RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Мешканця села Дубове Сторожинецького району Миколу Ф. покусав кіт. За результатами лабораторних досліджень, тварина виявилася хворою на сказ.
- У суботу, 21 червня, приблизно о 21.00 Микола Ф. помітив сусідського кота, - розповідає заступник начальника Сторожинецької районної санітарно-епідеміологічної станції Віктор ШЕВЧЕНКО. – Кіт нападав на курчат. Коли чоловік відігнав його, заховався до дровітні. Чоловік хотів вигнати звідти тварину, а та напала на нього, покусала і подряпала обидві руки. Місцевий фельдшер надала потерпілому першу допомогу, але до лікарні він звернувся на третій день. Пан Микола завдав ветеринарам чимало клопоту. Коли через кілька днів кіт знову з’явився на подвір’ї, чоловік застрелив його з власної рушниці, труп закопав у себе на городі, а голову відправив на експертизу. Виявилося, що тварина хвора на сказ. Звісно, після цього медикам потрібно було обстежити всіх людей, які мали контакт із хворим котом. Проте пан Микола обдурив нас, сказавши, що тварину застрелив незнайомець із Чернівців. Ми подали на розшук, щоби знайти того чоловіка, але, зрозуміло, нікого не знаходили. Потім Микола Ф. сказав, що це він застрелив кота, але боявся зізнатися, бо його рушницю незареєстровано. Це перший випадок у селі Дубове, коли скажена тварина покусала людину. Ймовірніше, кота вкусила скажена лисиця.
- Коли виявилося, що кіт хворий на сказ, ми негайно обстежили всіх осіб, які мали контакт із ним: дружину потерпілого, власницю тварини, двох її внуків, – стверджує головний державний інспектор ветеринарної медицини в Сторожинецькому районі Мирослав ШВЕД. – А також зробили щеплення проти сказу всім свійським тваринам у селі Дубове, які схильні до цієї хвороби: котам, собакам, кролям, свиням. Продензифікували місце, де був забитий кіт. Тепер село два місяці перебуватиме під наглядом ветеринарів.
Власниця кота, пенсіонерка Катерина БУЗИК, заперечує, що її кіт був скаженим.
– Нашого котика звали Сєнька, – каже Катерина Дмитрівна. – Йому було три роки і важив він чотири кілограми. Це неправда, що кіт був скажений. Якби це було так, він би кинувся на мене чи моїх онуків. Просто він часто бився із сусідським котом, як це зазвичай буває під час шлюбних періодів у тварин, тому сусіди й вирішили його забити. А коли сусід спробував взяти кота на руки, той вкусив чоловіка, адже тварини не дуже охоче сидять на руках у чужих людей. Не вірю, що він напав на сусідських курчат. У мене є і кури, і каченята, і кролі, але він ніколи не чіпав їх. Сєнька був розумним котом. Мені його шкода, але ще неприємніше, що з цієї історії “роздули” казна-що. Мені зробили одне щеплення для профілактики від сказу, а далі я відмовилася від лікування. Я медикам так сказала: якщо на дев’ятий день не занявкаю, значить, не сказилася. І таки не занявкала. Щодо внуків, то вони також кота не брали на руки і цілком здорові, що підтвердили медики. Гадаю, щоби якось пояснити загибель кота, ветеринари визнали, що кіт скажений.
Самі ветеринари такі звинувачення відкидають.
- Результати експертизи № 165 від 27 червня показали, що тварина справді була хвора на сказ, - стверджує заступник начальника управління ветеринарної медицини у Чернівецькій області Петро ІСТРАТІЙ. – У нас немає підстав не вірити офіційному документу. Ми всіляко намагаємося протистояти розповсюдженню сказу. Наприклад, для лисиць, які переносять цю хворобу, ввели пероральну вакцинацію диких тварин. Тобто, у спеціальну приманку вмонтовано ампулу з вакциною проти сказу. Приманки розкидають територіями лісових угідь.
Щодо потерпілого Миколи Ф., то він уже майже три тижні перебуває у Сторожинецькій центральній районній лікарні у травматологічному відділенні.
- Я стільки пережив, - сказав Микола Ф., показуючи свої покусані пальці та подряпані руки, що вже майже зажили. – Не хочу нічого говорити, бо в селі мене всі знають, у мене така робота, що я ходжу до людей додому.
- Потерпілий у цілком задовільному стані, їсть, п’є, ні на що не скаржиться, його рани загоїлися, - каже завідувач травматологічним відділенням Сторожинецької райлікарні Юліан ПОПОВИЧ. –У чоловіка не виявлено захворювання на сказ. Спочатку ми провели екстренну профілактику сказу – ввели антирабічний гамаглобулін, тепер здійснюватимемо курс спеціальною вакциною впродовж 90 днів, у дні щеплень чоловік буде приїжджати до лікарні. Ми провели всі необхідні щеплення, тож потерпілий не повинен захворіти на сказ.
Статистика
Упродовж семи років у Чернівцях виявлено шість “вогнищ” сказу тварин:
у серпні 2001 року зареєстровано випадок сказу кішки у житловому масиві на вулиці Новокиселівській;
у жовтні 2002 року – сказ собаки на вулиці Узбецькій;
у червні 2003-го – сказ лисиці, яка забігла на тваринницьку ферму “Центральну” на Рогізні;
у вересні 2003-го – випадок сказу лисиці, яка забігла на подвір’я на вулиці О. Вільшини, де було її вбито;
у жовтні 2003 року виявлено собаку, хворого на сказ, на вулиці Староленківській;
у вересні 2007-го скажена лисиця вкусила домашнього собаку на вулиці Лібавській.

