Мабуть, кожна людина замислюється про те, як часто потрібно їсти. Якщо ж говорити про частоту приймання харчування, то потрібно звертати увагу на наявність хвороб й інші особливості.
Про це
повідомляє дієтологиня Юлія Коваль.
Скільки разів їстиКожна людина є індивідуальною та має свої уподобання, ритм життя, різну фізичну активність та врешті решт свої хвороби, які варто враховувати.
Окрім регулярності та частоти важливо для здоровʼя ще враховувати розподіл добового споживання енергії, синхронізування їжі відповідно добових ритмів.
"Нещодавні перспективні дослідження продемонстрували значне підвищення ризику захворювання при високій частоті приймання їжі (6 приймання їжі на день) порівняно з низькою частотою приймання їжі", - йдеться у повідомленні.
За словами експерта, більшість людей потребує 3 основних повноцінних приймання їжі.
Варто враховувати такі чинники:не можна ігнорувати сніданок. Хто снідає, той має менший ризик збільшення ваги, порівнюючи з тими, хто пропускає його. До того ж повноцінний сніданок зменшує ризики переїдання протягом дня та уникненню хаотичних перекусів
кожен приймання буде містити основні макронутрієнти: білки, жири, вуглеводи та клітковину
в проміжках між їжею будуть дотримані харчові паузи, в які дозволено чай чи кава без цукру та вода
вечеря буде легкою за 3-4 години до сну, щоб не впливати негативно на добові ритми
Що важливо врахуватиДієтолог зазначила, що важливий розподіл калорій протягом дня. Висока калорійність вранці проти висококалорійної вечері може впливати на зниження ваги та рівню греліну.
Зокрема, можна додати перекус який може бути повноцінним та поживним, в такому разі він точно не нашкодить здоров'ю.
Важливо зазначити, що перекуси можуть знадобитись:тим, в кого в анамнезі є хвороби ШКТ
хто має порушення в харчовій поведінці й вони будуть допомагати контролювати голод
хто потребує великий калораж і не може фізично з'їсти та об'єми порції розділені на 3 приймання
спортсменам
дітям, вагітним та годуючим жінкам
Приклади здорових перекусів:
ягоди + горіхи + йогурт
овочевий салат з моцарелою та хлібцями
хумус з овочами
цільнозернових хліб з сирною намазкою, авокадо та зеленню
"Їсти за покликом відчуття "голоду" та зупинятися, коли відчули ситість — чудово, але зараз в період стресу у більшості спостерігається порушення харчової поведінки й вживання їжі за покликом емоційного голоду може призводити до зайвої ваги", - додала дієтолог.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
9-08-2024, 01:30
0
1 268