З’їла м’ясо кабана і заразилася

Здоров'я
13 017
0
Днями в області виявлено випадок захворювання на трихінельоз.

– Трихінельоз – паразитарна хвороба, гельмінтоз людини і тварин, – розповідає Борис Тодорюк, начальник Головного управління ветеринарної медицини в області. – Ця недуга характеризується гострим перебігом: лихоманкою, м’язовими болями, набряком обличчя, висипами на шкірі. А при тяжкому перебігу – ураженням міокарда, легень і центральної нервової системи. В окремих випадках захворювання закінчується смертю. Основними факторами передачі трихінельозу людині є уражена личинками трихінел свинина, термічно недостатньо оброблене м’ясо диких кабанів і ведмедів. Тварини ж заражаються при поїданні зараженого м’яса свиней. Личинки трихінел не гинуть при заморожуванні і зберігають інвазійність при солінні та копченні. Гинуть лише за термічної обробки протягом години за температури +71 °С.

– Біль у м’язах відчула 38-річна мешканка села Комарів Кельменецького району, яка спочатку звернулася до райлікарні, а пізніше її відправили до обласної, – каже Б. Тодорюк. – Лікарі і санепідемслужба спрацювали професійно, бо діагностувати трихінельоз нелегко. Жінка розповіла, що нібито ще у грудні вони з чоловіком закололи свиню. Вона спробувала на смак приготовлений фарш. Вживали м’ясо рідні, але не захворів ніхто з них. Наші спеціалісти перевірили залишки м’яса свині, але трихінельозу не виявили. Пізніше хвора заявила, що місцеві мисливці вбили дикого кабана. Лабораторні аналізи шкури та м’яса тварини засвідчили, що у неї не було цієї хвороби. А коли усипили кота та собаку з дозволу господарів – зафіксували збудники трихінельозу. Нині ще розставили пастки для відловлювання гризунів. Одне слово, шукаємо джерело захворювання. Потерпіла має легку форму недуги. Вже перевірили 14 осіб, які вживали як м’ясо свині, так і дикого кабана. Інкубаційний період трихінельозу може тривати від тижня до місяця.

Останній випадок цієї небезпечної недуги серед людей було зареєстровано на теренах краю 1998 року. (В. Гринюк)

Як попередити захворювання:
 не вживати тваринні продукти невідомого походження;
 не куштувати сирий м’ясний фарш;
 не купувати продукти в місцях стихійної торгівлі;
 купувати м’ясо та м’ясопродукти в торговельній та ринковій мережі;
 не вживати м’ясо і м’ясопродукти без ветеринарно-санітарної експертизи;
 не згодовувати свиням та іншим домашнім тваринам сире м’ясо від забійних відходів;
 не допускати вільного випасання свиней;
 здійснювати заходи щодо знищення гризунів. 
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

12:20
Що буде, якщо їсти банани щодня: несподівані переваги
11:58
Епідеміолог пояснив, чому школам на Буковині рекомендують перейти на дистанційне навчання
11:40
Трамп заявив, що не полетить у Москву 9 травня
11:18
Проводили технічні роботи: на Буковині горів один із обʼєктів критичної інфраструктури
10:59
Дієтологи назвали чотири продукти, якими можна заспокоїти нерви
10:41
Україну накриє аномальна весна: що прогнозують синоптики
10:15
У Чернівцях «Mercedes» в'їхав у тролейбус: у ДТП загинув 21-річний чоловік
10:00
У Чернівцях в історичних будівлях пропонують реставрувати балкони
ексклюзив
09:38
Перевірте документи: кому від 1 березня можуть анулювати декларації із сімейними лікарями
09:15
Патрульна поліція хоче відмовиться від терміналів для оплати штрафів: пілотний проект працює на Буковині
08:52
США тиснуть на Київ щодо угоди про корисні копалини, погрожуючи відключити Starlink — Reuters
08:31
У Чернівцях успішні спортсмени будуть отримувати стипендії
08:10
Вночі Україну атакували 162 безпілотниками: які наслідки
07:49
Народження трійні та перекриття вулиці через ремонт: головні новини 21 лютого
07:30
Планові знеструмлення: де на Буковині 22 лютого не буде світла
07:18
22 лютого: кого потрібно пом'янути в цю батьківську суботу
07:00
Погода на Буковині 22 лютого
02:00
Коли сіяти капусту на розсаду у 2025 році: буде рости краще, ніж торік
01:45
Наліт з крана зникне за 1 хвилину: до чого тут звичайний кетчуп
01:30
Пийте цей сік щодня, щоб забути про високий цукор та старість. Він є у кожному магазині
01:15
Найкраща редиска для України: 6 сортів, які гарантовано дадуть багатий урожай
01:00
Яровизація картоплі: коли її робити, щоб отримати здоровий врожай
00:45
Сприяє росту волосся. Ось як правильно робити масаж голови
00:30
Чотири вправи, які допоможуть швидко і надовго уникнути болю в шиї
00:15
Вживання цього вітаміну знижує ризик утворення каменів у нирках на 22%
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм