RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

«Нещодавно у мого товариша виявили ВIЛ-інфекцію»

Першого грудня на Центральній площі безкоштовно обстежували на СНІД.
Коли кореспондент "МБ" прийшла на площу, біля машини було лише декілька хлопців та дівчат, які чекали своєї черги. Однак поступово кількість людей збільшувалася.

"Ніколи
не ставимо діагноз одразу"
– Вирішив здати кров на аналіз, щоби підтримати цю акцію, – каже 30-річний чернівчанин Олександр. – Нещодавно у мого товариша виявили ВІЛ-
інфекцію. Моє ставлення до друга після цього не змінилося. Він лікується, продовжує нормально жити.
– А я просто проходив повз Центральну площу. Побачив, що щось відбувається і зацікавився. Теж хочу обстежитися. Це насамперед потрібно мені, щоби впевнитися, що моє здоров’я у нормі, – говорить 40-річний Костянтин.
– Навчаюся у медичному коледжі. Минулого року разом із однокурсниками теж робили такий аналіз, – каже 19-річний Дмитро. – А сьогодні повертався із пар додому. Волонтери мене запитали, чи не хочу обстежитися. А я подумав: "А чом би й ні?"
Кореспондент "МБ" теж вирішила обстежитися. Доки у мене брали кров із пальця для аналізу, поспілкувалася з лікарем-інфекціоністом обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Валентиною МАЧУЛЬСЬКОЮ.
– Завжди пропонуємо здавати кров із вени, адже ми більше покладаємося на такий метод. Сьогодні можете здати кров і з вени, і з пальця. Якщо кров із пальця – результат готовий за 10-15 хвилин, якщо із вени – результат аналізу буде готовий завтра після 14.00, – пояснила Валентина Володимирівна. – Ніколи не ставимо діагноз одразу. При виявленні певних змін кров пацієнта відправляємо в іншу область для дообстеження. Потім, незважаючи на результат, людина приходить до нас знову і здає повторний аналіз. І лише тоді ми можемо поставити діагноз "ВІЛ-інфікований".
– Багато хто запитує, скільки коштує таке обстеження, – продовжує лікар. – Пояснюємо, що такі маніпуляції безкоштовні. Всі можуть обстежитися і анонімно, і конфіденційно.

"Iнфіковані можуть народити здорових дітей"
– Людина повинна знати, чи ВІЛ-інфікована вона. На жаль, у нашому суспільстві ніхто не може бути впевненим щодо цього, – говорить Юрій ЛЕСЮК, головний лікар обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом. – Клінічно поставити діагноз такої хвороби неможливо, зважаючи на певні скарги пацієнта. Щоби пересвідчитися, потрібно обов’язково здати аналіз крові. Нині ВІЛ-інфікованим людям ми можемо реально допомогти. У нас є ліки, необхідне обладнання, кваліфіковані лікарі, які перетворюють раніше смертельну хворобу на звичайну хронічну. А найголовніше те, що такі люди можуть народити здорових дітей.
За словами Юрія Лесюка, у Чернівцях є сім’ї, в яких один партнер ВІЛ-позитивний, а інший ВІЛ-негативний.
– Під час нашої медичної практики було більше десяти випадків, коли у сім’ях, де один партнер інфікований, інший стверджував, що ніколи його не покине, – пригадує Юрій Лесюк. – І хоча ми рекомендували таким подружнім парам вступати в статеві стосунки, використовуючи презервативи, вони відмовлялися. Таким чином інший партнер теж інфікувався. У людини, яка перебуває під диспансерним наглядом, є реальний шанс жити довго, до глибокої старості, підтримуючи свого партнера та відчувати підтримку інших.
"Цього року обстежилося п’ять тисяч буковинців"
За словами Володимира АНТОНЮКА, голови правління міського благодійного фонду "Життя заради життя", акцію "Зроби свій тест" проводять уже вп’яте:
– Щороку кількість людей, які тестуються, зростає. Три роки тому ми тішилися, коли обстежувалося хоча би десятеро людей. Торік під час акції здало кров для аналізу 80 охочих. У центрі СНІДу 2009 року вже обстежилося п’ять тисяч осіб.
Після завершення акції Володимир Антонюк повідомив, що у виїзній лабораторії на Центральній площі протестувалася 21 людина. Всі – ВІЛ-негативні.
Леся Токарюк

Статистика

Кількість ВІЛ-інфікованих станом на перше грудня 2009 року в області – 500 осіб. У вівторок, першого грудня, народилася ще одна дитина від ВІЛ-позитивної матері.

Де пройти тест
Щоби пройти тест на ВІЛ, звертайтеся до обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом –
м. Чернівці, вул. Мусорг­ського, 2, з 08.00 до 20.00.
3-12-2009, 11:02
Коментарів 0 Переглядів 13 939

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

У Чернівцях провели щорічний фестиваль меду і трав'яного чаю


Зміни  клімату? Та це ж вигадка. Блог Ярослава Волощука
Не впевнений, що ви із першого разу вгадаєте, кому належить фраза, що винесена у заголовок блогу.
На «Червоній руті» вперше прозвучав гімн України. Блог Надії Будної
35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута"

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Збираєтеся укласти договір страхування? Це важливе рішення, яке потребує ретельної підготовки. Маємо кілька простих та ефективних порад, які допоможуть вам краще зорієнтуватися у виборі страхових продуктів і послуг.

Двоколісний та триколісний транспорт на електродвигунах все більше набирає популярності серед водіїв і водійок. Електромопед характеризується достатньо високим запасом ходу, оптимальною швидкістю руху та зручністю в управлінні.