, деменція і хвороба Альцгеймера, пише NV з посиланням на Euronews.



Дослідники з Італії проаналізували дані понад 22 000 учасників дослідження Moli-sani, щоб вивчити вплив ультраоброблених продуктів на біологічний вік людини. Результати показали, що високе споживання таких продуктів пов’язане з прискоренням біологічного старіння, незалежно від їхньої поживної цінності.

"Наші дані підтверджують, що ультраоброблені продукти не тільки шкідливі для здоров’я, а й можуть прискорити старіння організму. Це свідчить про проблеми, які виходять за рамки їхнього низького вмісту корисних речовин", — пояснила Симона Еспозіто, авторка дослідження.

Ультраоброблені продукти містять добавки, такі як консерванти, підсилювачі смаку і барвники, і їх рідко використовують у домашній кухні. Наприклад, це такі продукти, як морозиво, масово вироблений хліб, деякі види сухих сніданків, йогурти з фруктовими добавками й замінники м’яса. За даними Британського фонду серця, їхнє часте споживання пов’язане з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, інсультів і навіть передчасної смерті.

У дослідженні вчені проаналізували біомаркери крові та звички в харчуванні учасників, а потім вирахували їхній біологічний вік, порівнявши його з хронологічним. Виявилося, що надмірне споживання ультраоброблених продуктів пов’язане з прискоренням біологічного старіння.

Маріалаура Боначчіо, епідеміологиня з питань харчування, пояснила: "Ці продукти не тільки погано позначаються на поживній цінності раціону, а й піддаються інтенсивній промисловій обробці, яка порушує їхню структуру, позбавляючи їх важливих поживних речовин і клітковини. Це може істотно вплинути на такі функції, як обмін речовин і склад мікробіоти кишківник".

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням!!!

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
29 серпня на українців чекає сильна магнітна буря: експерти розповіли про її вплив
9 389
ДТП на Буковині: винуватець утік, залишивши жінку з травмами у потрощеному авто
5 118
У Чернівцях лікарі врятували 10-місячну дитину, яка потрапила до реанімації з небезпечною інфекцією
4 960
Дрони над Буковиною та зміна руху на дріжджзаводі. Головні новини минулої доби
4 233
У поліклініці Чернівців без конкурсу хочуть призначити директора, колектив обурений, - депутатка
4 084
Аварія поблизу Чернівців: авто зіткнулося із потягом, водій отримав травми - фото
4 063
На Буковині сили ППО збили п’ять ворожих дронів - Запаранюк
4 033
Як у Чернівцях їздитимуть учні та студенти у комунальному транспорті з 1 вересня
3 232
У Чернівцях із вересня до кінця року частково обмежать рух на низці вулиць
3 226
Десятирічний чернівчанин відмовився співати на одній сцені з росіянами
2 571


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.