RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Восени дорослі та діти залюбки ласують виноградом, адже він смачний та корисний. Та, виявляється, не все так однозначно: не всім і не у будь-якій кількості варто споживати "винні ягоди".
Найкращі ласощі
для сердечників
Виноград особливо корисний при захворюваннях серцево-судинної системи. Завдяки високому вмісту калію він підвищує тонус серцевого м’яза. Крім того, сприяє утилізації тканинами кисню, посиленню сечовиділення, а отже, і зменшенню набряків.
Виноград активізує перистальтику кишок і тому допомагає боротися із закрепами. Це особливо властиво винограду м’ясистих сортів із грубою клітковиною.
Завдяки тому, що у винограді багато рідини (приблизно 80% води), глюкози та солей калію, він корисний при хронічних захворюваннях сечовивідних шляхів: пієлиті, циститі, уретриті, надлишку оксалатів у сечі.
Виноград, особливо такі його ароматичні сорти, як "Мускат", володіє відхаркувальною дією і рекомендований хворим на хронічний бронхіт, ларингіт.
Стимулює виноград і діяльність органів кровотворення, тому люди, які потерпають від недокрів’я, повинні його їсти.
При загостренні виразки виноград
під забороною
Численні переваги, які має виноград при одних хворобах, при інших обертаються серйозною шкодою.
Так, послаблювальна дія винограду шкідлива для тих людей, які страждають на шлунково-кишкові захворювання, що супроводжуються проносами. Викликає виноград і здуття кишківника, особливо якщо людина погано переносить глюкозу.
Не рекомендують їсти виноград у період загострення виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки.
Позитивно діючи на сечовивідні шляхи, виноград водночас протипоказаний при хронічній нирковій недостатності.
Не рекомендують медики ласувати виноградом повним людям. Адже це один із найкалорійніших природних продуктів.
– Якщо ви маєте зайву вагу чи схильні до повноти, не захоплюйтеся виноградом, – закликає лікар-дієтолог Ольга БАКОВИЧ. – Пам’ятайте, що у ста грамах винограду міститься 70 кілокалорій. Для порівняння: калорійність також досить солодких абрикосів – 47 кілокалорій на 100 грамів, а наприклад, вишні – 25 кілокалорій на 100 грамів. З-поміж популярних фруктів хіба що банан випереджає виноград за енергетичної цінністю: аж 90 кілокалорій на 100 грамів.
Через високий вміст цукристих речовин (від 18 до 30%) не можна їсти виноград і хворим на цукровий діабет.
Олеся ДОВБУШ
16-10-2008, 10:19
Коментарів 0 Переглядів 5 409

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.