Банани - є хорошим джерелом різних вітамінів і мінералів і можуть використовуватися у випічці як натуральний підсолоджувач.
Однак "солодке" не входить до числа пріоритетів для людей з діабетом. Чи можуть діабетики їсти банани? "Банани часто отримують негативну репутацію, тому що дехто асоціює їх із високим вмістом цукру, що призводить до побоювань з приводу стрибків цукру в крові або потенційного збільшення ваги", - сказала кардіологічна дієтологиня Мішель Рутенштейн.
Дієтологи розповіли, чи можна діабетикам їсти банани, як вони впливають на рівень цукру в крові. По-перше, за їхніми словами, банани є чудовим джерелом багатьох поживних речовин, і особливо багаті калієм і клітковиною, пише Parade.
Чи можуть діабетики їсти банани?Люди з діабетом можуть їсти банани, але в обмежених кількостях. "Банани містять вуглеводи, тому вони практично завжди підвищують рівень цукру в крові. Банан сам по собі може викликати швидкий стрибок цукру в крові протягом приблизно 30 хвилин... це не так здорово, якщо ви намагаєтеся підтримувати рівень цукру в крові на низькому рівні", - сказала Наталі Роміто.
Хоча банани містять вуглеводи, вони не виходять за рамки таблиці глікемічного індексу. "У бананів середній глікемічний індекс, що означає, що вони викликають помірне підвищення рівня цукру в крові. Однак вміст клітковини в бананах може сповільнити травлення і допомогти контролювати викид цукру в кровотік. Це робить їх кращим вибором, ніж інші продукти з високим глікемічним індексом", - сказала Рене Фічек, дієтолог і нутриціолог.
Чи корисні банани для діабетиків?
1. Калій
"З точки зору харчування банани - це джерело енергії. Наприклад, калій має вирішальне значення для підтримки здорового рівня артеріального тиску та підтримки роботи серця", - сказала Фічек.
Здоров'я серця життєво важливе для всіх нас, але люди з діабетом більше схильні до ризику виникнення серцево-судинних захворювань або подій, включно з гіпертонією, серцевими нападами та інсультами. Метааналіз журналу Американської кардіологічної асоціації показав, що правильне (але не надмірне) споживання калію корисне для зниження артеріального тиску.
2. Магній і марганецьЦі важливі мінерали також можуть забезпечити здоров'я серця та інші переваги. "Марганець бере участь у розщепленні білка, холестерину і вуглеводів, формуванні кісток, відтворенні та імунній відповіді. Магній допомагає регулювати нервову функцію, рівень цукру в крові та артеріальний тиск, - сказала Роміто.
3. Складні вуглеводи
Банани - це складний вуглевод, відомий як "стійкий крохмаль". Вони містять близько двох грамів клітковини на порцію. Дослідження, опубліковане в Міжнародному журналі молекулярних наук показало, що стійкий крохмаль може допомогти з кишковими бактеріями і знизити рівень цукру в крові.
Огляд у Critical Reviews in Food Science and Nutrition наголосив на таких перевагах, як поліпшення травлення, холестерину та здоров'я кишечника.
4. Вітамін B6"Банани також містять вітамін B6, який пов'язують зі здоров'ям мозку", - сказала дієтологиня Алексіс Лоу.
Дослідження вітаміну B6 дали неоднозначні результати. Деякі показують, що споживання B6 позитивно впливає на роботу мозку у літніх людей, а інші не помічають зв'язку.
Як включити банани в раціон, якщо у вас діабетРоміто рекомендує їсти банани з однією або двома столовими ложками арахісової олії або як десерт після високобілкової їжі, щоб сповільнити травлення і стрибки цукру в крові.
"Вибирайте найменші банани з пучка, щоб менше впливати на контроль цукру в крові. Банани меншого розміру означають менше цукру і вуглеводів, що означає меншу реакцію цукру в крові", - сказала Роміто.
"Злегка зелені, менш стиглі банани містять більше стійких вуглеводів, тому такі банани довше перетравлюються, і часто рівень цукру в крові не підскакує так високо. Стиглі або перестиглі банани з великою кількістю коричневих плям перетворили деякі з цих стійких вуглеводів на цукри, тобто вони, швидше за все, піднімуть рівень цукру в крові швидше", - пояснила Роміто.
За словами фахівця, у більшості людей чутливість до інсуліну вища вранці - це означає, що вранці організм ефективніше використовує інсулін, і це означає, що рівень цукру в крові не піднімається так високо.
Банан на сніданок може вплинути на рівень цукру в крові менше, ніж банан на вечерю.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
9-11-2024, 17:49
0
674