RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

До 205-річчя від дня народження видатного хірурга

Видалення молочної залози, каменя з сечового міхура, ампутацію стегна Микола Пирогов виконував за 1,5-3 хвилини

Останні 20 років свого життя всесвітньо відомий вчений, педагог, яскравий і видатний хірург, батько і засновник військово – польової хірургії Микола Іванович Пирогов жив і працював на Україні – у своїй садибі Вишні поблизу Вінниці. Яскраву характеристику діяльності вченого в цей період роботи дав професор Опель В.А.: "Озброєний всіма знаннями науки, дивовижний хірург – технік Пирогов з’явився у хірургічній пустелі, як чарівник, і творив дива". Тільки за останні півтора роки перебування у Вишні він зробив понад 200 складних операцій і жодного разу не спостерігав таких важких ускладнень, як бешиха, гнійні набряки чи гнійні зараження. За порадою і допомогою до "чудесного лікаря" зверталися хворі з різних міст, далеких і близьких сіл. Щоденно йому по 5-6 годин доводилося робити операції, перев’язки, проводити амбулаторний прийом.

Народився М.І.Пирогов 13 (25) листопада 1810 року в Москві 13-ою дитиною в сім’ї дрібного службовця. Під впливом відомого лікаря свого часу, професора Мухіна Є.Й., який лікував його старшого брата від ревматизму М. Пирогов з дитинства полюбив медицину. У 14 років він вступив, а у 18 успішно закінчив навчання на медичному факультеті Московського університету.

Витримавши екзамен у професорів Петербурзької медико – хірургічної академії І.Ф.Буша і Д.М.Велланського М.І.Пирогов їде в місто Дерп (нині місто Тарту в Естонії) в інститут підготовки до професорської діяльності.

Обравши своєю спеціальністю хірургію він вчиться під керівництвом професора теоретичної і практичної хірургії, учасника Вітчизняної війни 1812 року І.П.Моєра. М.І.Пирогов плідно працює в галузі хірургії і її зв’язку з анатомією та фізіологією людини. Вже через рік медичний факультет Дерпського університету присуджує М.І.Пирогову Золоту медаль за дослідження проблем перев’язки артерій.

У 22 роки він блискуче захистив докторську дисертацію на тему "Чи є перев’язка черевної аорти при аневризмі пахової ділянки легко виконуваним і безпечним втручанням?"

Після захисту в 1835 році він їде до Німеччини і удосконалює свої знання і досвід працюючи у клініках відомих вчених.

Повернувшись на батьківщину він обирається професором кафедри теоретичної і практичної хірургії Дерпського університету, а потім очолює її. Студенти віддавали належне глибоким знанням Пирогова, його новим методам викладання, прагненню навчити їх науковому мисленню. Микола Іванович став улюбленцем студентів. Він займався з ними в амбулаторіях, зважаючи на важливе значення для майбутніх лікарів поліклінічних занять. Пирогов щедро ділиться своїм досвідом, написавши "Аннали хірургічного відділення клініки Дерпського університету". Він не скривав свої помилки і промахи. За його словами "без критики і аналізу немає ні справжньої науки, ні справжнього мистецтва".

У Дерпті Пирогов створив одну з найвідоміших своїх праць – "Хірургічну анатомію артеріальних стовбурів і фасцій".

М.І.Пирогов розпочав свою хірургічну діяльність у 30-ті роки 19 століття, коли операції проводилися без знечулення. Тому для полегшення страждань хворих хірурги намагалися проводити операції як найшвидше. Такі складні операції, як видалення молочної залози, каменя з сечового міхура, ампутацію стегна Пирогов виконував за півтори-три хвилини.

Під керівництвом Пирогова в Дерпті було написано і захищено 14 докторських дисертацій.

В 1841 році М.І.Пирогов обирається професором кафедри госпітальної хірургії та патологічної анатомії Петербурзької медико-хірургічної академії, починається найплідніший період його наукової і практичної діяльності. Виходять такі важливі праці, як "Повний курс прикладної анатомії людини", "Патологічна анатомія азіатської холери", "Анатомічні зображення зовнішнього вигляду і розташування органів".

У 1847 році вперше в історії світової медицини Пирогов застосував ефір як знеболювальний засіб при хірургічних операціях на полі бою (польовий госпіталь на Кавказі). При вогнепальних переломах він застосував вперше крохмальну нерухому пов’язку, а потім – гіпсову.

В 1852 році Пирогов вперше в світовій практиці здійснив нову операцію – подовження кісток гомілки при хірургічному видаленні стопи (метод кістково-пластичної операції).

Книга "Топографічна анатомія розпилів проведених на заморожених трупах" поряд з іншими увінчала ім’я М.І.Пирогова. Він був обраний членом-кореспондентом Російської академії наук. Він проводив велику наукову, педагогічну і лікарську діяльність. 158 доповідей і повідомлень зробив на засіданні гуртка "Пироговський ферейн". В Петербурзі під його керівництвом написано 10 дисертацій.

На лекції Пирогова приходили не лише студенти всіх курсів академії, а й інших навчальних закладів Петербурга.

У 1843 році Микола Іванович брав участь у відкритті медичного факультету Київського університету. З 1856 року він був попечителем Одеського навчального округу і з його ініціативи в 1865 році створено Медичний університет в м. Одеса.

М.І.Пирогов брав участь у 4-х війнах. Зокрема у Кримській 1853-1856рр., Франко-Пруській 1870р., Російсько-Турецькій 1877-1878рр. У останніх він брав участь на запрошення Міжнародного товариства Червоного Хреста. Цікавим є факт лікування героя національно-визвольного руху Італії Джузеппе Гарібальді у 1862 році, якому не змогли допомогти знані італійські, англійські лікарі.
Його військово-медична діяльність відображена у праці "Начала общей военно – полевой хирургии".

Миколу Івановича Пирогова по праву вважають родоначальником військово-польової хірургії, топографічної анатомії. Його новаторські ідеї живуть та працюють і сьогодні. Його ім’я носить 2-й Московський інститут в Росії, Вінницький та Одеський медичні університети в Україні. Ім’ям Пирогова М.І. названі вулиці і парки, створено багато пам’ятників в нашій країні та в різних країнах світу. Музей-садибу Пирогова М.І. в Вишні щорічно відвідують сотні і тисячі людей. Представники 167 країн побували в музеї, понад шести мільйонів відвідувачів зафіксовано в 2003 році.

Минають роки, десятиріччя, але не зупиниться людський потік, не заросте стежка в садибу Вишня, в чудовий куточок Подільської землі, де жив і працював геніальний вчений, патріарх вітчизняної хірургії, прекрасна Людина і Громадянин Микола Іванович Пирогов.


В. Л. Васюк, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри травматології, ортопедії, нейрохірургії та медицини надзвичайних ситуацій

А. Т. Зінченко, Заслужений лікар України, доцент кафедри травматології, ортопедії, нейрохірургії та медицини надзвичайних ситуацій

П. Є. Ковальчук, доцент кафедри травматології, ортопедії, нейрохірургії та медицини надзвичайних ситуацій
Редактор: Леся Токарюк
16-11-2015, 12:06
Коментарів 0 Переглядів 1 978

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.