Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Історія успіху | Історія успіху Афіша | Пропозиція тижня | Послуги | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
Щоби зберегти про літо лише приємні спогади, необхідно бути обережними. За статистикою, від харчових отруєнь щороку потерпають 76 мільйонів людей. Щоби вберегтися від харчових отруєнь, дотримуйтеся простих правил зберігання продуктів.

У спеку не їжте заливні страви

– Найчастіше спалахи харчових отруєнь констатуємо після святкувань днів народження, весіль, де їжу готують люди, які не проходили медогляд. Серед таких кухарів може бути заразоносій – здорова людина без симптомів, але саме вона виділяє збудник, – застерігає Юрій РАНДЮК, доцент кафедри інфекційних хвороб та епідеміології БДМУ. – Цей збудник, потрапляючи у харчовий продукт, особливо у заливні страви, салати зі сметаною, паштети, торти, тістечка з кремом, починає розмножуватися. Люди, з’їдаючи такий продукт, за декілька годин відчувають нездужання, нудоту. Потім потрапляють до лікарні...

Тому рекомендую ретельно мити руки перед вживанням їжі, після кожного відвідування туалету, після проїзду громадським транспортом, відвідування лікарень тощо. До того ж, у літній період варто вживати термічно оброблені страви, не готувати заливні страви. Овочі та фрукти необхідно ретельно мити, ошпарювати окропом перед вживанням.

За словами Юрія Олександровича, влітку зберігати продукти поза холодильником можна обмежені години. Наприклад, будь-який салат із майонезом чи зі сметаною рекомендують з’їсти не пізніше, ніж через дві години після його приготування.

– Взагалі раджу готувати стільки салату, щоби його можна було відразу з’їсти. Краще пізніше зробити свіжий, – каже лікар. – Смажені котлети рекомендую зберігати в холодильнику за температури не вище +6 °С не більше доби. Готувати страви потрібно так, щоби вони пройшли повну термічну обробку. Не раджу влітку захоплюватися тортами, холодцями, стравами з фаршем. Краще м’ясо тушкувати шматочками, ніж перемелювати. Не варто готувати і вживати також паштети.

Посуд і продукти потрібно зберігати у такому місці, щоби не було доступу для мух. Окрім того, не варто купувати харчі на стихійних ринках.

– При кишкових інфекціях мінімум через півгодини, а найбільше через дві доби людина відчуває втрату апетиту, у неї підвищується температура, з’являється біль у животі (постійний або з переймами), нудота, блювання, пронос, можуть з’явитися слабкість, запаморочення, – пояснює Юрій Рандюк. – Якщо відчули нездужання, відразу зверніться до лікарні. Не займайтеся самолікуванням, бо у такому разі не слід сподіватися на те, що ці симптоми минуть самі.

Як полегшити біль у животі

– Найпростіший спосіб – масажувати живіт за годинниковою стрілкою, погладжуючи, протягом кількох годин, – радять в обласному центрі здоров’я. – Полегшить страждання настій із меліси, квіток ромашки й материнки, які потрібно змішати порівну, чайну ложку збору залити склянкою окропу і настояти в термосі 30-40 хвилин. Вживати по склянці три-чотири рази на день повільно, маленькими ковтками.
Діарея (пронос) – хороший спосіб звільнитися від токсинів і мікроорганізмів, які потрапили в кишечник разом із їжею. При цьому певний час потрібно голодувати і пити багато рідини, адже саме рідина вимиває з організму токсини. Щогодини слід випивати мінімум склянку рідини: чаю, компоту без цукру.

Після голодування їсти варто маленькими порціями кожні три-чотири години. Першої доби слід обмежитися кефіром із сухарями з білого хліба, рідкою рисовою або вівсяною кашею на воді. Наступного дня можна ввести до раціону круті яйця, омлет, на третій-четвертий день – відварені м’ясо, рибу з картопляним або морквяним пюре. З сирими овочами, фруктами і соками (особливо кислими – апельсиновим і яблучним) краще зачекати до повного одужання.
Леся ТОКАРЮК

Невідкладні заходи при отруєнні

промити шлунок перевареною водою;
штучно викликати блювання;
випити активоване вугілля;
вживати велику кількість рідини;
якщо нудота не втамовується, щогодини пити склянку м’ятного чаю (робити це поволі), доки неприємні відчуття не зникнуть.

Профілактика кишкових отруєнь
Утримуйтеся від придбання продуктів на стихійних ринках.
Виключіть з меню паштети, кров’янки, салати з майонезом, холодці, заливні страви, кондитерські вироби з кремом.
Не допускайте до приготування страв незнайомих осіб або осіб, які не пройшли медичний огляд.
Рейтинг:
(голосів: 1)
29-07-2010, 11:37
Коментарів 0 Переглядів 3376

Теги -
загрузка...
Популярне Коментують
• Новини
Трохимич ся вертає, а Вася знимкує кіно. Блог Мостіпаки
Про головні політичні події в регіоні - у блозі Олександра Мостіпаки
загрузка...
Передплачуй газету "Молодий буковинець" та вигравай подарунки!

Передплачуй газету "Молодий буковинець" на 2019 рік та отримуй шанс виграти 10 000 гривень та ще 100 корисних подарунків
Санаторії Закарпаття - де лікуватись і зустріти Новий Рік 2019? (на правах реклами)

Святкування Нового Року в Закарпатті як завжди особливе і залишає, лише казкові та незабутні враження, адже тут споконвічно зберігають народні гуцульські традиції та звичаї
Раки зимують у RAKI HOUSE – першій раковарні Чернівців (на правах реклами)

На вас чекає особливе меню – такого ви ще не смакували. Окрім раків, тут приготують й інші морепродукти, м'ясо, гарніри та десерти. У RAKI HOUSE ви можете скуштувати мідії і рапани 4-ьох видів приготування
Професійне прання: де шукати хімчистки у Чернівцях (на правах реклами)

Пропонуємо вашій увазі місця, де їх шукати, – хімчистки у Чернівцях.