Втома і дратівливість, сонливість і зниження артеріального тиску, пригніченість настрою, безпричинна туга – усе це може бути ознаками дефіциту йоду. Особливо небезпечний такий дефіцит для дітей: у них він обертається відставанням у розумовому та фізичному розвитку, частими застудами. За радянських часів держава здійснювала масову профілактику йододефіциту серед дітей у школах. Кожен школяр у визначений час отримував таблетку йодовмісного препарату "Антиструмін". Натомість зараз турботу про здоров’я дітей цілком покладено на батьків.
Сьогодні головним методом масової профілактики йододефіциту вважається вживання йодованої солі. Однак дітям цей метод підходить менше, ніж дорослим, оскільки добова потреба в солі у них незначна. Тому дітям рекомендують вживати таблетовані препарати йоду, вітамінні комплекси з вмістом йоду та багаті на йод продукти. До останніх належать насамперед різноманітні дари моря: морська капуста, риба, креветки, мідії, кальмари тощо.
"Антиструмін"
чи "Йодомарин"?
Насправді діючою речовиною обох цих відомих препаратів є йодид калію, тобто, по суті, вони не відрізняються між собою. Але є різниця в ціні та методиці прийому препарату. Так, дешевший "Антиструмін" із профілактичною метою приймають раз на тиждень, а дорожчий "Йодомарин" – щодня. Здавалося б, надати перевагу слід дешевшому препарату, який, до того ж, не треба щодня вживати, але не все так просто. Як пояснила лікар-ендокринолог, кандидат медичних наук Аліна УРБАНОВИЧ, доведено, що для людського організму фізіологічним є щоденний прийом необхідної дози йоду. Тому одноразовий прийом таблетки "Антиструміну", яка містить у середньому тижневу потребу в йоді, недостатньо виконує свою профілактичну функцію.
Можна, звичайно, поділити таблетку "Антиструміну" на сім частин і приймати щодня, але, зважаючи на її маленький розмір, це практично нереальне завдання.
Йодована сіль
чи морська капуста?
Зважаючи на те, що профілактика йододефіциту потрібна щодня, йодована сіль, звісно, практичніша за йодовмісні продукти. Адже неможливо щодня їсти, наприклад, морську капусту. Втім багато хто практикує використання сухої морської капусти (ламінарії), розтертої на порошок, для підсолювання їжі. Таку можна придбати в аптеці.
Вочевидь найрозумнішим підходом буде поєднання у щоденному меню йодованих та йодовмісних продуктів. Але, якщо ви вже даєте дитині йод у таблетках, будьте обережними. У передозуванні йоду також нічого хорошого немає.
Розрахувати, скільки ви чи ваша дитина вживаєте йоду на добу і наскільки це відповідає потребам, можна за допомогою наступних таблиць. При цьому слід врахувати, що значна частина йоду з продуктів втрачається і під час кулінарної обробки, і, особливо, в процесі зберігання. Тобто що свіжіший продукт – то більше в ньому йоду.
Олеся ДОВБУШ
30-10-2008, 10:29
0
21 443