RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Гарбуз нерозривно асоціюється у нас з осінню та користю для здоров'я. Більшість людей можуть їсти цей здоровий і легкозасвоюваний овоч без застережень у вигляді супу або гарбузових млинців. Однак не кожен може насолодитися його смаком, тому що для деяких людей він може бути шкідливим.

Кому не можна їсти гарбузи, розповідає Strona Zdrowia.



Кому не можна їсти гарбуз



Восени гарбуз є обов'язковим інгредієнтом багатьох страв, таких як крем-суп з гарбуза, гарбузові млинці, гарбузовий пиріг, а також коктейлі, мафіни та смузі.

Гарбуз містить високий вміст вітамінів: А (бета-каротин), В1 і В2, С, Е, К і РР, а також такі мінерали, як калій, фосфор, кальцій і магній.

Завдяки цьому гарбуз: підтримує імунітет, підтримує здоров'я очей і шкіри, омолоджує, покращує травлення, допомагає при схудненні, регулює артеріальний тиск, регулює рівень цукру в крові, захищає від розвитку таких ракових захворювань, як рак шлунка, молочної залози та підшлункової залози. Попри ці корисні для здоров’я властивості, їсти його можна не всім.

У зв'язку з тим, що гарбуз має високий глікемічний індекс 75, людям, які страждають на цукровий діабет і інсулінорезистентністю, слід бути обережними з ним.

Ліки, що знижують рівень цукру в крові, також можуть взаємодіяти з гарбузом. У цьому випадку слід обмежити його кількість і проконсультуватися з лікарем. Тому діабетики можуть їсти гарбуз, але в невеликих кількостях і підсолювати його, наприклад, гарбузовий крем-суп або гарбузовий салат.

Однак їм варто уникати солодких тістечок і десертів, таких як кекси, печиво і навіть маринований гарбуз, які додатково підсолоджують цукром або прикрашають солодкою глазур'ю.

Чи корисний гарбуз для кишківника?

Гарбуз легко засвоюється і підтримує травлення у здорових людей. Однак людям із синдромом подразненого кишківника (СРК) не слід його вживати, оскільки це може спричинити розлад травлення, біль у животі, метеоризм і проблеми з дефекацією.

Це пов’язано з вмістом фруктози, яка погано переноситься людьми з проблемами кишківника. Крім того, через високий вміст клітковини гарбуз може викликати проблеми зі шлунково-кишковим трактом, тому не перестарайтеся.

Чи може бути алергія на гарбуз? Чи можна алергікам їсти гарбуз?

Людям з алергією на гарбуз не можна її їсти, а людям з харчовою алергією слід бути обережними перед вживанням гарбузового смузі або гарбузового торта. Люди з алергією на гарбуз, а також харчовою алергією або підвищеною чутливістю до певних харчових продуктів можуть відчувати такі симптоми, як біль у животі, метеоризм, нетравлення, нудота, блювота або висипання на шкірі після вживання гарбуза.

Через те, що в 100 г гарбуза міститься аж 340 мг калію, гарбуз не можна їсти людям із захворюваннями нирок. Ці люди повинні дотримуватися дієти з низьким вмістом калію, оскільки їхні нирки не можуть ефективно виводити надлишок калію з організму.

Надлишок калію може викликати такі симптоми, як апатія, дезорієнтація, м’язова слабкість, сенсорні розлади та м’язові судоми. Однак для людей без захворювань нирок високий вміст калію в гарбузі корисний, оскільки він регулює кров’яний тиск, підтримує кровообіг, здоров’я серця та роботу м’язів.


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
29-09-2024, 00:15
Коментарів 0 Переглядів 4 675


Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік

Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Можна побачити роботи Тараса Полатайка, Станіслава Туріни, Віолетти Олійник та інших


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.