RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Певні харчові продукти, які пройшли ультраобробку, можуть значно скоротити ваше життя. Тому, якщо ви плануєте стати довгожителем, вам слід серйозно задуматись над тим, щоб припинити їх споживання.

Висновки та рекомендації представили на щорічній зустрічі Американського товариства харчування в Чикаго, пише 24 канал.



Люди старшого віку, які харчувалися "ультраобробленими" продуктами, мали на 10% вищі ризики померти упродовж дослідження, яке тривало майже 30 років.

Ультаоброблені продукти "крадуть ваші роки"

Учені побачили чітку кореляцію: ті, хто споживав більше ультраоброблених продуктів, були більш сприйнятливими до ризику смерті, унаслідок діабету або захворювань серця. При цьому результати показали відсутність збільшення ризиків смертності від раку.

Дослідження охоплює 540 тисяч людей віком від 50 до 71 року. Більш ніж половина померли відтоді, як у 1990-х років дослідники почали збирати дані про раціон.

Дослідники використовували так звану систему класифікації NOVA, щоб згрупувати харчові продукти в чотири категорії:

необроблені або мінімально оброблені;
оброблені продукти (наприклад, олії, масло тощо);
оброблені харчові продукти (зазвичай з категорії 1, які змінені або доповнені інгредієнтами з категорії 2); та ультраоброблені, створені промисловими процесами та з інгредієнтами, які рідко використовуються під час домашніх приготувань.

Вчені кажуть, що два типи ультраоброблених продуктів сильніше корелювали з побічними ефектами.

Два продукти, які мали найсильніший вплив

М'ясо з високим ступенем обробки та безалкогольні напої виявились двома підгрупами продуктів, які найбільше пов'язані із ризиком смертності.

"Обмеження цих продуктів рекомендують для профілактики захворювань і зміцнення здоров'я", – зазначила Ерікка Лофтфілд, доктор філософії, Національний інститут раку.

Згідно з системою класифікації NOVA, ультраоброблені продукти включають як солодкі, так і штучно підсолоджені безалкогольні напої, а також сосиски, хот-доги, курячі або рибні нагетси та інші перероблені м'ясні продукти.

Дослідження має недоліки

Учені кажуть, що дослідження хоч і перспективне, все ж має певні недоліки. Зокрема, науковцям не вдалось встановити причинно-наслідковий зв'язок. Крім того, у наступних етапах вони планують враховувати індивідуальні фактори учасників, такі як ожиріння або куріння.

Втім, очевидно, що навіть ті люди, які ведуть більш здоровий спосіб життя, але споживають більше ультраоброблених продуктів, мають вищі ризики передчасної смерті.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
19-10-2024, 01:00
Коментарів 0 Переглядів 1 346

Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.