Запікати чи смажити: тренер розповів, як найкорисніше готувати їжу під час схуднення

Здоров'я
1 744
0

Під час схуднення люди намагаються обирати корисні способи приготування їжі. Багато хто не знає, що корисніше - смаження на сковороді чи запікання в духовці.

РБК-Україна (проєкт Styler) повідомляє, як найкраще готувати їжу для зменшення калорійності.



Смажити чи запікати?

Тренер Юрій Попко розповів, що якщо ви просто запікаєте їжу, то калорійність продукту не змінюється.

Однак, якщо ж ви будете смажити на якійсь олії чи маслі, то відповідно калорійність продукту буде лише зростати.

Важливо знати, що жир - найбільш калорійний нутрієнт. Тому під час смаження м'ясо чи риба буде вбирати цей жир.

До того ж якщо ви оберете для смаження не правильну олію, наприклад, не рафіновану, або масло з низькою температурою димлення, то в процесі нагрівання воно буде горіти й утворюватимуться канцерогени.

Окрім того, що воно буде більш калорійне, ніж продукт, то воно ще й буде дуже шкодити здоров'ю.

Яка олія корисна для смаження

Смаження відбувається при вищих температурах (200°C+) і з коротшим часом приготування. Жир нагрівається при високій температурі, що може призвести до утворення шкідливих побічних продуктів.

Важливо обирати олії з високими точками димлення (рафіновану оливкову олію, олію авокадо, масло ГХІ).

Рафінована олія авокадо містить мононенасичені та поліненасичені жирні кислоти, а також олеїнову кислоту (омега-9 жирна кислота) і вітамін Е, тому вважається найбільш корисною для серця.

ГХІ є різновидом топленого вершкового масла і широко використовується для приготування їжі. На відміну від звичайного вершкового масла, яке не підходить для обсмажування їжі й прогорає при 150˚C, масло ГХІ можна нагрівати до високих температур - 200-250˚C. Іншими словами, на ньому можна безпечно смажити.

Приготована на топленому маслі їжа набуває приємний карамельний смак і бурштиновий колір, а саме масло містить велику кількість вітаміну А і Е.

Важливо знати, що для повсякденного смаження зовсім не потрібно дорога оливкова олія холодного віджиму - вона підходить скоріше для додавання в салати. Для приготування звичайної їжі цілком можна використовувати рафіновану оливкову олію.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram

0 коментарів

РЕКЛАМА
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.
Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
ТОП 10
Зросте мінімальна зарплата та курс валют: що передбачає державний бюджет на 2026 рік
5 189
Вчителька з села Розтоки написала перший роман «Анна» на діалекті Буковинської Гуцульщини
4 860
Понад 40 років навчала української мови та літератури: не стало багаторічної викладачки коледжу у Чернівцях
3 564
Півтори тисячі років під ногами. Поблизу центру Чернівців виявили унікальну пам’ятку
2 903
У Чернівцях попрощалися з диригентом Володимиром Шнайдером
2 698
«Ці діти пожертвували своїми життями»: у ліцеї Чернівців – уже 14 загиблих на війні випускників
2 549
Зеленський відзначив високими нагородами двох педагогів з Буковини
2 498
«Купуй чернівецьке»: на Центральній площі триває ярмарок-презентація локальних виробників
2 492
"З'їжте за мене бутерброд "мальва": нацгвардійці з передової привітали Чернівці - відео
2 187
Не стало захисника із Буковини Степана Мартинюка
2 127


Logo
“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та Foreningen Ukrainian Media Fund Nordic в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів” в рамках реалізації
грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа.
Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”


Copyright 2024. Всі права захищені. Використання будь-яких матеріалів, розміщених на сайті, дозволяється
при розміщенні посилання (для Інтернет-видань - гіперпосилання) на molbuk.ua. Посилання
(гіперпосилання) обов'язкове в незалежності від повного або часткового використання матеріалів.