RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Фізіологія людини є однією з основних наук, що визначає численні напрямки сучасної медицини. Попри значний прогрес науки, помилкові фізіологічні уявлення існували, існують і, ймовірно, не зникнуть повністю в майбутньому. Не можна недооцінювати такі стійкі забобони, які продовжують існувати всупереч переконливим досягненням сучасної науки.

Які найголовніші забобони про здоровий організм існували при Радянському союзі, розповідає дієтолог Олег Швець в Facebook.



Головні міфи про здоров'я в радянські часи

Фізіологія системи травлення

Усі системи людського організму мають складні функції, і травна система є одним із найкомплексніших прикладів. У процесі перетравлення їжі беруть участь численні нервові структури, гормони, ферменти, бактерії та спеціалізовані органи. Нормальне травлення забезпечується завдяки ряду важливих фізіологічних процесів, які іноді помилково вважаються проявами патології та причинами виникнення симптомів.

Кислотність шлункового соку

"Висока кислотність" часто сприймається як причина появи багатьох симптомів і захворювань, таких як печія, гастрит і виразка шлунка та дванадцятипалої кишки. Проте нормальна кислотність шлункового соку має дуже низькі показники рН (від 1,5 до 2,5), що свідчить про високу кислотність. Це необхідно для знищення бактерій, які потрапляють в організм разом із їжею, а також для нормального травлення. Натомість низька кислотність є ознакою порушення функції шлунка. Печія виникає через зворотний закид кислого вмісту шлунка у стравохід, а виразка та гастрит є інфекційними захворюваннями або наслідками побічної дії деяких ліків (переважно протизапальних).

У нормі шлунковий сік має високу кислотність.

Чи можна запивати їжу водою або іншими напоями

Існує поширене хибне уявлення, що запивання їжі водою послаблює травну здатність шлункового соку. Насправді перетравлення їжі у шлунку є лише першим етапом. Тверда їжа перебуває там значно довше, ніж рідка, тому ефективність шлункового соку не зменшується.

Запивати їжу чи ні — справа особистого вибору і не має суттєвого впливу на процес травлення.

Застій жовчі у жовчному міхурі як ознака патології

У багатьох висновках ультразвукових досліджень згадується про переповнення жовчного міхура і застій жовчі. Однак це є нормальною фізіологічною функцією жовчного міхура. Коли людина не їсть, жовч, що виробляється печінкою, накопичується в жовчному міхурі. Як тільки розпочинається споживання їжі, під дією гормонів, жовчний міхур скорочується і жовч надходить до кишківника.

Наявність жовчі в жовчному міхурі на голодний шлунок є нормальною.

Чи може підшлункова залоза не впоратися з переїданням

Ця гіпотеза використовується у маркетингових стратегіях продажу ферментних препаратів. Однак підшлункова залоза виробляє удесятеро більше ферментів, ніж потрібно для перетравлення звичайного приймання їжі. Щоб перевантажити її, потрібно спожити у 10 разів більше їжі, ніж зазвичай. У реальному житті функціональний резерв підшлункової залози важко виснажити.

Ферментні препарати не допомагають при переїданні.

Фізіологічне травлення у кишківника та мікрофлора

Сучасні дослідження показали, що не існує єдиного "нормального" складу мікрофлори кишківника. "Аналіз калу на дисбактеріоз" вважається застарілим і не надає важливої клінічної інформації. Замість цього, здорове харчування, утримання від шкідливих звичок та неконтрольованого приймання антибіотиків сприяють оптимальному складу мікробіому кишківника.

Термін "нормальна мікрофлора" є застарілим, а аналіз на дисбактеріоз не може перевірено визначити "нормальність" бактеріального складу кишківника.

Запори та подовження товстої кишки

Подовження сигмоподібної кишки (доліхосігма) або наявність додаткових петель кишківника часто зустрічаються у висновках візуальних досліджень. Ці анатомічні особливості є досить поширеними й зазвичай не становлять загрози для здоров’я.

Збільшення споживання рослинних харчових волокон і кількості споживаної рідини, разом із регулярною фізичною активністю та поліпшенням кишкових звичок ефективні при запорах на фоні доліхосігми або наявності додаткових кишкових петель


Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
27-08-2024, 11:59
Коментарів 0 Переглядів 1 436


Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік

Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Можна побачити роботи Тараса Полатайка, Станіслава Туріни, Віолетти Олійник та інших


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.