З’їла м’ясо кабана і заразилася

Здоров'я
13 094
0
Днями в області виявлено випадок захворювання на трихінельоз.

– Трихінельоз – паразитарна хвороба, гельмінтоз людини і тварин, – розповідає Борис Тодорюк, начальник Головного управління ветеринарної медицини в області. – Ця недуга характеризується гострим перебігом: лихоманкою, м’язовими болями, набряком обличчя, висипами на шкірі. А при тяжкому перебігу – ураженням міокарда, легень і центральної нервової системи. В окремих випадках захворювання закінчується смертю. Основними факторами передачі трихінельозу людині є уражена личинками трихінел свинина, термічно недостатньо оброблене м’ясо диких кабанів і ведмедів. Тварини ж заражаються при поїданні зараженого м’яса свиней. Личинки трихінел не гинуть при заморожуванні і зберігають інвазійність при солінні та копченні. Гинуть лише за термічної обробки протягом години за температури +71 °С.

– Біль у м’язах відчула 38-річна мешканка села Комарів Кельменецького району, яка спочатку звернулася до райлікарні, а пізніше її відправили до обласної, – каже Б. Тодорюк. – Лікарі і санепідемслужба спрацювали професійно, бо діагностувати трихінельоз нелегко. Жінка розповіла, що нібито ще у грудні вони з чоловіком закололи свиню. Вона спробувала на смак приготовлений фарш. Вживали м’ясо рідні, але не захворів ніхто з них. Наші спеціалісти перевірили залишки м’яса свині, але трихінельозу не виявили. Пізніше хвора заявила, що місцеві мисливці вбили дикого кабана. Лабораторні аналізи шкури та м’яса тварини засвідчили, що у неї не було цієї хвороби. А коли усипили кота та собаку з дозволу господарів – зафіксували збудники трихінельозу. Нині ще розставили пастки для відловлювання гризунів. Одне слово, шукаємо джерело захворювання. Потерпіла має легку форму недуги. Вже перевірили 14 осіб, які вживали як м’ясо свині, так і дикого кабана. Інкубаційний період трихінельозу може тривати від тижня до місяця.

Останній випадок цієї небезпечної недуги серед людей було зареєстровано на теренах краю 1998 року. (В. Гринюк)

Як попередити захворювання:
 не вживати тваринні продукти невідомого походження;
 не куштувати сирий м’ясний фарш;
 не купувати продукти в місцях стихійної торгівлі;
 купувати м’ясо та м’ясопродукти в торговельній та ринковій мережі;
 не вживати м’ясо і м’ясопродукти без ветеринарно-санітарної експертизи;
 не згодовувати свиням та іншим домашнім тваринам сире м’ясо від забійних відходів;
 не допускати вільного випасання свиней;
 здійснювати заходи щодо знищення гризунів. 
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Читайте також

02:00
Розчинна проти заварної: ось яка кава корисніша насправді
01:45
5 неефективних вправ, які варто припинити виконувати у спортзалі
01:30
Її не потрібно дотримуватись щодня. Названо найкращу дієту для схуднення
01:15
Ці 5 горіхів найкорисніші для вашого здоров'я: варто додати їх на тарілку
01:00
Небезпечно для очей: скільки часу можна дивитися телевізор без шкоди?
00:30
Чому корисно пити чай із кориці: названо 7 цілющих властивостей цього напою
00:30
Що станеться з організмом, якщо регулярно їсти насіння чіа: дієтологи дали відповідь
00:15
Як зробити рушники м'якими без кондиціонера: метод шокує простотою

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм