RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Здоров'я » З’їла м’ясо кабана і заразилася

Днями в області виявлено випадок захворювання на трихінельоз.

– Трихінельоз – паразитарна хвороба, гельмінтоз людини і тварин, – розповідає Борис Тодорюк, начальник Головного управління ветеринарної медицини в області. – Ця недуга характеризується гострим перебігом: лихоманкою, м’язовими болями, набряком обличчя, висипами на шкірі. А при тяжкому перебігу – ураженням міокарда, легень і центральної нервової системи. В окремих випадках захворювання закінчується смертю. Основними факторами передачі трихінельозу людині є уражена личинками трихінел свинина, термічно недостатньо оброблене м’ясо диких кабанів і ведмедів. Тварини ж заражаються при поїданні зараженого м’яса свиней. Личинки трихінел не гинуть при заморожуванні і зберігають інвазійність при солінні та копченні. Гинуть лише за термічної обробки протягом години за температури +71 °С.

– Біль у м’язах відчула 38-річна мешканка села Комарів Кельменецького району, яка спочатку звернулася до райлікарні, а пізніше її відправили до обласної, – каже Б. Тодорюк. – Лікарі і санепідемслужба спрацювали професійно, бо діагностувати трихінельоз нелегко. Жінка розповіла, що нібито ще у грудні вони з чоловіком закололи свиню. Вона спробувала на смак приготовлений фарш. Вживали м’ясо рідні, але не захворів ніхто з них. Наші спеціалісти перевірили залишки м’яса свині, але трихінельозу не виявили. Пізніше хвора заявила, що місцеві мисливці вбили дикого кабана. Лабораторні аналізи шкури та м’яса тварини засвідчили, що у неї не було цієї хвороби. А коли усипили кота та собаку з дозволу господарів – зафіксували збудники трихінельозу. Нині ще розставили пастки для відловлювання гризунів. Одне слово, шукаємо джерело захворювання. Потерпіла має легку форму недуги. Вже перевірили 14 осіб, які вживали як м’ясо свині, так і дикого кабана. Інкубаційний період трихінельозу може тривати від тижня до місяця.

Останній випадок цієї небезпечної недуги серед людей було зареєстровано на теренах краю 1998 року. (В. Гринюк)

Як попередити захворювання:
 не вживати тваринні продукти невідомого походження;
 не куштувати сирий м’ясний фарш;
 не купувати продукти в місцях стихійної торгівлі;
 купувати м’ясо та м’ясопродукти в торговельній та ринковій мережі;
 не вживати м’ясо і м’ясопродукти без ветеринарно-санітарної експертизи;
 не згодовувати свиням та іншим домашнім тваринам сире м’ясо від забійних відходів;
 не допускати вільного випасання свиней;
 здійснювати заходи щодо знищення гризунів. 
12-03-2010, 09:43
Коментарів 0 Переглядів 12 664


У Чернівціобленерго оприлюднили графік на завтра


Хоч і загальна кількість відвідувачів зменшилася порівняно з минулим роком, інтерес іноземців зріс.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.