Під час схуднення люди намагаються обирати корисні способи приготування їжі. Багато хто не знає, що корисніше - смаження на сковороді чи запікання в духовці.
РБК-Україна (проєкт Styler)
повідомляє, як найкраще готувати їжу для зменшення калорійності.
Смажити чи запікати?Тренер Юрій Попко розповів, що якщо ви просто запікаєте їжу, то калорійність продукту не змінюється.
Однак, якщо ж ви будете смажити на якійсь олії чи маслі, то відповідно калорійність продукту буде лише зростати.
Важливо знати, що жир - найбільш калорійний нутрієнт. Тому під час смаження м'ясо чи риба буде вбирати цей жир.
До того ж якщо ви оберете для смаження не правильну олію, наприклад, не рафіновану, або масло з низькою температурою димлення, то в процесі нагрівання воно буде горіти й утворюватимуться канцерогени.
Окрім того, що воно буде більш калорійне, ніж продукт, то воно ще й буде дуже шкодити здоров'ю.
Яка олія корисна для смаженняСмаження відбувається при вищих температурах (200°C+) і з коротшим часом приготування. Жир нагрівається при високій температурі, що може призвести до утворення шкідливих побічних продуктів.
Важливо обирати олії з високими точками димлення (рафіновану оливкову олію, олію авокадо, масло ГХІ).
Рафінована олія авокадо містить мононенасичені та поліненасичені жирні кислоти, а також олеїнову кислоту (омега-9 жирна кислота) і вітамін Е, тому вважається найбільш корисною для серця.
ГХІ є різновидом топленого вершкового масла і широко використовується для приготування їжі. На відміну від звичайного вершкового масла, яке не підходить для обсмажування їжі й прогорає при 150˚C, масло ГХІ можна нагрівати до високих температур - 200-250˚C. Іншими словами, на ньому можна безпечно смажити.
Приготована на топленому маслі їжа набуває приємний карамельний смак і бурштиновий колір, а саме масло містить велику кількість вітаміну А і Е.
Важливо знати, що для повсякденного смаження зовсім не потрібно дорога оливкова олія холодного віджиму - вона підходить скоріше для додавання в салати. Для приготування звичайної їжі цілком можна використовувати рафіновану оливкову олію.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
16-10-2024, 02:00
0
1 152