RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"До мануального терапевта потрапила випадково. Прийшла з батьком: у нього боліла спина. Лікар запропонував оглянути і мене. Я дуже здивувалася, адже виявилося, що чотири спинні хребці були не на місці, а шийні – майже всі. Мануальний терапевт пояснив, що це, швидше за все, пов’язано з сидячою роботою, до того ж, застеріг, що у мене остеохондроз", – розповіла 26-річна Анна МИКОЛАЄВА.

Остеохондроз – це хвороба чи наслідок прогресу? За останні роки остеохондроз "помолодшав". Нині потерпають від нього не лише люди похилого віку, але й молодь. Про фактори, які сприяють розвитку цієї недуги, та про лікування остеохондрозу ми спілкувалися з Андрієм НЕЧАЄМ, головним лікарем медичного центру "Меднеан", лікарем-неврологом.

За словами пана Андрія, на розвиток остеохондрозу впливають декілька причин.

 "Нерухомий" спосіб життя. "Остеохондроз виник внаслідок прогресу суспільства. Люди почали мало рухатися і вже не долають великі відстані, – пояснює лікар. – Ми механізували майже всі сфери свого життя, дуже мало виконуємо фізичних вправ. Внаслідок цього хребет не отримує потрібного навантаження".

 Погана екологія – це фактор, який ми не відчуваємо щодня, але він руйнує наш організм, викликаючи не лише остеохондроз, але й інші захворювання.

  Неякісне харчування. "Нині школярі надають перевагу "сумнівному" харчуванню. Раніше ж діти замість "Кока-коли" пили, наприклад, компот, який набагато корисніший, – каже Андрій Нечай. – На якісні продукти харчування натрапити досить складно. Навіть вирощуючи їх у домашніх умовах, нині не можна бути на 100 відсотків впевненим у якості продуктів, адже гербіциди та інші хімічні препарати використовуються часто".

 Надмірні фізичні навантаження. "На цей фактор дехто посилається як на першопричину виникнення остеохондрозу. Однак раніше люди завжди важко працювали. Наші пращури були землеробами. Проте після важкої роботи вони відпочивали на печі, вигріваючи спину. Тому ідеальне ліжко для сучасної людини – із твердою поверхнею, яке вигріватиме спину, – говорить Андрій Володимирович. – Фізичні навантаження можуть сприяти появі певних проблем у разі, наприклад, неправильного підняття вантажу".

За словами Андрія Нечая, остеохондроз не лікується.

– Немає жодних препаратів чи лікувальних методів, які усунуть цю проблему, – зауважує пан Андрій. – Тому не варто вірити масажистам або іншим людям, які запевнятимуть, що вилікують остеохондроз. Цю хворобу за допомогою певного лікувального немедикаментозного комплексу можна зробити неактивною.

Якби остеохондроз був у чистому вигляді, він би ніколи нас не турбував. Незважаючи на те, що хребет обростає сольовими нашаруваннями, канал для виходу нерва все одно залишається досить великим. Біль та дискомфорт з’являються тоді, коли зміщуються хребці, які формують хребет. Внаслідок цього канал виходу нерва зменшується майже вдвічі.

За словами лікаря, остеохондроз може виявлятися по-різному. Людина може відчувати біль безпосередньо у хребті, а декого переслідуватиме головний біль, високий або низький тиск, порушення дихання, виникатимуть проблеми з репродуктивною функцією, порушення ходи тощо.

Досить часто трапляються випадки, коли пацієнти лікуються, скажімо, у кардіолога, не знаючи, що причина недуги полягає зовсім в іншому. Біль при остеохондрозі може імітувати серцевий біль внаслідок защемлення нервових корінців. Інколи пацієнтові достатньо скоригувати спину і відновити нервову провідність тієї чи іншої ділянки. Тому, потрапивши до мануального терапевта, пацієнт відчуває значне полегшення, не використовуючи жодні медикаменти.

– За 11 років практики довелося лікувати приблизно шість тисяч людей. З них лише в од­нієї людини – викладачки аеробіки – я бачив здоровий хребет, – зазначає Андрій Нечай. – Часто траплялося, що людину, за її словами, ніщо не турбувало, однак після коригування спини вона усвідомлювала, що почувається значно краще. Люди похилого віку звикають до того, що у них "все" болить. Однак як лікар наголошую, що їх не повинен турбувати біль. У цьому разі раджу відвідати мануального терапевта для реабілітації, як і всім, хто відчуває певний біль, скутість чи дискомфорт. А для запобігання виникнення будь-яких проблем зі здоров’ям раджу виконувати фізичні вправи, займатися спортом, намагатися споживати здорову їжу, тобто вести здоровий спосіб життя. 
Леся ТОКАРЮК
28-10-2010, 10:38
Коментарів 0 Переглядів 5 149

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.