RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Щоби зберегти про літо лише приємні спогади, необхідно бути обережними. За статистикою, від харчових отруєнь щороку потерпають 76 мільйонів людей. Щоби вберегтися від харчових отруєнь, дотримуйтеся простих правил зберігання продуктів.

У спеку не їжте заливні страви

– Найчастіше спалахи харчових отруєнь констатуємо після святкувань днів народження, весіль, де їжу готують люди, які не проходили медогляд. Серед таких кухарів може бути заразоносій – здорова людина без симптомів, але саме вона виділяє збудник, – застерігає Юрій РАНДЮК, доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ. – Цей збудник, потрапляючи у харчовий продукт, особливо у заливні страви, салати зі сметаною, паштети, торти, тістечка з кремом, починає розмножуватися. Люди, з’їдаючи такий продукт, за декілька годин відчувають нездужання, нудоту. Потім потрапляють до лікарні...

Тому рекомендую ретельно мити руки перед вживанням їжі, після кожного відвідування туалету, після проїзду громадським транспортом, відвідування лікарень тощо. До того ж, у літній період варто вживати термічно оброблені страви, не готувати заливні страви. Овочі та фрукти необхідно ретельно мити, ошпарювати окропом перед вживанням.

За словами Юрія Олександровича, влітку зберігати продукти поза холодильником можна обмежені години. Наприклад, будь-який салат із майонезом чи зі сметаною рекомендують з’їсти не пізніше, ніж через дві години після його приготування.

– Взагалі раджу готувати стільки салату, щоби його можна було відразу з’їсти. Краще пізніше зробити свіжий, – каже лікар. – Смажені котлети рекомендую зберігати в холодильнику за температури не вище +6 °С не більше доби. Готувати страви потрібно так, щоби вони пройшли повну термічну обробку. Не раджу влітку захоплюватися тортами, холодцями, стравами з фаршем. Краще м’ясо тушкувати шматочками, ніж перемелювати. Не варто готувати і вживати також паштети.

Посуд і продукти потрібно зберігати у такому місці, щоби не було доступу для мух. Окрім того, не варто купувати харчі на стихійних ринках.

– При кишкових інфекціях мінімум через півгодини, а найбільше через дві доби людина відчуває втрату апетиту, у неї підвищується температура, з’являється біль у животі (постійний або з переймами), нудота, блювання, пронос, можуть з’явитися слабкість, запаморочення, – пояснює Юрій Рандюк. – Якщо відчули нездужання, відразу зверніться до лікарні. Не займайтеся самолікуванням, бо у такому разі не слід сподіватися на те, що ці симптоми минуть самі.

Як полегшити біль у животі

– Найпростіший спосіб – масажувати живіт за годинниковою стрілкою, погладжуючи, протягом кількох годин, – радять в обласному центрі здоров’я. – Полегшить страждання настій із меліси, квіток ромашки й материнки, які потрібно змішати порівну, чайну ложку збору залити склянкою окропу і настояти в термосі 30-40 хвилин. Вживати по склянці три-чотири рази на день повільно, маленькими ковтками.
Діарея (пронос) – хороший спосіб звільнитися від токсинів і мікроорганізмів, які потрапили в кишечник разом із їжею. При цьому певний час потрібно голодувати і пити багато рідини, адже саме рідина вимиває з організму токсини. Щогодини слід випивати мінімум склянку рідини: чаю, компоту без цукру.

Після голодування їсти варто маленькими порціями кожні три-чотири години. Першої доби слід обмежитися кефіром із сухарями з білого хліба, рідкою рисовою або вівсяною кашею на воді. Наступного дня можна ввести до раціону круті яйця, омлет, на третій-четвертий день – відварені м’ясо, рибу з картопляним або морквяним пюре. З сирими овочами, фруктами і соками (особливо кислими – апельсиновим і яблучним) краще зачекати до повного одужання.
Леся ТОКАРЮК

Невідкладні заходи при отруєнні

промити шлунок перевареною водою;
штучно викликати блювання;
випити активоване вугілля;
вживати велику кількість рідини;
якщо нудота не втамовується, щогодини пити склянку м’ятного чаю (робити це поволі), доки неприємні відчуття не зникнуть.

Профілактика кишкових отруєнь
Утримуйтеся від придбання продуктів на стихійних ринках.
Виключіть з меню паштети, кров’янки, салати з майонезом, холодці, заливні страви, кондитерські вироби з кремом.
Не допускайте до приготування страв незнайомих осіб або осіб, які не пройшли медичний огляд.
29-07-2010, 11:37
Коментарів 0 Переглядів 3 925

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!