RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Труяться і динями, і консервами

До приймального покою інфек­ційного відділення обласної лікарні майже щодня доставляють хворих із харчовими отруєннями – і грибами, і динями, і консервами.

У приймальному відділенні чоловік, накрившись фартухом, тримається за пластмасовий тазик. Лікарі підносять теплу воду в чайнику, щоби промити шлунок. За мить – тазик повний рідини зі шматками грибів.

Отруїтися можна навіть кефіром

– Це так званий "ресторанний" спосіб промивання шлунку, – каже лікар-інфекціоніст інфекційного відділення обласної клінічної лікарні Ігор БЕСАРАБА. – У чоловіка – харчова токсикоінфекція. Три дні він мучився вдома. Блювоти не було, але їжа увесь цей час стояла у шлунку. Шлунок промиваємо доти, доки не вийде чиста вода.

Дружина потерпілого розповідає, що чоловік – грибник зі стажем. Гриби збирали біля села Грушівка Глибоцького району. Жінка їх не їла, а чоловік поласував досхочу.

– Гриби – їжа недієтична. Якщо у людини гастрит, у такого хворого проблеми з травленням обов’язково будуть, – каже лікар. – Коли є хронічні захворювання кишкового тракту, отруїтися можна навіть кефіром.

Після обіду до приймального відділення карета "швидкої" доправила ще одну хвору. Жінка корчилася від болю у животі, скаржилася на нудоту. Лікарі "швидкої" розповіли, що підібрали потерпілу на вулиці Ковальчука. Жінка лежала на землі долілиць без свідомості. У "швидкій" розповіла, що їла диню та пила кефір. На ношах медперсонал підняв хвору з приймального відділення на другий поверх інфекційного відділення.

Хвору привезли без пульсу – десять годин лежала на кушетці

Ігор Бесараба розповідає, що 30 липня о 06.00 до приймального відділення "швидка" привезла жінку, в якої не було пульсу.

– Губи в неї були синюшні, пульс не прослуховувався. Жінці одразу почали крапати розчин. Влили два літри – пульсу немає. У жінки – шок, – каже лікар. – Влили п’ять літрів розчину. Тоді доправили у бокс.

Піднімаємося на другий поверх інфекційного відділення. 62-річна жінка вже при свідомості, але їй продовжують крапати розчин.

– У понеділок їла суп із куркою. Потім відкрила банку сардин у маслі. Консерву придбала в місцевому магазині, – розповідає Лідія БІДІНА, мешканка села Чепоноси Хотинського району. – Три дні у мене був пронос – до 15 разів на день. У середу зібралася до дочки в Чернівці. Вночі мені стало гірше, втратила свідомість. Тож дочка і викликала "швидку".

– У жінки – харчова токсикоінфекція. Але такого важкого випадку давно не було, – пригадує Ігор Бесараба. – Хвора провела десять годин на кушетці, доки вливали рідину в дві вени. Було таке зневоднення організму, що кров загусла. А зараз шкірні покриви відновили природний рожевий колір та температуру. Пульс є.

Як не отруїтися
Обласна санепідслужба нагадує прості правила.
Захворіти на кишкові інфекції можна через:
 вживання немитих овочів і фруктів;
 вживання продуктів із порушеними умовами або термінами зберігання;
 ковтання води при купанні у відкритих водоймах.

Як попередити кишкові
інфекції:
 мийте руки з милом перед приготуванням їжі, її споживанням;
 ретельно мийте овочі та фрукти або обдавайте їх окропом перед вживанням;
 зберігайте продукти у місцях, захищених від мух;
 дотримуйтеся термінів та умов зберігання продуктів;
 вживайте продукти після достатньої термічної обробки;
 купайтеся лише у спеціально відведених водоймах.

Коментар

Юрій ПАДУРАРУ, завідувач епідеміологічного відділу облСЕС:
– Варто пам’ятати, що хвороба проявляється не відразу. Прихований період при різних кишкових захворюваннях триває від двох до семи діб. Згодом проявляються характерні ознаки: слабкість, головний біль, блювота, болі у животі, пронос, підвищення температури. У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання слід терміново звернутися до лікаря. Самолікування може призвести до ускладнень. 
3-08-2010, 10:32
Коментарів 0 Переглядів 4 989

34-річна жінка вдова та самостійно виховує п’ятьох малолітніх дітей

Одного з них, Віктора Дударя, на жаль, уже немає...

Бригада під його командуванням отримала до бойового прапора стрічку “Буковинська”.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Сьогодні, 1 жовтня, відомому чернівчанинові виповнилося би 60 років


Не такий Трамп страшний, як його малюють. Блог Ярослава Волощука
Останній візит нашого президента до США приніс як багато здобутків так і чимало хвилювань.
На «Червоній руті» вперше прозвучав гімн України. Блог Надії Будної
35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута"
ВІДЕО Переглянути все відео

Перевірку влаштували закладам громадського харчування та комунальним установам

Про роботу цієї молодої, активної і прогресивної команди фахівців, яка орієнтується лише на успішний результат для вас і вашого бізнесу, розповідають засновники мережі компаній Бюро перекладів і локалізації Lingvo Team Євгеній і Аліса ЄРЬОМІНИ.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Збираєтеся укласти договір страхування? Це важливе рішення, яке потребує ретельної підготовки. Маємо кілька простих та ефективних порад, які допоможуть вам краще зорієнтуватися у виборі страхових продуктів і послуг.