Довідка
Сказ - гостра інфекційна хвороба з тяжким ураженням центральної нервової системи, що спричинюється вірусом. Сказ віднесено до особливо небезпечних хвороб. Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Інфікування людини сказом відбувається здебільшого від диких хижих (вовки, лисиці- 41,4 %) чи домашніх тварин (коти- 21,8 %, собаки - 15,3 %,) а також сільськогосподарських тварин ( 20,2% ).

Перша допомога
Якщо вас вкусила тварина, потрібно терміново промивати рану водою з 20-процентним мильним розчином впродовж 20-30 хвилин. Потім рану обробити двопроцентним розчином йоду і накласти антисептичну пов’язку. А тоді негайно звернутися до лікаря, який призначить курс лікування.
Якщо ви потерпіли від укусів домашньої тварини, ізолюйте її і впродовж 10 днів спостерігайте за нею. Якщо тварина хвора – вона поводиться неадекватно, агресивно, кидається на всіх, боїться води, у неї тече слина, підвищена температура. Тварину не можна вбивати, бо від цього залежить курс щеплень. Якщо ж вас вкусила бездомна або дика тварина, яку не вдалося спіймати, доведеться пройти увесь курс профілактичних щеплень.
Галина Марків
10-07-2008, 10:28
Коментарів 0 Переглядів 12 128

Теги -

Після короткого відпочинку вони знову поїдуть на бойові позиції
Ярослав Іванов разом із колегами та пацієнтами пережив жахливу ракетну атаку і був поранений під час операції.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


НАТО – крок за кроком, або маємо те, що маємо. Блог Ярослава Волощука
Я не випадково у фразі використав відомі слова першого Президента України Леоніда Кравчука
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Разом із перспективами земельного ринку постає ще більше питань: на що слід звернути увагу під час її вибору? Які документи потрібно оформлювати під час купівлі-продажу? Як виглядає портрет надійного покупця? Відповіді на ці запитання для тих, хто хоче придбати земельну ділянку у покроковому гайді цієї статті.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.


Новий заклад "Чорні вівці" на вулиці Воробкевича – це не просто місце, де можна скуштувати свіже прохолодне крафтове пиво, але й насолодитися справжнім гастрономічним святом. У цьому магазині вас чекають не тільки різноманітні види пива, але й велика кількість смачних страв.