RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Відомо, що надмірне засмагання шкідливе для здоров’я, і насамперед для шкіри, яка приймає на себе головний "удар" ультрафіолету. Які проблеми зі шкірою можуть виникнути після пляжного сезону – ми дізнавалися у хірурга обласного онкологічного диспансеру Андрія Грицая.
– Негативний вплив сонячного випромінювання залежить від тривалості перебування на сонці та дози опромінення, – розповідає Андрій Грицай. – Сонячна енергія є найбільш активною у години пік із 12.00 до 16.00. Внаслідок тривалого перебування на сонці за температури 30-40 °С та вище відбувається злущування епітелію та виникнення пухирців, що ерозуються та при приєднанні інфекції перетворюється на "ворота захворювань". Крім того, тривале перебування і на сонці (понад годину), і у солярії (понад 7-10 хвилин) призводить до порушень у судинній стінці – утворення гемангіом. Гемангіоми – це доброякісні судинні пухлини. Вони можуть бути у вигляді червоних плям, які при натисканні змінюють колір, та мають розміри від одного міліметра до десяти сантиметрів, називають їх капілярними гемангіомами. Також існують кавернозні гемангіоми – порожнини з тонкою стінкою, заповнені кров’ю, на вигляд – червоний вузлик м’яко-еластичної форми. Так звані зірчасті гемангіоми мають вигляд сітки або гусячих лапок. Щойно на шкірі з’являються подібні пухирці, одразу потрібно звернутися до лікаря. Річ у тому, що гемангіома, хоч і є доброякісним утворенням, "поводиться", як злоякісна: проростає в найближчі органи і порушує їх роботу. Крім того, якщо травмувати гемангіому, може трапитися досить сильна кровотеча, яку важко зупинити в домашніх умовах. І, зрештою, не виключене й переродження гемангіоми в злоякісну пухлину. Підвищену схильність до утворення гемангіом мають люди зі світлою шкірою та рудим волоссям, але й смагляві люди від них не застраховані..
– Також тривале перебування на сонці зумовлює утворення невусів, – продовжує Андрій Грицай. – Це плями коричневого кольору, різних розмірів та форм, що локалізуються на різних ділянках шкіри. Невус – це зосередження пігменту меланіну. За тривалого перебування на сонці, особливо з 12.00 до 16.00, відбувається безконтрольний поділ ДНК та РНК, що призводить до розвитку передракових станів або ракових захворювань. Особливо небезпечною є тривала засмага у соляріях (понад 7-10 хвилин), де концентрація випромінювання є більш небезпечною, ніж сонячна енергія.
Діагностувати ту чи іншу шкірну хворобу можуть лише фахівці, тож консультація лікарів онкологічного диспансеру після пляжного сезону буде зовсім не зайвою і допоможе уникнути серйозних захворювань.

Пам’ятка для засмагання
– Засмагати найбезпечніше до 11.00 та після 16.00. Якщо засмагати з 11.00 до 14.00, то отримаєте майже половину добової дози ультрафіолету.
– Добре засмагати повільно – під тентом. Адже парасолька захищає від прямого сонячного випромінювання, але світла, яке відображається від піску чи води, цілком достатньо для досягнення гарної засмаги.
– Лежати на пляжі (працювати на городі без одягу) бажано не більше двох годин на день.
– Сонцезахисні креми запобігають утворенню сонячних опіків, але вони затримують лише частину ультрафіолету. Зазвичай на таких засобах є маркування величини світлозахисних факторів. Вважається, чим вищий світлозахисний фактор, тим довше можна безпечно перебувати на сонці, та все ж не варто цим зловживати.
– Любителям позасмагати радять збільшити кількість антиоксидантів у їжі. Варто їсти більше свіжих овочів, фруктів та ягід, пити натуральні соки та настої, відвари листя чорної смородини, малини, вишні.
Людмила Осадчук
17-07-2008, 10:56
Коментарів 0 Переглядів 5 540

Теги -

Після короткого відпочинку вони знову поїдуть на бойові позиції
Ярослав Іванов разом із колегами та пацієнтами пережив жахливу ракетну атаку і був поранений під час операції.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


НАТО – крок за кроком, або маємо те, що маємо. Блог Ярослава Волощука
Я не випадково у фразі використав відомі слова першого Президента України Леоніда Кравчука
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Разом із перспективами земельного ринку постає ще більше питань: на що слід звернути увагу під час її вибору? Які документи потрібно оформлювати під час купівлі-продажу? Як виглядає портрет надійного покупця? Відповіді на ці запитання для тих, хто хоче придбати земельну ділянку у покроковому гайді цієї статті.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.


Новий заклад "Чорні вівці" на вулиці Воробкевича – це не просто місце, де можна скуштувати свіже прохолодне крафтове пиво, але й насолодитися справжнім гастрономічним святом. У цьому магазині вас чекають не тільки різноманітні види пива, але й велика кількість смачних страв.