RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Днями в області виявлено випадок захворювання на трихінельоз.

– Трихінельоз – паразитарна хвороба, гельмінтоз людини і тварин, – розповідає Борис Тодорюк, начальник Головного управління ветеринарної медицини в області. – Ця недуга характеризується гострим перебігом: лихоманкою, м’язовими болями, набряком обличчя, висипами на шкірі. А при тяжкому перебігу – ураженням міокарда, легень і центральної нервової системи. В окремих випадках захворювання закінчується смертю. Основними факторами передачі трихінельозу людині є уражена личинками трихінел свинина, термічно недостатньо оброблене м’ясо диких кабанів і ведмедів. Тварини ж заражаються при поїданні зараженого м’яса свиней. Личинки трихінел не гинуть при заморожуванні і зберігають інвазійність при солінні та копченні. Гинуть лише за термічної обробки протягом години за температури +71 °С.

– Біль у м’язах відчула 38-річна мешканка села Комарів Кельменецького району, яка спочатку звернулася до райлікарні, а пізніше її відправили до обласної, – каже Б. Тодорюк. – Лікарі і санепідемслужба спрацювали професійно, бо діагностувати трихінельоз нелегко. Жінка розповіла, що нібито ще у грудні вони з чоловіком закололи свиню. Вона спробувала на смак приготовлений фарш. Вживали м’ясо рідні, але не захворів ніхто з них. Наші спеціалісти перевірили залишки м’яса свині, але трихінельозу не виявили. Пізніше хвора заявила, що місцеві мисливці вбили дикого кабана. Лабораторні аналізи шкури та м’яса тварини засвідчили, що у неї не було цієї хвороби. А коли усипили кота та собаку з дозволу господарів – зафіксували збудники трихінельозу. Нині ще розставили пастки для відловлювання гризунів. Одне слово, шукаємо джерело захворювання. Потерпіла має легку форму недуги. Вже перевірили 14 осіб, які вживали як м’ясо свині, так і дикого кабана. Інкубаційний період трихінельозу може тривати від тижня до місяця.

Останній випадок цієї небезпечної недуги серед людей було зареєстровано на теренах краю 1998 року. (В. Гринюк)

Як попередити захворювання:
 не вживати тваринні продукти невідомого походження;
 не куштувати сирий м’ясний фарш;
 не купувати продукти в місцях стихійної торгівлі;
 купувати м’ясо та м’ясопродукти в торговельній та ринковій мережі;
 не вживати м’ясо і м’ясопродукти без ветеринарно-санітарної експертизи;
 не згодовувати свиням та іншим домашнім тваринам сире м’ясо від забійних відходів;
 не допускати вільного випасання свиней;
 здійснювати заходи щодо знищення гризунів. 
12-03-2010, 09:43
Коментарів 0 Переглядів 12 897



Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми

Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.