Дієтолог Олег Швець
назвав продукти, які можуть знизити ризик утворення тромбів.
“Разом з тим, одразу зауважу, що їжа не може розглядатися як заміна препаратам, призначеним для контролю згортання крові та запобіганню утворення тромбів. Утім низка продуктів, як демонструють результати досліджень, при регулярному вживанні асоційована із зменшенням ризиків утворення тромбів разом із поліпшенням загального здоров’я”, – говорить фахівець.
Оливкова оліяДослідження людей з індексом маси тіла понад 30 кг/м2 продемонструвало, що вживання оливкової олії хоча б раз на тиждень знижує активність тромбоцитів. Це клітини крові, які, утворюючи конгломерати, запускають утворенню тромбів.
Ефект був ще більшим, коли люди споживали оливкову олію понад чотири рази впродовж одного тижня.
Оливкова олія першого віджиму багата фенолами, що впливають на білки у крові, які відіграють важливу роль у її згортанні. Так, у людей з високим рівнем холестерину, які їли білий хліб з 40 мл оливкової олії першого віджиму, багату на феноли, в крові було менше факторів, що викликають тромби. Іноді на етикетці вказують вміст фенолів, але не завжди.
Найкраще брати оливкову олію першого віджиму (EVOO). Така олія також містить корисні для серця поліненасичені жирні кислоти. Науковці вважають, що саме через ці компоненти вона сприяє захисту серця, запобігає утворенню тромбів і допомагає регулювати артеріальний тиск, говорить лікар.
Оливкову олію можна використовувати замість вершкового масла чи соняшникової олії в салатах, до печеної картоплі чи хліба.
ІмбирІмбир зменшує згортання крові, запобігаючи злипанню тромбоцитів. Але дослідження його впливу на ймовірність утворення тромбів у людей здебільшого неоднозначні: деякі підтверджують такий вплив, інші — спростовують його.
В одному дослідженні у жінок, які їли 5 грамів сирого імбиру щодня, помітили зниження рівня одного з білків крові, який зазвичай сприяє утворенню тромбів. Подібні результати спостерігалися й у здорових чоловіків, які їли 5 грамів імбиру двічі на день.
У більшості досліджень учасники вживали імбир щодня, а іноді два-три рази на день. Зазвичай розмір порції коливався від 3,6 до 5 грамів. Це приблизно 2½ чайної ложки меленого імбиру або 4-5 чайних ложок тертого чи свіжонарізаного кореня імбиру. Імбир сушили, варили, давали сирим або в капсулах.
Корінь імбиру вважається безпечним. Щоденне споживання до 4 грамів, швидше за все, не спричинить жодних побічних симптомів. Але вживання 6 або більше грамів щодня може провокувати дискомфорт у шлунку.
ЧасникВживання одного зубчика часнику (приблизно 3 г) щодня протягом 16 тижнів призвело до зниження рівня тромбоксану на 80%. Це речовина, що виробляється тромбоцитами та бере активну участь у згортанні крові.
Лабораторні дослідження також виявили, що часник запобігає злипанню тромбоцитів і утворенню тромбів.
Але немає жодного дослідження, яке безпосередньо розглядало б вплив часнику на ризик утворення тромбів. У будь-якому випадку, додавання зубчика часнику до домашніх страв є хорошим способом покращити їх смак і поживність.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
2-11-2024, 01:15
0
63 723