Часто перед зміною погоди у нас починаються проблеми зі здоров’ям: болить голова, знижується працездатність, погіршується настрій, турбує біль у серці, в суглобах та спині. Що робити метеозалежним людям, аби почуватися краще у несприятливі дні, радить лікар-терапевт вищої категорії, кандидат медичних наук, доцент БДМУ Валентина ВАСЮК.
– Метеозалежність – це періодичне погіршення стану здоров’я людини, залежно від змін погодніх умов. Здебільшого вона спостерігається у людей старшого віку – після 50-60 років. Хоча трапляється і в зовсім молодих, навіть у дітей. В останніх ця залежність може виявлятися дратівливістю, плаксивістю, головним болем чи болем у животі, млявістю, поганим апетитом. На самопочуття особливо впливають атмосферний тиск, температура повітря та відносна вологість. Також негативно позначаються грози, хуртовини, магнітні бурі, різке підвищення сонячної активності. На декого впливають фази місяця.
Метеозалежним людям у період несприятливої погоди потрібно зменшити навантаження, особливо інтелектуальні та нервові, намагатися більше бувати на свіжому повітрі, менше перебувати в атмосфері "електромагнітного сміття", тобто там, де є багато комп’ютерів, потужних телевізорів, електронагрівачів, електродвигунів та інших приладів.
Дуже важливим профілактичним засобом є оздоровче харчування. Метеозалежним людям рекомендована полегшена дієта, яка не перевантажує внутрішні органи і не створює додатковий дискомфорт у несприятливі дні. Такого харчування потрібно дотримуватися впродовж усього періоду метеозалежності, а також день-два опісля. Якщо людина виявила, що відчуває "погану погоду" за день-два до її настання, то з цього часу треба розпочинати рекомендоване харчування, а потім дотримуватися його ще три-чотири дні після завершення метеореакції. Чим старша людина, тим тривалішим повинно бути таке харчування.
Надія БУДНА
Як харчуватися, якщо ви болісно реагуєте на зміни погоди
Людям, які реагують на зміну погоди, рекомендують полегшену, легкозасвоювану, вітамінізовану їжу. Корисно вживати кисломолочні продукти, фрукти, овочі, соки, мед. Особливо добре – яблука, столовий буряк, моркву, квашену капусту. Цінним доповненням будуть лимон, ківі, хурма. Дуже доцільні пісні страви та варена риба.
Не можна переїдати, особливо на ніч. Краще з’їсти вівсяну кашу з медом та випити чай з ромашки, меліси, м’яти, насіння кропу, кмину тощо. Не слід захоплюватися тваринними жирами, салом, м’ясом, гострими стравами, грибами, бобовими, яйцями, твердими сирами.
Треба виключити з меню тонізуючі напої: колу, каву, какао, шоколад, чорний чай, всі види алкоголю. Пийте зелений чай – до 3-4 разів на добу.
Вживати більше овочів та фруктів із сечогінною дією: петрушку, гарбузову, кукурудзяну і гречану каші, сік червоного буряка та моркви, печену або варену "у мундирі" картоплю, компот із ревеню, салат із селери, горобину чорноплідну, виноград, чорну смородину, чорниці, обліпиху.
Корисний яблучний оцет з олією, які можна додавати у салати та вінегрети.
Тест на визначення метеочутливості:
1. Якщо насувається магнітна буря чи погіршення погоди, чи відчуваєте ви знесилення, дратівливість, довго не можете заснути?
2. У несприятливі дні у вас з’являються синці під очима, набряки повік або кистей рук, стоп?
3. Чи відчуваєте у несприятливі дні головний біль або біль у серці, суглобах, спині?
4. У несприятливі погодні дні ви втрачаєте апетит, відчуваєте дискомфорт у животі?
5. Ваші страждання нетривалі – щонайбільше дві-три доби?
6. Чи спостерігаєте погіршення стану здоров’я, повільне відновлення сил після поїздки на відстань більше 200-300 кілометрів, особливо при зміні клімату?
7. У вас особливе передчуття зміни погоди, і ваші прогнози зазвичай здійснюються?
За кожну позитивну відповідь поставте 5 балів, за негативну – 0. Якщо результат складе 15 балів і більше, ви – метеочутлива людина.
6-11-2008, 10:29
0
7 038